SOScast

Millaisen tulevaisuuden me haluamme luoda lapsille, nuorille ja perheille Suomessa?

SOScast

Millaisen tulevaisuuden me haluamme luoda lapsille, nuorille ja perheille Suomessa?
soscast

SOScast tuo uusia näkökulmia lastensuojelukeskusteluun

Suomessa joka kymmenes lapsi tarvitsee lastensuojelun tukea. Jokainen päivä on lapsen elämän kannalta tärkeä. Se mitä tapahtuu tänään, vaikuttaa huomiseen.
Millaisen tulevaisuuden me haluamme luoda lapsille, nuorille ja perheille Suomessa?

SOScastissa SOS-Lapsikylän kehitysjohtaja Kati Palsanen keskustelee yhteiskunnallisten vaikuttajien kanssa lasten ja perheiden hyvinvointiin liittyvistä teemoista.

”Pyydämme mukaan kiinnostavia henkilöitä tärkeistä teemoista. Vieraat tuovat parhaimmillaan uuden ja mielenkiintoisen kulman ja omakohtaisenkin tarinan lastensuojelukeskusteluun”, selittää Palsanen.

17. jakso

Käytännössä jokaisella meistä on lähipiirissään ihminen, joka on kärsinyt mielenterveysongelmista. Vaikka mielenterveyden haasteet ovat yleisiä, niistä puhutaan edelleen liian vähän. Nuorille suunnattua Sekasin-chatia ylläpitävän MIELI – Suomen Mielenterveys ry:n Satu Sutelainen keskustelee SOScastissa yhdessä Kati Palsasen ja SOS-Lapsikylän Ylitse-hankkeen Nita Austeron kanssa siitä, miksi juuri verkossa tapahtuva auttaminen on nuorille ja aikuisille niin tärkeää. 

”Paha olo ei katso kelloa. Siksi on tärkeää, että nuorilla on mahdollisuuksia saada apua myös iltaisin”, Sutelainen toteaa.

16. jakso

Yrityksen vastuullisuustyö voi olla paljon enemmän kuin taloudellista tukea. Fazerin viestintäjohtaja Liisa Eerola ja vastuullisuusjohtaja Nina Elomaa kertovat SOScastissa, mikä tekee heidän työstään merkityksellistä.
Miten SOS-Lapsikylää ja Fazeria yhdistävät arvot, kuten perhe ja merkityksellinen ruoka, kohtaavat käytännössä? Entä millaista oli vierailla lapsikylissä Pietarissa ja Itä-Virossa sijaitsevassa Narvassa? Kuuntele SOScastista, miten Fazerin yritysvastuu toteutuu käytännössä!
 

15. jakso

Kun eno tuli hakemaan Wiliä ja hänen sisaruksiaan koulusta, hän tiesi, ettei kaikki ollut kunnossa. Isäpuolen ja äidin välinen väkivalta loi synkän varjon Wilin elämään nuorena. Näitä tunteita hän käsittelee biisissään Täydellistä elämää.

”Näiden asioiden sanominen ääneen on ollut minulle tosi tärkeää. Ei kenenkään pitäisi pelätä omaa kotiaan. Biisin työstäminen on auttanut minua päästämään irti lapsuuteni kokemuksista”, Wil kertoo.

Rohkeasti omista kokemuksistaan kertova Wil jakaa elämäntarinansa Kati Palsasen kanssa SOScastin uusimmassa jaksossa.

14. jakso

SOScastin 14. jaksossa lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen keskustelee Kati Palsasen kanssa lasten ja nuorten asemasta Suomessa. Yksi lapsiasiavaltuutetun tavoitteista on eriarvoisuuden vähentäminen. Pekkarinen näkee keskeisenä keinona toimenpiteet, jolla parannettaisiin lapsiperheiden taloudellista asemaa.

13. jakso

Kun vanhempi sairastuu mieleltään, tulee lapsesta usein kodin kulissien ylläpitäjä. Näiden lasten hätä jää yhteiskunnassamme näkymättömäksi. Kuitenkin meistä jokainen voi olla se aikuinen, joka kysyy lapselta, onko kotona kaikki hyvin. Ottamalla asian puheeksi voimme omalta osaltamme vaikuttaa myös siihen, että mielenterveysongelmien yllä leijuva häpeän pilvi hälvenee.

SOScastin 13. jakso pureutuu siihen, millaista on olla mielenterveysongelmaisen vanhemman lapsi, ja miten näitä lapsia voitaisiin tukea. Kati Palsasen kanssa aiheesta keskustelee Mielenterveysomaisten keskusliitto – FinFamin toiminnanjohtaja Pia Hytönen.
 

12. jakso

Suomessa on 20 000 lasta ja nuorta, joiden arvioidaan olevan vakavassa ylisukupolvisen syrjäytymisen riskissä. Virastoissa annettavan avun sijaan tuki pitäisi viedä ihmisten koteihin niin, että vaikkapa perhettä auttava työntekijä olisi aamulla laittamassa hangoittelevia lapsia kouluun. Tällaista arkeen pureutuvaa lähestymistapaa perää SOScastin 12. jakson vieras, Me-säätiön toimitusjohtaja Ulla Nord. Hän keskustelee yhdessä Kati Palsasen kanssa syrjäytymisen ehkäisystä.

Miten apu viedään syrjäytymisriskissä olevien perheiden koteihin ja millä keinoin koulupudokkaat nostetaan takaisin opintielle? Miksi tämä kaikki on tärkeää syrjäytymisen ehkäisemiseksi?

11. jakso

Vanhempi muistuttaa lasta kymmenettä kertaa roskien viennistä, mutta mitään ei tapahdu. Monella menee tässä kohtaa hermot ja suusta saattaa lipsahtaa huudon seassa muutama ärräpääkin. Mitä tehdä, kun hihat palavat? Millaista on lempeä vanhemmuus ja miten se vaikuttaa lapsiin? Psykoterapeutti ja tietokirjailija Maaret Kallio keskustelee SOScastin 11. jaksossa Kati Palsasen kanssa lempeän vanhemmuuden vaikutuksista lapsiin.

Miten toimia haastavasti käyttäytyvän lapsen kanssa, ja miten sietää omaa epätäydellisyyttään? Entä miksi näkymättömät lapset on tärkeä huomioida?

10. jakso 

Miten vanhemmuuteen usein liittyvästä syyllisyydestä pääsee eroon? Entä miten löytää tasapaino omien ja lapsen tarpeiden välillä? Psykoterapeutti ja tietokirjailija Maaret Kallio on monelle tuttu kirjoistaan ja Helsingin Sanomien kolumneistaan. SOScastin 10. jaksossa Kallio keskustelee SOS-Lapsikylän Kati Palsasen kanssa lempeästä vanhemmuudesta.

9. jakso 

Yhdeksännessä jaksossa Mannerheimin lastensuojeluliiton lapsi- ja perhepolitiikasta sekä lapsen oikeuksista vastaava johtava asiantuntija Esa Iivonen keskustelee SOS-Lapsikylän Kati Palsasen kanssa lapsivaikutusten arvioinnista. Miksi lapsivaikutusten arviointi on tärkeää ja millaisia vaikutuksia sillä on? 

8. jakso

Kahdeksannessa jaksossa Opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen keskustelee SOS-Lapsikylän Kati Palsasen kanssa peruskoulun tulevaisuudesta. Miten koulua pitäisi uudistaa, kun peruskoulussa aloittavien lasten tarpeet, lähtökohdat ja edellytykset ovat aikaisempaa moninaisemmat? Miten saadaan kaikki pysymään mukana?

7. jakso

Seitsemännessä jaksossa käsitellään sitä, miten lastensuojelutaustaiset lapset voitaisiin ottaa paremmin huomioon muun muassa koulumaailmassa ja miten lastensuojelua pitäisi uudistaa. Aiheesta ajatuksia ovat jakamassa SOS-Lapsikylän Kati Palsasen kanssa lastensuojelun kokemusasiantuntijat, 19-vuotias Eve ja 17-vuotias Joonas, jotka ovat molemmat eläneet sijaisperheessä.

6. jakso

Kuudennessa jaksossa tukiperhe-elämästä keskustelemassa 10 vuotta tukiperheäitinä toiminut Riitta Koivunen ja tukiperheeksi ryhtymistä harkitseva Mamma rimpuilee -blogista tuttu somevaikuttaja Laura Satamo.

5. jakso

Vanhempansa nuorena menettänyt näyttelijä Pamela Tola on kääntänyt vaikeudet voitokseen. Unelmointi ja usko itseen olivat Tolalle lapsena utopiaa, ne piti opetella. Nykyisin hän on monen esikuva ja on kiertänyt 10 vuotta Suomen yläkouluja rohkaisemassa nuoria.

4. jakso

Neljännessä jaksossa pureudutaan väitteisiin ja uskomuksiin, joita lastensuojeluun liittyy. Lastensuojelun myyttejä purkavat SOS-Lapsikylän Kati Palsasen kanssa lastensuojelun kokemusasiantuntijat, 19-vuotias Eve ja 17-vuotias Joonas, jotka ovat molemmat eläneet sijaisperheessä.

3. jakso

Kolmannessa jaksossa Y-Säätiön köyhyystutkija, Vihreiden varapuheenjohtaja Maria Ohisalo ja SOS-Lapsikylän Kati Palsanen jatkavat keskustelua lapsiperheköyhyydestä. Miten lapsiperheköyhyys olisi ratkaistavissa ja ehkä jopa poistettavissa?

2. jakso

Toisessa jaksossa lapsiperheköyhyydestä keskustelevat SOS-Lapsikylän Kati Palsanen ja Y-Säätiön köyhyystutkija, Vihreiden varapuheenjohtaja Maria Ohisalo.

1. jakso

Ensimmäisessä jaksossa SOS-Lapsikylä kehitysjohtaja Kati Palsanen haastattelee tubeäiti Inari Fernandezia siitä, mitä somessa tapahtuu ja mitä se tarkoittaa lapsille ja vanhemmille.

SOScast

SOScast on SOS-Lapsikylän podcast-sarja, jossa keskustelemme lasten ja nuorten hyvinvointiin liittyvistä asioista yhteiskunnan vaikuttajien kanssa.

Kuuntele SOScast täältä:

  • Uusi jakso julkaistaan noin kahden viikon välein. 
  • Mukana keskustelussa mm. näyttelijä ja ohjaaja Pamela Tola, tietokirjailija ja psykoterapeutti Maaret Kallio sekä artisti Wil.