fbpx
Kaksi tyttöä meikkaa isää lattialla
Ryhdy tukiperheeksi

Tule mukaan
luomaan
mukavia
lapsuus-
muistoja

Ryhdy tukiperheeksi

Tukiperheitä tarvitaan jatkuvasti lisää. Tule mukaan auttamaan kanssamme lapsia ja perheitä Suomessa.

Suomessa on tuhansia lapsia, jotka odottavat tälläkin hetkellä omaa tukiperhettä.

Tukiperhetarpeen taustalla voivat olla esimerkiksi sosiaalisten verkostojen puute, vanhempien jaksamiseen liittyvät haasteet tai vaikea elämäntilanne.

SOS-Lapsikylä valmentaa läpi vuoden uusia tukiperheitä ympäri Suomea. Valmennukseen tultaessa ei tarvitse olla varma halustaan ryhtyä tukiperheeksi, vaan valmennusprosessin aikana tätä pohditaan yhdessä kouluttajien kanssa.

Millaista elämä tukiperheenä on?

Tavallisesti lapset viettävät tukiperheessä noin yhden viikonlopun kuukaudessa. Näinä viikonloppuina tukiperheissä eletään aivan tavallista arkea: käydään ulkonatehdään ruokaa ja muita kotiaskareita.

Ajattelemme, että tekemisen tasolla arkinen ja tavallinen on riittävää, mutta odotamme, että tukiviikonloppuina panostetaan lapsen kanssa olemiseen, vuorovaikutukseen ja kohtaamiseen. Tutustu usein kysyttyihin kysymyksiin!

Marika Kölhi on tukiperheenä kolmelle sisarukselle:

”Joku saattaa nauttia omasta ajasta ja rauhasta. Minä nautin yhdessä olemisesta ja tekemisestä. Tukiperhetoiminnan kautta saan elämääni menoa ja vilskettä ja mahdollisuuden olla avuksi.”

Kuva: Annabelle Antas

Isoisä työntää poikaa pyörällä

Kuka voi ryhtyä tukiperheeksi?

Tukiperheeksi voi ryhtyä melkein kuka tahansa. Voit toimia tukiperheenä yksin tai puolison kanssa, ja sinulla voi olla omia lapsia tai ei lapsia ollenkaan. Tärkeintä on, että elämäntilanteesi on vakaalla pohjalla ja olet valmis sitoutumaan tukiperhevanhemmuuteen. Tavallisten tukiperheiden lisäksi etsimme myös ammatillisia tukiperheitä.

Seuraavat asiat voivat muodostua esteeksi tukiperheenä toimimiselle

 • Akuutti/ toistuva / pitkäaikainen päihdeongelma
 • Perheessä oleva vakava fyysinen tai psyykkinen sairaus, joka ei ole hoitotasapainossa
 • Meneillään oleva tai hiljattain päättynyt lastensuojeluasiakkuus
 • Akuutit kriisitilanteet perheessä ja elämäntilanteessa (esim. avioeroprosessi, huoltajuuskiista)
 • Puoliso tai joku muu perheessä vastustaa tukiperhetoimintaa
 • Rikosrekisterimerkinnät liittyen erityisesti lapsiin kohdistuviin rikoksiin
 • Pyydämme jokaisen tukiperheeksi ryhtyvän hyvinvointialueen sosiaalitoimesta lausunnon onko heidän tiedossaan esteitä tukiperheeksi ryhtymiselle (esim. aktiivinen tai hiljattain päättynyt lastensuojeluasiakkuus)

Jos sinua mietityttää jokin liittyen edellä mainittuihin asioihin, olethan rohkeasti yhteydessä SOS-Lapsikylän tukiperhepalvelun työntekijöihin.

Miten tukiperhe eroaa sijaisperheestä?

Sijaisperhe tarjoaa turvallisen arjen ja kodin huostaan otetulle lapselle tai nuorelle siksi aikaa, kun hän sitä tarvitsee. Sijoitettu lapsi muuttaa sijaisperheen luokse ja elää heidän kanssaan normaalia arkea. Lapsen sijoitus voi kestää lyhyemmän aikaa tai aina siihen saakka, kunnes hän itsenäistyy. Tutustu tarkemmin sijaisvanhemmuuteen!

Tukiperhe on tukena perheille, joiden vanhemmilla saattaa olla esimerkiksi jaksamiseen liittyviä haasteita tai sosiaalisten verkostojen puutetta. Lapsi viettää tukiperheen luona useimmiten yhden viikonlopun kuukaudessa. Näiden viikonloppujen aikana tukiperheissä eletään tavallista elämää ja samalla mahdollistetaan lapsille uusia kokemuksia ja turvallisia sekä pysyviä ihmissuhteita.

hymyilevä silmälasipäinen ruskeahiuksinen nainen ulkona auringonpaisteessa

Ammatillisista tukiperheistä kova pula

Ammatilliseksi tukiperheeksi sopii perhe, jossa yhdellä vanhemmalla on soveltuva sosiaali-, terveys- tai kasvatusalan koulutus. Ammatilliseen tukiperheeseen tulevilla lapsilla on erilaisia erityistarpeita, joihin ammatillinen tukiperhe osaa paremmin vastata.

Ammatillisena tukiperheenä toimiminen on hyvin samanlaista kuin tavallisena tukiperheenä oleminen. Myös ammatillinen tukiperhe tarjoaa aivan tavallista arkea ja elämänkokemuksia lapselle yhtenä viikonloppuna kuukaudessa.

Tukiperhevalmennuksestamme saat ammatillisena tukiperheenä toimimiseen hyvää tietoa ja voit sen pohjalta päättää, onko ammatillisena tukiperheenä toimiminen sinua varten.

 

Elina Seitz ja hänen perheensä ovat 10-vuotiaan pojan ammatillinen tukiperhe. ”Tukiperheenä toimiminen on rikastuttanut koko perheen arkea. Se tarjoaa myös rauhoittumisen hetkiä, kun perheemme kokoontuu yhteen kiireisen arjen keskellä”, Elina sanoo.

Tukiperheenä toimiminen on tuntunut meistä luontevalta ja tähän rooliin on ollut helppo astua. Kaikesta on kerrottu hyvin ja me olemme saaneet rauhassa keskittyä siihen tärkeimpään asiaan eli, tukilapsen hoitamiseen. Byrokratia ja muut viralliset asiat hoidetaan puolestamme.
SOS-Lapsikylän tukiperhevanhempi
Mies lukee pojille satua

Miksi juuri SOS-Lapsikylän tukiperheeksi?

SOS-Lapsikylän tukee tukiperheitä monin eri tavoin. Tämän lisäksi lapsikylien yhteisöllisyys mahdollistaa verkostoitumisen muiden tukiperheiden kanssa.

Tarjoamme monipuolista apua, jotta tukiperheenä toimiminen on mahdollisimman yksinkertaista ja luontevaa. 

SOS-Lapsikylän antama tuki perheelle:

 • Tukisuhteen valmistelu (lapsen valinta ja esittely tukiperheelle, tukiperheen esittely lapselle ja hänen vanhemmilleen, tutustuminen, sopimuksen tekeminen, yhteydenpito sosiaalitoimeen)
 • SOS-Lapsikylän tukityöntekijöiden konsultaatiotuki ja säännöllinen yhteydenpito tukisuhteen ajan
 • Korvaukset: hoitopalkkio ja kulukorvaus
 • Mahdollisuus osallistua SOS-Lapsikylän ja erilaisten yhteistyökumppaneiden järjestämiin koulutuksiin, retkiin, tapahtumiin, leireihin.
Äiti ja tytär leipovat

Miten tukiperheeksi ryhdytään?

SOS-Lapsikylän tukiperheeksi ryhtyminen edellyttää tukiperhevalmennukseen osallistumista tai esimerkiksi aiempaa kokemusta tukiperheenä toimimisesta. Valmennamme tukiperheitä lapsikylissämme ympäri Suomea. Ryhmämuotoisen valmennuksen aikana tarjoamme kattavasti tietoa tukiperheenä toimimisesta.

Valmennukseen tultaessa ei tarvitse vielä olla päätöstä tukiperheeksi ryhtymisestä, vaan valmennuksen aikana tätä voidaan pohtia yhdessä kouluttajien kanssa. Tarvittaessa voimme valmentaa myös yksittäisiä tukiperheitä. Teemme myös kotikäynnin tuleviin tukiperheisiin. 

Ota yhteyttä

Espoo ja Vantaa

Katja Eronen
katja.eronen@sos-lapsikyla.fi
p. 044 725 6325

Selma Kattilamäki
selma.kattilamaki@sos-lapsikyla.fi
p.044 0850870

Joensuu

Jenni Similä
jenni.simila@sos-lapsikyla.fi 
p. 044 493 8671

Jyväskylä

Seija Koskinen
seija.koskinen@sos-lapsikyla.fi
p. 044 741 0625

Kaarina

Katja Seppälä
katja.seppala@sos-lapsikyla.fi
p. 044 761 4164

Kuopio

Maarit Korhonen
maarit.korhonen@sos-lapsikyla.fi
p. 044 796 1080

Oulu

Mari Zerni
mari.zerni@sos-lapsikyla.fi
p. 044 491 5907

Rovaniemi

Marjut Ruismäki
marjut.ruismaki@sos-lapsikyla.fi
p. 044 768 9833

Savonlinna

Mari Pietikäinen
mari.pietikainen@sos-lapsikyla.fi
p. 044 761 4136

Tampere

Hanna Korppila
hanna.korppila@sos-lapsikyla.fi
p. 0447007755

Tuulaleena Malila
tuulaleena.malila@sos-lapsikyla.fi
p. 045 126 2302

Tukiperheinfot ja -valmennukset

Tukiperheinfowebinaarit

Webinaareihin osallistuminen ei katso paikkakuntaa. 

Tukiperheinfot paikan päällä

Voit olla myös suoraan yhteydessä toimipisteisiimme tukiperheasioissa.

Lue lisää tukiperheeksi ryhtymisestä