fbpx
sininen tausta lapsi huutaa megafoniin

Sinulla on
oikeus!

lasten ja nuorten sivut

Tiedätkö, miten voit vaikuttaa ja ottaa osaa?

Tervetuloa SOS-Lapsikylän lasten ja nuorten sivuille. Tälle sivulle on kerätty sinulle kiinnostavaa tekemistä ja tietoa.

Ota selvää, miten voit ottaa osaa ja vaikuttaa itseäsi koskeviin asioihin!

Tutkimus mobiilikyselyn käytettävyydestä lapsille ja nuorille

Teemme tutkimusta siitä, miten lapset ja nuoret haluaisivat antaa palautetta hyvinvoinnistaan. Toivomme vastauksia kyselyymme lapsilta ja nuorilta.
Tutkimus tehdään opinnäytetyönä Aalto-yliopistolle.

Pääset osallistumaan tutkimukseen tai lukemaan lisätietoja alla olevan linkin kautta.

Siirry kyselyyn ja vaikuta!

Jos joku asia on huonosti, muista, että apua on saatavilla. Mä olin nuorena helppo kohde kiusaamiselle. Minua haukuttiin ja pilkattiin, koska olin ujo. Olisi ollut hienoa, jos itsellänikin olisi ollut paikka, mistä saada silloin apua
Roni Back
Tubettaja puhuu koulukiusaamisesta ja Apuu-chatista videolla
sinipaitainen mies katsoo kameraan ja sanoo Sinun ei tarvitse olla yksin

Lasten ja nuorten chateista keskusteluapua

Painaako mieltäsi jokin asia? Tule keskustelemaan!

Apuu-chat auttaa 7–15-vuotiaita lapsia joka päivä klo 9–22.

Sekasin-chat on suunnattu 12–29-vuotiaille nuorille ja se päivystää ma–pe klo 9–24 ja viikonloppuisin klo 15–24.

LakiApuu auttaa 12–17-vuotiaita tuntemaan oikeutensa paremmin. Viestiä voi laittaa milloin vain ja somejuristi vastaa heti kun ehtii!

Let’s chat auttaa ukrainankielisiä 7-17-vuotiaita lapsia ja nuoria heidän omalla äidinkielellään arkisin klo 12-16.

Onko sulla elämässä läsnä edes yks luotettava aikuinen? Ilman sitä oma itseluottamus saattaa jäädä matalaksi, jonka myötä omien unelmien tavoittelu on vaikeaa. Niin kliseistä kun se on, sä tarviit sen yhden tyypin, joka uskoo suhun.”
Jenna
sijoitettuna kasvanut nuori
Kaksi naista istuu ja katsoo kameraan, kuvan päällä teksti Mitä lastensuojelu on miten sitä tehdään?

Lastensuojelun tehtävä on auttaa lasta ja perhettä

Vaikka lastensuojelu tai lastensuojeluilmoituksen tekeminen voi kuulostaa pelottavalta, se ei sitä ole. Lastensuojelun tehtävänä on arvioida lapsen tilanne ja sen pohjalta päättää, mikä on lapselle paras tukikeino. Voi olla, että tukeen riittää esimerkiksi koulukuraattorin apu ja tällöin lastensuojelusta ohjataan lapsi ja perhe oikean tuen piiriin. Huostaanotto on aina se viimeinen keino auttaa, jos mikään muu tuki ei riitä.

SOS-Kehittäjänuoret tuovat nuorten äänen kuuluviin

SOS-Kehittäjänuoret ovat lastensuojelun kokemusasiantuntijoita.

Nuoret tuovat esille monia lastensuojelun kehityskohteita omasta näkökulmastaan. Nuoret vaikuttavat, kouluttavat ja vievät lastensuojelun nuorten viestiä eteenpäin aina päättäjille asti.

Tutustu nuorten TikTok ja Instagram -kanaviin sekä katso lastensuojelun lasten ja nuorten leimaantumista vastustava video: Stigmaton.

Oletko kohdannut väkivaltaa?

Väkivaltaa esiintyy monessa eri muodossa – se voi olla esimerkiksi henkistä, seksuaalista tai digitaalista. Tässä oppaassa kuvataan selkeästi väkivallan eri muotoja ja annetaan ohjeita, miten toimia, jos joudut minkä tahansa väkivallan uhriksi. Apua on aina saatavilla!

Turvallisemman tilan periaatteet

SOS-Lapsikylän digityössä noudatetaan yhteisiä turvallisemman tilan periaatteita. Turvallisemman tilan periaatteet koskevat sekä toiminnassa mukana olevia lapsia, nuoria ja vanhempia, että SOS-Lapsikylän ammattilaisia ja vapaaehtoisia. SOS-Lapsikylän ammattilaisilla ja vapaaehtoisilla on erityinen vastuu huolehtia näiden turvallisemman tilan periaatteiden noudattamisesta. Jos huomaat, että  periaatteita ei noudateta tai niistä puuttuu jotain, ota yhteyttä: apuu-chat@sos-lapsikyla.fi.