SOS-lapsikylätyö maailmalla

Työskentelemme heikoimmassa asemassa olevien lasten ja perheiden auttamiseksi ympäri maailman. Tuemme lapsia, jotka ovat vaarassa menettäneet tai ovat menettäneet vanhempiensa huolenpidon. Autamme myös vaikeissa tilanteissa olevia perheitä tarjoamalla heille apua terveydenhoidon, koulutuksen ja hätäavun muodoissa sekä taistelemme lasten ja nuorten oikeuksien puolesta yhdessä monien yhteistyökumppaneidemme kanssa.

Tavoitteenamme on, että jokaisen lapsen oikeus perheeseen, suojeluun, koulutukseen ja terveydenhuoltoon toteutuu.

Katso kartalta missä autamme.

Kansainvälinen SOS-lapsikyläjärjestö

Kansainvälinen SOS-lapsikyläjärjestö (SOS Children’s Villages International) on kansallisten lapsikyläjärjestöjen maailmanlaajuinen kattojärjestö. Työmme perustuu YK:n lapsen oikeuksien sopimukseen, ja autamme apua tarvitsevia lapsia ja perheitä kansallisuuteen, etnisyyteen, kulttuuriin ja uskontoon katsomatta. Lapsikylätoimintaa on yli 130 maassa ja alueella, ja apu tavoittaa yli miljoona lasta, nuorta, perhettä ja huoltajaa joka vuosi.

Kansainvälisesti SOS-lapsikylätoiminta on alkanut vuonna 1949, ja Suomessa SOS-Lapsikylä on toiminut vuodesta 1962. Suomen SOS-Lapsikylä auttaa heikoimmassa asemassa olevia lapsia ja perheitä kansainvälisesti muun muassa kummilapsitoiminnan, kehitysyhteistyöhankkeiden ja hätäavun kautta.

Näin autamme

SOS-lapsikyläjärjestön tavoitteena on turvata lapsen kasvu perheessä, taata heille koulutus, terveydenhoito ja hyvä tulevaisuus. Lapsikylissä tarjoamme kodin lapsille, jotka ovat menettäneet vanhempiensa huolenpidon. Kehitysyhteistyöhankkeiden kautta tuemme heikoimmassa asemassa olevia perheitä ja yhteisöjä. Lisäksi ylläpidämme päiväkoteja, kouluja, nuorisokoteja sekä terveys-, koulutus- ja sosiaalikeskuksia. Kriisien ja katastrofien aikana SOS-lapsikyläjärjestö tarjoaa hätäapua lasten elämän turvaamiseksi. Vaikuttamistyön tavoitteena on vaikuttaa lapsen edun mukaisiin ratkaisuihin muun muassa poliittisissa päätöksissä ja lainsäädäntöön liittyvissä kysymyksissä.

Lue lisää, miten autamme ja osallistu auttamiseen lahjoittamalla.

Yhdenkään lapsen ei pitäisi kasvaa yksin

Arviolta 220 miljoonaa lasta ympäri maailman kasvaa ilman tarvitsemaansa hoitoa ja huolenpitoa. Me SOS-Lapsikylässä tuemme näitä lapsia, jotta he voisivat menestyä elämässään ja rakentaa parempaa tulevaisuutta.

Lue lisää, miksi apua tarvitaan

Lapsella on oikeus turvalliseen lapsuuteen

SOS-lapsikyläjärjestön ohjelmat edistävät kestävän kehityksen tavoitteita. Järjestö auttaa kaikkein heikoimmassa asemassa olevia lapsia – heitä, jotka ovat menettäneet tai ovat vaarassa menettää vanhempiensa huolenpidon.

Lue lisää työmme tavoitteista ja vaikuttavuudesta

Annamme mahdollisuuden parempaan huomiseen

Vuonna 2017 SOS-lapsikyläjärjestö auttoi miltei miljoonaa lapsia, nuorta ja aikuista sijaishuollon ja perheiden tukemisen sekä koulutus-, terveys- ja hätäapuohjelmien kautta.

Lue lisää työmme tuloksista maailmalla (pdf)

Kansainvälisen SOS-lapsikylätyön historiaa

 • 1949 SOS-lapsikylätoiminta alkoi Itävallassa, ensimmäinen SOS-lapsikylä avattiin Itävallan Imstiin.
 • 1955 SOS-lapsikyläyhdistykset perustettiin Saksaan, Ranskaan ja Italiaan.
 • 1960-luvulla SOS-lapsikylätoiminta alkoi Aasiassa (Etelä-Korea ja Intia) ja Latinalaisessa Amerikassa (Uruguay, Ecuador).
 • 1970-luvulla Afrikan mantereen ensimmäinen SOS-lapsikylä rakennettiin Norsunluurannikolle. SOS-lapsikyläprojekteja myös Ghanassa, Keniassa ja Sierra Leonessa.
 • 1984 Libanonissa aloitettu ”naapuriapu” laajenee myöhemmin perheiden tukemisen ohjelmiksi.
 • 1990-luvulla SOS-lapsikylätoiminta laajenee Itä-Euroopassa: Tšekkoslovakia, Neuvostoliitto, Bulgaria ja Romania.
 • 2005 Aasian tsunamikatastrofissa annettu hätäapu oli SOS-lapsikyläjärjestön historian suurin hätäapuponnistus.
 • 2009 Viidessadas SOS-lapsikylä avattiin ja järjestö täytti 60 vuotta.
 • 2010 Haitin tuhoisan maanjäristyksen jälkeen 500 yksin jäänyttä lasta sai väliaikaisen kodin maan SOS-lapsikylistä.
 • 2015 Vastauksena pakolaiskriisiin SOS-lapsikyläjärjestö tarjosi apua pakolaislapsille ja heidän perheilleen yli 12 maassa.
 • 2018 SOS-lapsikylätoimintaa on 135 maassa ja alueella ympäri maailman.

Työmme laatulupaus

Lue, mitä kansainvälisen SOS-lapsikyläjärjestön SOS Care Promise tarkoittaa. Avaa pdf tästä.