fbpx
Apuu-chat lais kurkistaa ikkunasta ulos
Apuu-chat

Apuu-chat
auttaa lapsia
hädän
hetkellä

Apuu-chat

Apuu-chat auttaa 7–15-vuotiaita lapsia joka päivä klo 9–22 osoitteessa apuu.fi

Apuu-chat on SOS-Lapsikylän keskustelutuki, joka auttaa 7–15-vuotiaita lapsia. Apuu-chatissa lapset voivat jutella mieltään askarruttavista kysymyksistä nimettömänä ja luottamuksellisesti. Chatissa vastaavat SOS-Lapsikylän ammattilaiset ja koulutetut vapaaehtoiset. Päivystäjät auttavat, jos lapsi tuntee olonsa turvattomaksi tai uhatuksi. Lapsia tuetaan ja ohjataan tarvittaessa eteenpäin tarvitsemansa avun piiriin. 

Apuu-chatissa käydään päivittäin lähes sata keskustelua. Keskusteluja on kertynyt yhteensä jo yli 100 000, ja Apuu-chat on neljässä vuodessa kasvanut Suomen suurimmaksi lasten chatiksi.

Apuu-chat löytyy osoitteesta apuu.fi. Se on avoinna joka päivä klo 9–22.

”Moni lapsi on kertonut, että uskaltaa nyt ensimmäistä kertaa puhua mieltään painavasta asiasta. Yhdessä on mietitty, olisiko lähipiirissä joku turvallinen aikuinen, jolle hän voisi huolistaan kertoa.”
Johanna Virtanen
Apuu-chatin projektipäällikkö
lapsi pimeässä huoneessa puhelimen valossa

Chatin toiminta mahdollistetaan lahjoittajien tuella

  • SOS-Lapsikylä pyörittää Apuu-chattia lahjoitusvaroin
  • Apuu-chatin pääyhteistyökumppanina toimii IKEA Suomi
  • Sinäkin voit auttaa lapsia ryhtymällä LapsiSponssiksi tai lahjoittamalla MobilePaylla numeroon 40331
lapsen peukku, johon piirretty hymynaama

Yhteistyötä muiden toimijoiden kanssa

Teemme palvelussa tiivistä yhteistyötä Sekasin Kollektiivin kansssa, jotta apua tarvitsevat lapset voidaan ohjata oikeaan palveluun myös jonotus- tai kiinnioloaikoina.

Apuu-chat on mukana Päivikki- ja Sakari Sohlbergin säätiön Hyvän arjen rakentajat -ohjelmassa (2023-2025), jossa yhdeksän kolmannen sektorin järjestöä rakentaa yhdessä Vantaan kaupungin sekä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen kanssa turvallisempaa arkea lapsille, nuorille ja ikääntyville. Ohjelma toteutetaan viiden teemakokonaisuuden kautta ja Apuu-chat on osana ohjelman valtakunnallisesti toteutuvia verkkopalveluita.

Olemme myös jäsenenä Puhelin- ja verkkoauttamisen eettisten periaatteiden neuvottelukunnassa. Periaatteisiin sitoutuneet toimijat on koottu PuhEet-sivuille.

Tule vapaaehtoiseksi päivystäjäksi lasten Apuu-chattiin!

Etsimme vapaaehtoisia päivystäjiä Apuu-chattiin. Päivystäjän tehtävänä on olla lapselle turvallinen aikuinen. Koulutamme kaikki päivystäjät tehtäväänsä.

Mitä toivomme sinulta?

  • Olet täysi-ikäinen turvallinen aikuinen.
  • Olet kiinnostunut 7–15-vuotiaiden maailmasta.
  • Sinulla on hyvät vuorovaikutus- ja tunteidenkäsittelytaidot
  • Sinulla on halu tutustua lapsen maailmaan ja hänelle tärkeisiin asioihin
  • Pystyt sitoutumaan päivystämiseen n. pari kertaa kuussa parin tunnin ajan
  • Sinulla on käytössäsi tietokone ja nettiyhteys.

Mitä tarjoamme sinulle?

  • Koulutuksen tehtävään ja SOS-Lapsikylän työntekijän tuen päivystyksen aikana ja sen jälkeen
  • Mahdollisuuden osallistua verkkotyönohjaukseen kuukausittain
  • Mukavan ja kannustavan päivystysyhteisön johon voit tukeutua
  • Mahdollisuuden lisätä merkityksellisyyden tunnetta omassa elämässä auttamassa heikoimmassa asemassa olevia lapsia

Miten pääsen mukaan?

Ota rohkeasti yhteyttä ja jutellaan lisää! Haastattelemme ja koulutamme vapaaehtoiset päivystäjät tehtäväänsä. Pyydämme vapaaehtoiseksi valittavilta suostumusta vapaaehtoisten rikostaustan selvittämiseksi lain 148/2014 mukaisesti.

Hae chat-päivystäjäksi!

Opiskelijoiden harjoittelutiedustelut ja -hakemukset voi puolestaan lähettää osoitteeseen:
vapaaehtoistoiminta@sos-lapsikyla.fi

Video: Ada Nyyssönen

Opettajille ja oppilashuollolle

Vaikka kouluissa on lapsille turvallisia aikuisia, joilla on velvollisuus esimerkiksi tehdä tarvittaessa lastensuojeluilmoitus, eivät opettajat ja muu koulujen henkilökunta aina ole paikalla, tavoitettavissa tai tietoisia siitä, että lapsi tarvitsee apua. Tällöin lapsi voi ottaa yhteyttä Apuu-chattiin.

Tutustu chattiin luokkasi kanssa

Voit esitellä Apuu-chatia luokallesi näyttämällä, miten palvelu toimii. Voit aloittaa uuden keskustelun chatissa soitteessa apuu.fi. Kerro ennakkokysymyksissä, että olet luokkasi kanssa vierailulla. Mainitse myös koulun nimi. Päivystäjä ottaa keskustelun vastaan, jos palvelussa ei juuri sillä hetkellä ole ruuhkaa. Paras aika luokkien vierailuille on klo 9–12.

Pyydä esittely Apuu-chatin ammattilaisilta

Voit kutsua Apuu-chatin ammattilaiset kertomaan toiminnasta esimerkiksi omalle luokallesi tai koulun aamunavaukseen. Teemme koulukäyntejä niin virtuaalisesti kuin paikan päällä. Ota yhteyttä ja sovitaan esittely!

Näytä Apuu-chatin esittelyvideo

Apuu-chatin lyhyt esittelyvideo (alla) sopii hyvin esimerkiksi osaksi tuntia tai aamunavaukseen. Videolla lasten suosimat tubettajat Roni Back ja Paqpa kertovat kiusaamiskokemuksistaan, jolloin he olisivat tarvinneet itse apua lapsena. Video on vapaasti käytössä opetukseen ja sitä saa jakaa kollegoille, sidosryhmille ja Wilman kautta eteenpäin.

Roni Bäck videolla

Tubettajien avulla kiusaamista vastaan

Avuksi Apuu-chatin levittämiseen SOS-Lapsikylä on pyytänyt muun muassa tubettajat Roni Bäckin ja Beata ”Paqpa” Rodaksen, jotka ovat antaneet kasvonsa Apuu-chat-kampanjalle.

Videolla Roni Bäck ja Paqpa kertovat siitä, kuinka heitä itseään on kiusattu.

”Apuu-chat on mielestäni ideana loistava: anonyyminä voi keskustella ongelmistaan lapsille tuttuun tyyliin. Kynnys hakea apua on laskettu tosi pieneksi – esimerkiksi puhelimitse ongelmien kertominen on paljon vaikeampaa kun chattailu”, Roni Bäck kuvailee.

“Minua kiusattiin koko nuoruuteni. Se  sai minut niin epävarmaksi, että jos en olisi saanut tukea läheisiltäni, niin en olisi todennäköisesti koskaan näin aikuisena uskaltanut seurata unelmiani, kuten esimerkiksi tubettajan uraa. On mahtavaa, että nykyään voi netissä puhua anonyymisti jollekin, joka kuuntelee. Siitä olisi ollut minullekin paljon apua nuoruudessani”, Paqpa kiteyttää.

Yhteystiedot

Vapaaehtoistoiminta, oppilaitosyhteistyö ja harjoitteluhakemukset: 
vapaaehtoistoiminta@sos-lapsikyla.fi

kouluyhteydenotot:
apuu-chat@sos-lapsikyla.fi

Yksityis- tai yrityslahjoittamiseen liittyvät asiat:

Johanna Virtanen
ehkäisevän digityön päällikkö
050 533 9255

Lue lisää Apuu-chatista

Vapaaehtoiseksi Apuu-chattiin

Video: Ada Nyyssönen