SOS-lapsikylätyö maailmalla

Työskentelemme heikoimmassa asemassa olevien lasten ja perheiden auttamiseksi ympäri maailman. Tuemme niitä lapsia, joiden vanhemmat eivät pysty heistä huolehtimaan. Tuemme myös vaikeissa tilanteissa olevia perheitä tarjoamalla heille apua terveydenhoidon, koulutuksen ja hätäavun muodossa sekä taistelemme lasten ja nuorten oikeuksien puolesta yhdessä monien yhteistyökumppaneidemme kanssa.

Tavoitteenamme on, että jokaisen lapsen oikeus perheeseen, suojeluun, koulutukseen ja terveydenhuoltoon toteutuu.

Kansainvälinen SOS-lapsikyläjärjestö

Kansainvälinen SOS-lapsikyläjärjestö (SOS Children’s Villages International) on kansallisten lapsikyläjärjestöjen maailmanlaajuinen kattojärjestö. Lapsikylätyötä tehdään 135 maassa ja alueella ja apu tavoittaa yli miljoona lasta, nuorta, perhettä ja huoltajaa joka vuosi.

SOS-lapsikylätyön kohdemaihin voi tutustua maailmankartalta ja Suomen SOS-Lapsikylän omiin kehitysyhteistyöhankkeisiin hankesivulta.

Työmuodot

SOS-lapsikyläjärjestön tavoitteena on turvata lapsen kasvu perheessä, taata heille koulutus, terveydenhoito ja hyvä tulevaisuus. Kriisien ja katastrofien aikana SOS-lapsikyläjärjestö tarjoaa hätäapua. Vaikuttamistyön tavoitteena on vaikuttaa lapsen edun mukaisiin ratkaisuihin muun muassa poliittisissa päätöksissä ja lainsäädäntöön liittyvissä kysymyksissä.

Lue lisätietoa työmuodoistamme ja osallistu auttamiseen lahjoittamalla.

Yhdenkään lapsen ei pitäisi kasvaa yksin

Arviolta 220 miljoonaa lasta ympäri maailman kasvaa ilman tarvitsemaansa hoitoa ja huolenpitoa. Me SOS-Lapsikylässä tuemme näitä lapsia, jotta he voisivat menestyä elämässään ja rakentaa parempaa tulevaisuutta.

Lue lisää, miksi apua tarvitaan

Lapsella on oikeus turvalliseen lapsuuteen

SOS-lapsikyläjärjestön ohjelmat edistävät kestävän kehityksen tavoitteita. Järjestö auttaa kaikkein heikoimmassa asemassa olevia lapsia – heitä, jotka ovat menettäneet tai ovat vaarassa menettää vanhempiensa huolenpidon.

Lue lisää työmme tavoitteista ja vaikuttavuudesta

Annamme mahdollisuuden parempaan huomiseen

Vuonna 2017 SOS-lapsikyläjärjestö auttoi miltei miljoonaa lapsia, nuorta ja aikuista sijaishuollon ja perheiden tukemisen sekä koulutus-, terveys- ja hätäapuohjelmien kautta.

Lue lisää työmme tuloksista maailmalla

Kansainvälisen SOS-lapsikylätyön historiaa

 • 1949 SOS-lapsikylätoiminta alkoi Itävallassa, ensimmäinen SOS-lapsikylä avattiin Itävallan Imstiin.
 • 1955 SOS-lapsikyläyhdistykset perustettiin Saksaan, Ranskaan ja Italiaan.
 • 1960-luvulla SOS-lapsikylätoiminta alkoi Aasiassa (Etelä-Korea ja Intia) ja Latinalaisessa Amerikassa (Uruguay, Ecuador).
 • 1970-luvulla Afrikan mantereen ensimmäinen SOS-lapsikylä rakennettiin Norsunluurannikolle. SOS-lapsikyläprojekteja myös Ghanassa, Keniassa ja Sierra Leonessa.
 • 1984 Libanonissa aloitettu ”naapuriapu” laajenee myöhemmin perheiden tukemisen ohjelmiksi.
 • 1990-luvulla SOS-lapsikylätoiminta laajenee Itä-Euroopassa: Tšekkoslovakia, Neuvostoliitto, Bulgaria ja Romania.
 • 2005 Aasian tsunamikatastrofissa annettu hätäapu oli SOS-lapsikyläjärjestön historian suurin hätäapuponnistus.
 • 2009 Viidessadas SOS-lapsikylä avattiin ja järjestö täytti 60 vuotta.
 • 2010 Haitin tuhoisan maanjäristyksen jälkeen 500 yksin jäänyttä lasta sai väliaikaisen kodin maan SOS-lapsikylistä.
 • 2015 Vastauksena pakolaiskriisiin SOS-lapsikyläjärjestö tarjosi apua pakolaislapsille ja heidän perheilleen yli 12 maassa.
 • 2018 SOS-lapsikylätoimintaa on 135 maassa ja alueella ympäri maailman.