![](https://www.sos-lapsikyla.fi/wp-content/uploads/2023/09/Tytto-skeitilla-1920x822-1-768x432.jpg)
Usein
Kysytyt
Kysymykset
Usein kysytyt kysymykset
Olemme koostaneet usein kysyttyjä kysymyksiä tukiperhetoiminnasta. Klikkaa kysymystä nähdäksesi vastauksen.
Jos haluat kysyä jotain muuta tukiperhetoimintaan liittyvää, voit pyytää yhteydenottoa tältä sivulta löytyvällä lomakkeella tai ota yhteyttä suoraan toimipisteeseemme!
Kuinka usein tukiperhe tapaa lasta?
Tukiperheenä vietetään lapsen kanssa aikaa yleensä viikonlopun verran kuukaudessa. Ei toki ole estettä tavata useamminkin tukiviikonloppujen ulkopuolella, jos se tukiperheelle, lapselle ja tämän läheisille sopii. Tukiviikonloppujen virallisesta määrästä jokaisen lapsen kohdalla päättää aina hyvinvointialueen sosiaalitoimi.
Kuinka pitkiä tukisuhteet lapseen ovat?
Kuten missä tahansa ihmissuhteissa, joidenkin ihmisten kanssa klikkaa paremmin ja tukisuhteesta kehittyy parhaimmillaan elinikäinen ihmissuhde, joka kantaa aikuisuuteen asti. Toisinaan tukisuhde voi olla vuoden tai parin mittainen, ja olla sopiva juuri siihen hetkeen ja elämäntilanteeseen.
Tukiperhetoiminta on sosiaalihuoltolain mukainen tai lastensuojelun avohuollon tukitoimi eli palvelu, jonka myöntämisestä ja virallisesta kestosta päättää aina lapsen hyvinvointialueen sosiaalitoimi. Tukisuhde sovitaan yleensä aina yhdeksi vuodeksi kerrallaan ja palvelun tarvetta arvioidaan säännöllisesti.
Millaiset ihmiset voivat ryhtyä tukiperheeksi?
Tukiperhettä tarvitsevat lapset ovat erilaisia, joten myös tukiperheeksi tarvitaan monenlaisia ihmisiä. Voit olla nuori opiskelija, työikäinen, eläköitynyt, sinkku, lapseton pariskunta tai perhe. Olennaista on halu ja mahdollisuus tarjota lapselle aikaa ja yhteisiä hetkiä sekä kyky sitoutua toimintaan vähintään vuodeksi. Elämäntilanteen on hyvä olla tasapainossa.
Pitääkö tukiperheessä käyvällä lapsella olla oma huone?
Lapselle ei tarvitse olla omaa huonetta tukiperheen kotona vaan esimerkiksi patja, vierassänky tai nukkuminen sohvalla ovat toimivia ratkaisuja.
Millainen koulutus tukiperhetoimintaan kuuluu?
Tukiperheet käyvät SOS-Lapsikylän tukiperhevalmennuksen, joka toteutetaan ryhmämuotoisena valmennuksena paikkakunnasta riippuen muutamana arki-iltana tai viikonlopun aikana. Valmennukseen kuuluu myös itsenäistä opiskelua ja kotitehtäviä sekä SOS-Lapsikylän sosiaaliohjaajien kotikäynti valmennettavien kotiin. Tyypillisesti valmennus kestää kaikkinensa noin 1–2 kuukautta riippuen tukiperheen aikatauluista.
Valmennuksen jälkeen ja tukisuhteen käynnistyttyä jokaiselle tukiperheelle nimetään oma tukityöntekijä, joka auttaa ja tukee esimerkiksi käytännön asioissa ja osallistuu tukiperheen kanssa kaikkiin tukiperhetoiminnan palavereihin. SOS-Lapsikylä järjestää tukiperheille virkistystoimintaa, vertaistuellisia tapaamisia sekä täydennyskoulutusta.
Voiko tukiperheeseen tuleva lapsi olla vaikeasti oireileva?
Tukiperhettä tarvitsevilla lapsilla voi olla monenlaisia taustoja ja erilaisia elämäntilanteita. Teemme aina huolellisen ”mätsäyksen”, eli pohdimme perheen ja lapsen yhteensopivuutta ja kuuntelemme tukiperheen toiveita sekä valmiuksia vastata kunkin lapsen tarpeisiin. Näin voimme tarjota jokaiselle lapselle hänelle parhaiten sopivan tukiperheen ja mahdollistamme tukiperheen valmiudet toimia lapsen parhaaksi myös haastavammissa tilanteissa. Erityistarpeisia lapsia varten etsimme ammatillisia tukiperheitä, joilla on sosiaali-, terveys- tai kasvatusalan koulutusta ja kokemusta erityistarpeisten lasten kanssa toimimisesta.
Voiko yhdessä asuvasta pariskunnasta vain toinen ryhtyä tukiperheeksi, jos se sopii toiselle?
Tukiperheeksi ryhtyminen on koko perheen yhteinen juttu. Jos perheessä on kaksi aikuista, molempien tulee käydä tukiperhevalmennus ja koko perheen täytyy hyväksyä tukiperheeksi lähteminen. Jos perheessä on lapsia, heidänkin kanssaan on tärkeää keskustella siitä, mitä tukiperheeksi ryhtyminen tarkoittaa. Käytännön toiminta voi arjessa toki olla vain toisen aikuisen vastuulla mutta virallisesti perheen molemmat aikuiset ryhtyvät SOS-Lapsikylän tukiperheeksi.
Voiko opiskelijana ja sinkkuna toimia tukiperheenä?
Kyllä voi!
Tukiperhettä tarvitsevat lapset ovat erilaisia, joten myös tukiperheeksi tarvitaan monenlaisia ihmisiä. Olennaista on halu ja mahdollisuus tarjota lapselle aikaa ja yhteisiä hetkiä sekä sitoutua tukiperhetoimintaan vähintään vuodeksi kerrallaan.
Voiko opiskelijana ja sinkkuna toimia tukiperheenä?
Kyllä voi!
Tukiperhettä tarvitsevat lapset ovat erilaisia, joten myös tukiperheeksi tarvitaan monenlaisia ihmisiä. Olennaista on halu ja mahdollisuus tarjota lapselle aikaa ja yhteisiä hetkiä sekä sitoutua tukiperhetoimintaan vähintään vuodeksi kerrallaan.
Onko olemassa esteitä, joiden takia ei voi ryhtyä tukiperheeksi?
Tukiperheet valmennetaan aina tehtäväänsä ja samalla perheiden taustat tarkistetaan ja elämäntilanne käydään läpi. Esimerkiksi perheessä oleva vakava sairaus, päihdeongelma tai kriisitilanne voivat muodostua esteeksi ryhtyä tukiperheeksi. Katso täältä lisätiedot mahdollisista esteistä tukiperhetoiminnalle.
Miksi haluaisin tukiperheen omalle lapselleni?
Tukiperhettä tarvitsevilla perheillä omat verkostot voivat olla heikot ja perheen elämäntilanne voi olla haastava. Tukiperheessä lapsi saa elämäänsä lisää turvallisia aikuisia, ja samalla hänen vanhempansa saavat hetken hengähtää.
Tukiperheenä toimiminen on tuntunut meistä luontevalta ja tähän rooliin on ollut helppo astua. Kaikesta on kerrottu hyvin ja me olemme saaneet rauhassa keskittyä siihen tärkeimpään asiaan eli, tukilapsen hoitamiseen. Byrokratia ja muut viralliset asiat hoidetaan puolestamme.
Ota yhteyttä
Espoo ja Vantaa
Katja Eronen
katja.eronen@sos-lapsikyla.fi
p. 044 725 6325
Selma Kattilamäki
selma.kattilamaki@sos-lapsikyla.fi
p.044 0850870
Joensuu
Jenni Similä
jenni.simila@sos-lapsikyla.fi
p. 044 493 8671
Jyväskylä
Seija Koskinen
seija.koskinen@sos-lapsikyla.fi
p. 044 741 0625
Kaarina
Katja Seppälä
katja.seppala@sos-lapsikyla.fi
p. 044 761 4164
Kuopio
Maarit Korhonen
maarit.korhonen@sos-lapsikyla.fi
p. 044 796 1080
Oulu
Mari Zerni
mari.zerni@sos-lapsikyla.fi
p. 044 491 5907
Rovaniemi
Marjut Ruismäki
marjut.ruismaki@sos-lapsikyla.fi
p. 044 768 9833
Savonlinna
Mari Pietikäinen
mari.pietikainen@sos-lapsikyla.fi
p. 044 761 4136
Tampere
Satu Hakanen
satu.hakanen@sos-lapsikyla.fi
p. 044 700 7755