Organisaatio

SOS-Lapsikylän kokonaisuuden muodostavat SOS-lapsikyläsäätiö ja SOS-Lapsikylä ry. SOS-lapsikyläsäätiö vastaa lapsikylätoiminnasta Suomessa ja kansainvälisesti, kun taas SOS-Lapsikylä ry toimii kansalaisjärjestönä ja tukee myös SOS-lapsikyläsäätiötä.

SOS-Lapsikylä on toiminut Suomessa vuodesta 1962 ja se on kansainvälisen SOS Children’s Villages -järjestön jäsen. Lapsikylätoimintaa on yli 130 maassa.

Toimintamme

SOS-Lapsikylän tavoitteena on lisätä lasten ja perheiden hyvinvointia Suomessa ja maailmalla. Tarjoamme yhteisöllistä perhehoitoa sekä räätälöityä tukea perheille. Toimimme myös kehittämiskumppanina kunnille ja maakunnille lapsiperheiden hyvinvoinnin edistämiseksi. Lisäksi keräämme varoja lasten ja perheiden tukemiseksi Suomessa ja maailmalla.

Autamme perheitä varhaisen tuen sekä avo- ja sijaishuollon palveluin. SOS-Lapsikylä auttaa kansainvälisesti muun muassa kummilapsitoiminnan, kehitysyhteistyöhankkeiden ja katastrofiavun kautta.

Henkilöstömme

SOS-Lapsikylän toimitusjohtaja on Mikaela Westergård. SOS-lapsikyläsäätiön hallituksen puheenjohtajana toimii Piia-Noora Kauppi ja SOS-Lapsikylä ry:n puheenjohtajana Pekka Koskinen. SOS-Lapsikylän henkilöstöön kuuluu noin 200 työntekijää. Henkilöstön yhteystiedot

 • SOS-lapsikyläsäätiö

  Puheenjohtaja
  Piia-Noora Kauppi

  Varapuheenjohtaja
  Seppo Kemppinen

  Jäsenet
  Maria Ekroth
  Johanna Hedman
  Kari Helaniemi
  Elisa Hänninen
  Ilkka Kylmälä
  Harry Lunabba
   

 • SOS-Lapsikylä ry

  Puheenjohtaja:
  Pekka Koskinen

  Varapuheenjohtaja:
  Kai Laitinen

  Jäsenet:
  Anna-Maria Isola
  Jukka Olli
  Sarianna Reinikainen

  Varajäsenet:
  Seppo Kemppinen
  Sven Saxen
  Vilma Vähämaa

Liity SOS-Lapsikylä ry:n jäseneksi!

Voit liittyä SOS-Lapsikylä ry:n jäseneksi lähettämällä viestin sidosryhmäjohtaja Tuomo Valvelle: tuomo.valve(at)sos-lapsikyla.fi

Emme tavoittele voittoa

Suomessa hoiva-alalla liikkuu suuria rahasummia, ja se on houkutellut markkinoille voittoa tavoittelevia pääomasijoittajia. SOS-Lapsikylän toiminnan tulot ohjataan perheiden ja lasten hyvinvoinnin lisäämiseen. Emme tavoittele emmekä jaa voittoa yksityisille henkilöille. 

Lapsikylätoiminnan tuotoista valtaosa koostuu kuntien maksamista lastensuojelupalvelujen hoitomaksuista. Tämän lisäksi tuottoja tulee varainhankinnasta sekä mm. sijoitus- ja rahoitustoiminnasta ja avustuksista.

Koska lastensuojelutyö on hyvin henkilöstövaltaista, henkilöstökulut muodostavat yli puolet SOS-lapsikylätoiminnan kuluista. Muut kulut muodostuvat pääosin käyttömaksuista ja sijaiskotien hoitomenoista. 

SOS-Lapsikylän historiaa

Kansainvälinen SOS-lapsikyläjärjestö perustettiin Itävallassa 1949. Suomeen SOS-lapsikyläaatteen toi opiskelija Kaija Laitinen, joka oli tutustunut lapsikylätoimintaan opiskellessaan Keski-Euroopassa vuonna 1959. Kuultuaan tuttavansa kautta SOS-lapsikylätoiminnasta sosiaalineuvos Albin Gebhardt sai kimmokkeen lapsikylätyön aloittamiseen Suomessa vuonna 1962.

”Maailma on täynnä pelkoa, ahdistusta ja tuskaa. Kansojen välillä on vihan ja ennakkoluulojen muureja. Uutisia verenvuodatuksesta tulee joka päivä eri tahoilta maailmaa. Ajatelkaa, kuinka paljon juuri tässä maailmassa, jossa me elämme, on tilaa rakkaudelle!”
– Albin Gebhardt v. 1962

Suomen SOS-lapsikylätoiminnan vaiheet

Suomen ensimmäinen lapsikylä perustettiin Espoon Tapiolaan vuonna 1966. Voit nähdä nykyiset toimipisteemme kartalla: Lapsikylät

1962 SOS-lapsikylätoiminta alkoi Suomessa, SOS-Lapsikylä ry perustettiin
1966 Espoo (Tapiola)
1972 Punkaharju
1974 Vaajakoski (Jyväskylä)
1979 Ylitornio
1982 Vihanti
2003 Kaarina
2012 Tampere
2017 Kuopio
2017 Vantaa
2017 Rovaniemi

Henkilöstön yhteystiedot

Yhteystiedot

Visiomme:

Jokainen lapsi kasvaa perheessä rakastettuna, arvostettuna ja turvassa.

Missiomme:

SOS-Lapsikylä auttaa lasta ja nuorta kasvamaan perheessä Suomessa ja maailmalla.

Arvomme:

 • ROHKEUS

  Me toimimme:

  Kehitämme innovatiivisesti toimintaamme.
  Uskallamme kyseenalaistaa, oppia ja toimia lasten ja nuorten parhaaksi.

 • SITOUTUMINEN

  Pidämme lupauksemme:

  Rakennamme lapsille ja nuorille hyvää elämää.
  Arvostamme kestäviä suhteita yhteistyökumppaneihimme.

 • LUOTTAMUS

  Uskomme toisiimme:

  Kunnioitamme toistemme osaamista ja edistämme avointa vuorovaikutusta.

 • VASTUULLISUUS

  Olemme luotettavia kumppaneita:

  Suurin vastuumme on taata lasten ja nuorten hyvinvointi ja hyvä huolenpito. Toimimme vastuullisesti kuntien, lahjoittajien ja muiden yhteistyökumppaneidemme kanssa.

 • VAIKUTTAVUUS

  Lisäämme hyvinvointia:

  Saamme aikaan haluttuja muutoksia ja tuotamme arvoa asiakkaille.