Apuu-chat auttaa lapsia hädän hetkellä

Kaikille lapsille koti ei ole se turvallisin paikka. Suomessa on kymmeniä tuhansia lapsia, jotka kärsivät vanhempiensa ongelmista.

SOS-Lapsikylän Apuu-chat on tarkoitettu 7-12-vuotiaille lapselle tilanteeseen, jossa hän kokee olonsa turvattomaksi tai uhatuksi kotona ja tarvitsee apua. Chat-palvelu vastaa siihen tarpeeseen, että erityisesti alle 13-vuotiaille lapsille ei Suomessa ole olemassa heidän valmiutensa ja kyvykkyytensä huomioivaa, yksinkertaista hätäpalvelua.

Apuu-chat perustettiin koronatilanteen aiheuttamaan akuuttiin tilanteeseen, kun lasten kontaktit turvallisiin aikuisiin vähenivät radikaalisti, mutta palvelulle on vahva tarve koronakriisin jälkeenkin.

Tavoitteenamme on ohjata uhkaa tai hätää kotonaan kokevat alakouluikäiset lapset sosiaalisen median kautta Apuu-chattiin, jossa lapsi pääsee hakemaan apua lastensuojelun ammattilaisilta ja koulutetuilta vapaaehtoisilta vain yhtä nappia painamalla. Live-chatin kautta päivystäjät ohjaavat lapset tarvittaessa oman kotikuntansa lastensuojelupalvelujen piiriin.

Teemme palvelussa tiivistä yhteistyötä Mannerheimin Lastensuojeluliiton Lasten ja nuorten auttavat puhelin- ja nettipalvelut sekä Mieli ry:n ja SPR:n koordinoiman Sekasin-chatin kanssa, jotta apua tarvitsevat lapset voidaan ohjata oikeaan palveluun myös jonotus- tai kiinnioloaikoina. Sujuvan palvelupolun kehittämiseksi yhteistyökumppanina on myös Keski-Uudenmaan sote.

Apuu-chat on auki joka päivä klo 9-22.

Apuu-chat löytyy osoitteeesta apuu.fi.

”Moni lapsi on kertonut, että uskaltaa nyt ensimmäistä kertaa puhua mieltään painavasta asiasta. Yhdessä on mietitty, olisiko lähipiirissä joku turvallinen aikuinen, jolle hän voisi huolistaan kertoa.”

Lisätietoja:

Johanna Virtanen
projektipäällikkö
p. 044 761 4131
johanna.virtanen(at)sos-lapsikyla.fi

Olisitko sinä kiinnostunut vapaaehtoistyöstä chat-päivystäjänä? Koulutamme tehtävään.
Jätä yhteystietosi oheisella lomakkeella:

Apuu.fi auttaa joka päivä klo 9-22

  • Apuu-chat on tarkoitettu 7-12-vuotiaille lapsille, jotka kokevat olonsa turvattomaksi tai uhatuksi kotona ja tarvitsevat apua
  • Vastaamassa ovat SOS-Lapsikylän lastensuojelun ammattilaiset. He ohjaavat lapset tarpeen mukaan oman kotikuntansa palveluiden piiriin. Vakavimmissa tapauksissa soitetaan hätäkeskukseen.
  • Apuu-chat löytyy osoitteesta apuu.fi

Kiinnostaako vapaaehtoistyö chat-päivystäjänä?

Etsimme vapaaehtoisia päivystäjiä keskustelemaan lasten kanssa Apuu-chattiin. Päivystäjän tehtävänä on olla lapselle chatissa turvallinen aikuinen.

Seuraavan kerran koulutamme vapaaehtoisia:

  • 25.1. ja 27.1. klo 17-20
  • 15.3. ja 17.3. klo 17-20
  • 20.4. ja 22.4. klo 17-20

Lue lisää täältä.