Koulureppu voi painaa kesälläkin – Läksyapu antaa toivoa

27.5.2022
SOSblogi
iloinen tyttö violetissä paidassa kukkaniityllä kesäisessä säässä

Syreenit tuoksuvat ja lokit kiljuvat kesän kaikuja. Taas yksi kouluvuosi on takana ja koululaisten ajatukset siirtyvät jo kesälaitumille. Siinä missä monet odottavat tulevaa innoissaan, osa nuorista voi olla huolissaan omasta koulupolustaan.

Tunnelma kouluvuoden päättyessä on haikea ja juhlallisuudet saavat monet herkistymään. Tulevaan liittyy toivoa ja odotuksia, mutta kaikki eivät lähde kesälomille samoista lähtökohdista. Monenlaiset huolet voivat kuormittaa nuorta ja jaksaminen voi olla koetuksella. Kotiolojen lisäksi tulevaisuuden suunnitelmat tai näköalattomuus voivat askarruttaa. Erilaiset oppimisen haasteet voivat painaa mieltä. Liian moni nuori on pudonnut tai on vaarassa pudota kelkasta.  

Läksyapu pyrkii tavoittamaan nuoret, joilla on vaara pudota koulutuspolulta. Haluamme auttaa niitä, jotka eivät syystä tai toisesta saa riittävää tukea ja kannustusta koulunkäyntiin. Autamme nuoria läksyissä ja muissa koulutehtävissä, meidän kanssamme voi tulla myös juttelemaan koulunkäynnistä yleisesti.

Olemme huomanneet, että esimerkiksi kokeisiin kertaus voi olla mielekkäämpää turvallisen aikuisen kanssa. Läksyavussa kohtaamme osallistujat ilman ennakko-oletuksia ja olemme läsnä. Autamme nuorta löytämään itselleen sopivat ja omia tavoitetta tukevat keinot ratkaista haasteita. Tavoitteemme on kannustaa ja vahvistaa nuorten kokemusta itsestään oppijana. 

Yksin ei tarvitse pärjätä 

SOS-Lapsikylässä on hyviä kokemuksia ennaltaehkäisevästä digityöstä. Apuu-chattiin 7–15 -vuotiaat nuoret voivat juttelemaan mieltä askarruttavista asioista, Sekasin-chatissä 12–29 -vuotiaat voivat jutella heitä mietityttävistä kysymyksistä ja mentorin itselleen voi saada Ylitse MentorAppissa. Digitaalisuudella takaamme tasavertaisen ja saavutettavan avun sitä tarvitseville nuorille myös Läksyavussa.  Toimintaan ei tarvitse sitoutua, apu on maksutonta ja haluamme pitää osallistumisen kynnyksen matalalana.

Läksyjä ei tarvitsekaan ajatella kesän aikana.  Haluamme kuitenkin, että jokaisella nuorella on mahdollisuuksia, tukea ja toivoa tulevaisuudelle. Kun illat pimenevät ja koulun kello jälleen soi syksyllä, Läksyapu on valmiina auttamaan nuoria. Yksin ei tarvitse pärjätä. 

Läksyapua tukee merkittävästi pääyhteistyökumppanimme Paulig.
Toiminta on myös saanut suuren avustuksen säätiöltä Brita Maria Renlunds minne

Kirjoittaja

Emmi Reenkola profiilikuva
Kehittämissuunnittelija
044-320 3406