Malawin arkea: Päivä Nanin elämässä

3.1.2024
Tarinoita maailmalta

Nani Wera on 11-vuotias ja käy kuudetta luokkaa. Äitinsä kuollessa hän oli vain puolitoistakuukautta vanha. Nani oli ensimmäinen lapsi, joka sijoitettiin Malawin Blantyren lapsikylään, kun se avattiin vuonna 2007. Hän asuu yhdessä 43-vuotiaan SOS-äitinsä Nellie Itimun, neljän SOS-veljen ja kahden SOS-siskon kanssa. Nani rakastaa nukkeleikkejä, piirtämistä, lukemista, verkkopallon pelaamista ja pyöräilyä. 

Klo 8: On sunnuntaiaamu ja Nani on nukkunut pitkään, kuten hänellä on tapana viikonloppuisin. Hän petaa sänkynsä ja asettelee tyynyjen päälle kaksi nukkea, joilla hän rakastaa leikkiä. Nani jakaa huoneen kahden vanhemman SOS-siskonsa kanssa.  

Klo 8.20: Nani pesee hampaitaan. Kylpyhuoneen peili on vanha. Nani kertoo, että SOS-äiti on luvannut korjata sen, jotta hän voisi nähdä peilikuvansa.  

Klo 8.25: SOS-äiti Nellie on keittänyt puuroa. Nani istahtaa tuoliin, liittyäkseen muun perheen seuraan nauttimaan aamupalasta. ”Me syömme tätä joka sunnuntai”, Nani sanoo. ”Se on herkullista. Aamupalalla ei tarvitse kiirehtiä, koska meillä ei ole tänään koulua. Meillä on aikaa syödä, puhua ja nauraa. ” 

Klo 9.30: Nani auttaa tiskaamisessa ja sen jälkeen hän pesee talon lattiat.  

Klo 10.30: SOS-äiti Nellie tykkää kammata Nanin hiuksia. Hänen kolmesta SOS-tyttärestään, Nanilla on pisimmät hiukset. ”Tämä on minun prinsessani”, Nellie sanoo vitsaillen ja asettaa tiaran Nanin päähän. Äiti ja tytär nauravat ja halaavat toisiaan.  

Klo 11: On aika pelata korttia! Nani ja hänen perheensä istuvat pöydän ääreen pelaamaan yhdessä. ”En ymmärrä peliä, mutta pelaan silti huvin vuoksi. Viettääkseni aikaa perheen kanssa.” 

Klo 12.30: Nani on keittiössä. ”Pesen pinaatin ja sitten veljeni leikkaa sen lounasta varten. Osaan valmistaa vihanneksista ruokaa”, Nani kertoo. Lounaaksi Nani ja hänen perheensä syövät kanaa, riisiä ja vihanneksia. 

Klo 14.20: Nani istuu huoneessaan pöydän ääressä. Hän tuijottaa hetken aikaa ikkunasta ulos saadakseen inspiraatiota ja alkaa sitten piirtämään. ”Tämän mallin haluaisin ommella. Piirtäminen on vain harrastukseni, unelmani on tulla kirjanpitäjäksi”, hän kertoo.  

Klo 15: Piirrettyään muutaman luonnoksen, Nani lähtee ulos ja kokoaa tanssiryhmänsä. Ryhmä on vain tytöille ja he harjoittelevat esitystä varten. He laulavat malawilaisia lauluja, taputtavat ja tanssivat. ”Rakastan tanssia”, Nani sanoo henkeään pidätellen. ”Se tekee minut niin onnelliseksi”. 

Klo 17: Kotitehtävien aika! Nani istuu pöydän ääressä läksyjen parissa SOS-äiti Nellie apunaan.  

Klo 18: Päivän viimeinen tehtävä on hakea vettä kylän kaivosta. Nani pumppaa muiden tyttöjen täyttäessä pieniä ämpäreitään. Sen jälkeen tytöt menevät kotiinsa yhdessä pitkässä jonossa kantaen vettä päänsä päällä. Nani aikoo mennä tänään aikaisin nukkumaan valmistautuakseen uuteen viikkoon koulussa, jossa leikitään ja opitaan. 

Kuvat: Cornel Van Heerden 

Teksti: Tanskan SOS-lapsikyläjärjestö, suomennos Aino Saajoranta