fbpx
Apuu-chat lais kurkistaa ikkunasta ulos
Apuu-chat

Apuu-chat
auttaa lapsia
hädän
hetkellä

Apuu-chat

Apuu-chat auttaa 7–15-vuotiaita lapsia joka päivä klo 9–22 osoitteessa apuu.fi.

SOS-Lapsikylän Apuu-chat on tarkoitettu 7–15-vuotiaille lapselle tilanteeseen, jossa hän kokee olonsa turvattomaksi tai uhatuksi ja tarvitsee apua. Chat on auki joka päivä klo 9–22.

”Moni lapsi on kertonut, että uskaltaa nyt ensimmäistä kertaa puhua mieltään painavasta asiasta. Yhdessä on mietitty, olisiko lähipiirissä joku turvallinen aikuinen, jolle hän voisi huolistaan kertoa.”
Johanna Virtanen
Apuu-chatin projektipäällikkö
lapsi pimeässä huoneessa puhelimen valossa

Kaikille lapsille koti ei ole turvallisin paikka

Suomessa on kymmeniä tuhansia lapsia, jotka kärsivät vanhempiensa ongelmista.

SOS-Lapsikylä avasi Apuu-chatin kevään 2020 poikkeustilanteessa, kun lapset eivät kohdanneet arjessaan turvallisia aikuisia samalla tavalla kuin normaalisti.

Apuu-chat tarjoaa 7–15-vuotiaille lapsille helpon tavan pyytää apua silloin, kun he kokevat olonsa turvattomaksi tai uhatuksi. Lapset ovatkin löytäneet sinne jo yli 40 000 kertaa (tilanne 11/2021).

Chatin kautta päivystäjät ohjaavat lapset tarvittaessa oman kotikuntansa lastensuojelupalvelujen piiriin.

Apuu-chat on auki joka päivä klo 9-22 osoitteessa apuu.fi.

lapsen peukku, johon piirretty hymynaama

Yhteistyötä muiden toimijoiden kanssa

Teemme palvelussa tiivistä yhteistyötä Sekasin Kollektiivin kansssa, jotta apua tarvitsevat lapset voidaan ohjata oikeaan palveluun myös jonotus- tai kiinnioloaikoina.

Sujuvan palvelupolun kehittämiseksi yhteistyökumppanina on myös Keski-Uudenmaan sote.

Olemme myös jäsenenä Puhelin- ja verkkoauttamisen eettisten periaatteiden neuvottelukunnassa. Periaatteisiin sitoutuneet toimijat on koottu PuhEet-sivuille.

Piirrety poika pehmolelu sylissä

Tule vapaaehtoiseksi päivystäjäksi lasten Apuu-chattiin!

Etsimme vapaaehtoisia päivystäjiä 7–15-vuotiaille lapsille tarkoitettuun Apuu-chattiin. Päivystäjän tehtävänä on olla lapselle turvallinen aikuinen. Koulutamme kaikki päivystäjät tehtäväänsä.

Apuu-chat on SOS-Lapsikylän valtakunnallinen keskustelualusta alle 15-vuotiaille lapsille. Chatissa lapset voivat keskustella mieltään askarruttavista kysymyksistä tai aiheista nimettömänä ja luottamuksellisesti. Ensisijaisesti chatissa pyritään auttamaan lapsia, jotka kokevat olonsa turvattomaksi tai uhatuksi, mutta kaikki lapset ovat tervetulleita keskustelemaan. Chat on avoinna päivittäin klo 9-22 osoitteessa apuu.fi.

Katso, koska seuraava chat-päivystäjä koulutus järjestetään.

Lue lisää Apuu-chatin päivystämisestä täältä

Roni Bäck videolla

Tubettajien avulla kiusaamista vastaan

Avuksi Apuu-chatin levittämiseen SOS-Lapsikylä on pyytänyt muun muassa tubettajat Roni Bäckin ja Beata ”Paqpa” Rodaksen, jotka ovat antaneet kasvonsa Apuu-chat-kampanjalle.

Videolla Roni Bäck ja Paqpa kertovat siitä, kuinka heitä itseään on kiusattu.

”Apuu-chat on mielestäni ideana loistava: anonyyminä voi keskustella ongelmistaan lapsille tuttuun tyyliin. Kynnys hakea apua on laskettu tosi pieneksi – esimerkiksi puhelimitse ongelmien kertominen on paljon vaikeampaa kun chattailu”, Roni Bäck kuvailee.

“Minua kiusattiin koko nuoruuteni. Se  sai minut niin epävarmaksi, että jos en olisi saanut tukea läheisiltäni, niin en olisi todennäköisesti koskaan näin aikuisena uskaltanut seurata unelmiani, kuten esimerkiksi tubettajan uraa. On mahtavaa, että nykyään voi netissä puhua anonyymisti jollekin, joka kuuntelee. Siitä olisi ollut minullekin paljon apua nuoruudessani”, Paqpa kiteyttää.

 

 

Apuu-chat pähkinänkuoressa

Chat toimii vapaaehtoisten avulla

  • Apuu-chat on tarkoitettu turvattomille ala- ja yläkouluikäisille lapsille.
  • Chatissa vastaamassa ovat SOS-Lapsikylän lastensuojelun ammattilaiset vapaaehtoisten päivystäjiemme kanssa. He ohjaavat lapset tarpeen mukaan oman kotikuntansa palveluiden piiriin. Vakavimmissa tapauksissa soitetaan hätäkeskukseen.
  • Tarvitsemme jatkuvasti mukaan uusia vapaaehtoisia päivystäjiä – oletko se sinä?
Tule vapaaehtoiseksi

Chatin toiminta mahdollistetaan lahjoittajien tuella

  • SOS-Lapsikylä pyörittää Apuu-chattia lahjoitusvaroin.
  • Apuu-chatin pääyhteistyökumppanina toimii IKEA Suomi.
  • Sinäkin voit auttaa lapsia ryhtymällä kuukausilahjoittajaksi tai lahjoita MobilePaylla numeroon 40331.
Tee lahjoitus kotimaan työmme hyväksi
tyttö katsoo suurennuslasin läpi

Kysy lisää Apuu-chatista

Haluatko tietää lisää Apuu-chatista?

Kiinnostaako sinua yksityis- tai yrityslahjoittaminen, vapaaehtoisena päivystäjänä toimiminen tai onko sinulla muita kysymyksiä?

Ota rohkeasti yhteyttä!

Johanna Virtanen
ehkäisevän digityön päällikkö
050 533 9255
"Olin nuorena helppo kohde kiusaamiselle. Minua haukuttiin ja pilkattiin, koska olin ujo. Olisi ollut hienoa, jos itsellänikin olisi ollut (Apuu-chatin kaltainen) paikka, mistä saada silloin apua.“
Roni Bäck
Tubettaja

Lue lisää Apuu-chatista