Tukiperheeksi SOS-Lapsikylään

Ryhdy tukiperheeksi

Tukiperheitä tarvitaan jatkuvasti lisää

Suomessa on tuhansia lapsia, jotka jonottavat tälläkin hetkellä omaa tukiperhettä. Tukiperhetarpeen taustalla voivat olla esimerkiksi vanhempien jaksamiseen liittyvät haasteet, sosiaalisten verkostojen puute tai vaikea elämäntilanne. SOS-Lapsikylä kouluttaa läpi vuoden uusia tukiperheitä ympäri Suomea.

Järjestämme myös infotilaisuuksia tukiperhetoiminnasta. Katso missä seuraava info järjestetään.

Millaista elämä tukiperheenä on?

Tavallisesti lapset viettävät tukiperheessä noin yhden viikonlopun kuukaudessa. Näinä viikonloppuina tukiperheissä eletään aivan tavallista arkea: käydään ulkona ja tehdään ruokaa. Tukiviikonloppujen aikana lapselle voi mahdollistaa erityisiäkin kokemuksia, mutta kaikkein tärkeintä on vain antaa lapselle aikaa ja yhdessäoloa.

Marika Kölhi on kolmen sisaruksen tukiperhe. "Joku saattaa nauttia omasta ajasta ja rauhasta. Minä nautin yhdessä olemisesta ja tekemisestä. Tukiperhetoiminnan kautta saan elämääni menoa ja vilskettä ja mahdollisuuden olla avuksi.Lue koko juttu Marikan kokemuksesta tukiperheenä (Kuva: Annabelle Antas)

Kuka voi ryhtyä tukiperheeksi?

Tukiperheeksi voi ryhtyä melkein kuka tahansa. Voit toimia tukiperheenä yksin tai puolison kanssa, ja sinulla voi olla omia lapsia tai ei lapsia ollenkaan. Tärkeintä on, että elämäntilanteesi on vakaalla pohjalla ja olet valmis sitoutumaan tukiperhevanhemmuuteen.

Jos sinulla on sosiaali-, terveys- tai kasvatusalan koulutus, voit ryhtyä myös ammatilliseksi tukiperheeksi. Ammatilliset tukiperheet on tarkoitettu erityistä tukea ja ohjausta tarvitseville lapsille. 

Miten tukiperhe eroaa sijaisperheestä?

Tukiperheessä tukea tarvitsevat lapset viettävät useimmiten yhden viikonlopun kuukaudessa. Sijaisperhe puolestaan tarjoaa turvallisen ja vakaan kodin huostaan otetulle lapselle tai nuorelle siksi aikaa, kun hän sitä tarvitsee. Lapsen sijoitus voi kestää lyhyemmän aikaa tai aina siihen saakka, kunnes hän itsenäistyy. Tutustu tarkemmin sijaisvanhemmuuteen

Miksi juuri SOS-Lapsikylän tukiperheeksi?

SOS-Lapsikylän tukee tukiperheitä monin eri tavoin. Tämän lisäksi lapsikylien yhteisöllisyys mahdollistaa verkostoitumisen muiden tukiperheiden kanssa.

Haluamme tarjoamamme tuen avulla tehdä tukiperheenä toimimisesta mahdollisimman yksinkertaista ja luontevaa.

Tukiperheenä toimiminen on tuntunut meistä luontevalta ja tähän rooliin on ollut helppo astua, koska kaikesta on infottu niin hyvin ja me olemme saaneet rauhassa keskittyä siihen tärkeimpään asiaan eli tukilapsen hoitamiseen, byrokratia ja muut viralliset asiat hoidetaan puolestamme.”  –tukiperheen vanhempi

SOS-Lapsikylän antama tuki perheelle:

  • Tukisuhteen valmistelu (lapsen valinta ja esittely tukiperheelle, tukiperheen esittely lapselle ja hänen vanhemmilleen, tutustuminen, sopimuksen tekeminen, yhteydenpito sosiaalitoimeen)
  • SOS-Lapsikylän tukityöntekijöiden konsultaatiotuki ja säännöllinen yhteydenpito tukisuhteen ajan
  • Korvaukset: hoitopalkkio ja kulukorvaus
  • Mahdollisuus osallistua SOS-Lapsikylän ja erilaisten yhteistyökumppaneiden järjestämiin koulutuksiin, retkiin, tapahtumiin, leireihin.


Miten tukiperheeksi ryhdytään?

SOS-Lapsikylän tukiperheeksi ryhtyminen edellyttää tukiperhevalmennukseen osallistumista tai esimerkiksi aiempaa kokemusta tukiperheenä toimimisesta. Tukiperheitä valmennetaan lapsikylissä ympäri Suomea. Ryhmämuotoisen valmennuksen aikana tarjoamme kattavasti tietoa tukiperheenä toimimisesta. Valmennukseen tultaessa ei tarvitse vielä olla varma tukiperheeksi ryhtymisestä, vaan valmennuksen aikana tätä voidaan pohtia yhdessä kouluttajien kanssa. Tarvittaessa voimme valmentaa myös yksittäisiä tukiperheitä. Tuleviin tukiperheisiin tehdään myös kotikäynti. 

Lue esimerkkitarina tukiperheeksi ryhtymisestä

"Parasta on lasten luottamus", sanoo tukiperheenä toimiva Riitta Koivunen. Lue juttu siitä, miten Riitasta tuli tukiperhe ja mitä kaikkea tukiperheviikonloppuihin kuuluu.

Kuuntele SOScast, jossa Riitta Koivunen kertoo tukiperheenä olemisesta ja Mamma rimpuilee -blogin Laura Satamo pohtii tukiperheeksi ryhtymistä.

Katso video tukiperheenä toimivien Jonnan ja Petrin kokemuksista.

Ota rohkeasti yhteyttä. Vastaamme mielellämme kaikkiin kysymyksiisi ja kerromme lisää tukiperheenä toimimisesta.

Kiinnostuitko tukiperheeksi ryhtymisestä? Ota yhteyttä:

Espoo ja Vantaa
Katja Puhakka
katja.puhakka(at)sos-lapsikyla.fi
p. 044 723 6262

Katri Finne
katri.finne(at)sos-lapsikyla.fi
p. 044 762 7120

Sanna Strömdahl
sanna.stromdahl(at)sos-lapsikyla.fi
p. 044 761 4186

Jyväskylä
Eija Leinonen
eija.leinonen(at)sos-lapsikyla.fi
p. 0400 604 745

Kaarina
Katja Seppälä
katja.seppala(at)sos-lapsikyla.fi
p. 044 761 4164

Oulu ja Vihanti
Miia Sääskö
miia.saasko(at)sos-lapsikyla.fi
p. 044 761 4111

Punkaharju
Milla Koikkalainen
milla.koikkalainen(at)sos-lapsikyla.fi
p. 044 761 4127

Rovaniemi ja Ylitornio
Taru Luiro
taru.luiro(at)sos-lapsikyla.fi
p. 044 790 7771

Kuopio
Tarja Tirkkonen
tarja.tirkkonen(at)sos-lapsikyla.fi
p. 040 754 5677

Tampere
Anna Pesonen
anna.pesonen(at)sos-lapsikyla.fi
p. 044 761 4154

Satu Hakanen
satu.hakanen(at)sos-lapsikyla.fi
p. 044 700 7755

Seuraavat tukiperheinfot alkavat

Webinaareihin osallistuminen ei katso paikkakuntaa. Ilmoittautuminen viimeistään 6h ennen webinaarin alkua. Tulethan paikan päällä järjestettäviin infoihin vain terveenä.
Voit olla myös suoraan yhteydessä toimipisteisiimme tukiperheasioissa.

Tukiperhevalmennukset

Kuopio tukiperhevalmennus 22.9. klo 17.00 webinaari, lue lisää >>