Tietoa kansainvälisen työn tukemisesta
Kummius
Kansainvälinen kuukausilahjoittaminen
Mitä kummina oleminen tarkoittaa?
Kummina autat heikoimmassa asemassa olevia lapsia ja nuoria
Ryhtymällä kummiksi vaikutat suoraan siihen, että mahdollisimman monella lapsella olisi mahdollisuus kasvaa turvallisessa ja rakastavassa ympäristössä.
Lapsikylissämme asuu lapsia, jotka ovat syystä tai toisesta jääneet yksin. Syynä tähän voi olla esimerkiksi perheen köyhyys, sairaudet, vanhempien menehtyminen tai kotioloissa esiintyvät vakavat ongelmat. Kummina autat kuukausittaisella lahjoituksellasi näitä heikoimmassa asemassa olevia lapsia ja nuoria, jotka ovat kokeneet elämässään kovia. SOS-kummina sinulla on mahdollisuus seurata kylän lasten kasvu- ja kehitystarinaa sekä lapsikylän arkea ja toimintaa ja nähdä kuinka apusi menee perille.
Ryhtymällä SOS-kummiksi tuet kokonaista lapsikylää. Vuoteen 2022 saakka kummiohjelmassa on voinut valita myös yksittäisen lapsen kummiuden kohteeksi. Uudet kummisuhteet muodostuvat aina lapsikyliin.
Voinko ryhtyä kummiksi yksittäiselle lapselle kokonaisen kylän sijaan?
Ryhtymällä kummiksi autat kokonaista lapsikylää. Aiemmin kummiohjelmassamme on ollut mahdollista ryhtyä myös yhden lapsen kummiksi. Uusien lapsikummiuksien muodostamisesta luovuttiin vuoden 2023 alussa lapsien yksityisyyden turvaamiseksi. Vanhat lapsikummiudet ovat kuitenkin voimassa siihen saakka, kunnes kummi lopettaa kummiutensa. Kummiohjelma lakkaa kuitenkin viimeistään silloin, kun nuori täyttää 23 vuotta ja on riittävän vanha aloittaakseen itsenäisen elämän. Kun kummilapsesi poistuu kummiohjelmasta, ilmoitamme sinulle tästä ja ehdotamme sinulle samalla SOS-kummiutta kokonaiselle lapsikylälle.
Lastensuojelujärjestönä tehtävämme on varmistaa, että jokainen hoidossamme oleva lapsi saa elää rauhassa, turvassa ja suojassa. Turvataksemme heidän yksityisyytensä, tarjoamme jatkossa kummiutta koko lapsikylälle. Avullasi kylän lapset saavat mahdollisuuden turvalliseen kotiin, perheeseen, koulutukseen ja terveyspalveluihin. Tukeasi käytetään lisäksi lapsikylän muiden toimintojen (koulu, päiväkoti, nuorisokoti, terveys-, koulutus- ja sosiaalikeskus) ylläpitämiseen ja kansainvälisiin kehityshankkeisiin.
Voinko vierailla kummilapseni luona?
Kummien vierailut eivät ole enää mahdollisia alkaen vuoden 2023 toukokuusta.
Taustalla uudessa linjauksessa on kummivierailuihin liittyneet väärinkäytökset maailmalla sekä lasten mahdollisimman tavallisen arjen ja lapsuuden varmistaminen. Haluamme päätöksellämme ennen kaikkea rauhoittaa lasten elämää SOS-lapsikylissä ja myös vähentää vierailuihin liittyvää työtaakkaa lapsikylien työntekijöiltä, jotta he voivat keskittyä päätehtäväänsä eli lasten hyvinvoinnin turvaamiseen.
Lasten yksityisyyden suojeleminen
Lapsikylissä asuvat lapset ovat kokeneet elämässään kovia. Lastensuojelujärjestönä tehtävämme on varmistaa, että jokainen hoidossamme oleva lapsi saa elää rauhassa, turvassa ja suojassa.
Huomiothan, että kaikkia kylän lapsista saamasi tiedot ja kuvat ovat luottamuksellisia. Ethän jaa niitä esimerkiksi sosiaalisen median kanavissa. Internetissä leviävät suojaamattomat tiedot ja kuvat voivat vaikeuttaa lasten elämää myöhemmissä vaiheissa, joten ethän mainitse lapsien nimiä tai asuinpaikkaa niin, että he ovat niistä ulkopuolisten tunnistettavissa.
Ethän myöskään levitä tietoa lasten taustoista, henkilökohtaisista asioista kuten terveydentilasta, perheenjäsenistä, poliittisista tai uskonnollisista näkemyksistä tai seksuaalisesta suuntautumisesta.
Kiitos, kun autat meitä suojelemaan lapsia kunnioittamalla heidän yksityisyyttään.
Kummisuhteen kesto
Valitset itse, kuinka kauan haluat toimia kummina. Voit koska tahansa lopettaa kummiutesi ottamalla meihin yhteyttä. Kun seuraat lapsen elämää lapsikylässä, saat tietoa lapsesta siihen saakka, kunnes lapsi itsenäistyy ja muuttaa pois lapsikylästä. Tämä tapahtuu yleensä 18–20 vuoden iässä, mutta ikä voi vaihdella tapauskohtaisesti. Kummius voi myös päättyä tätä ennen, jos lapsi muuttaa takaisin sukulaistensa tai biologisten vanhempiensa luo, toiseen hoitopaikkaan tai hänet adoptoidaan.
Kummiohjelma lakkaa kuitenkin viimeistään silloin, kun nuori täyttää 23 vuotta ja on riittävän vanha aloittaakseen itsenäisen elämän. Nuoren tarpeista riippuen lapsikylä voi jatkaa hänen tukemistaan niin kauan, kuin hän sitä tarvitsee. Kun kummilapsesi poistuu kummiohjelmasta, ilmoitamme sinulle tästä ja ehdotamme sinulle samalla uutta kummilasta.
Mikäli kummi joutuu luopumaan kummiudesta, turvaamme kummilapsen hoidon edelleen lapsikylässä. Tästä syystä jokaisella kummilapsella on myös useampi kummi.
Miten lahjoitusvarat käytetään?
Suurin osa kummimaksuista ohjataan lapsikylän hyväksi. Avullasi kylän lapset saavat mahdollisuuden turvalliseen kotiin, perheeseen, koulutukseen ja terveyspalveluihin. Tukeasi käytetään lisäksi lapsikylän muiden toimintojen (koulu, päiväkoti, nuorisokoti, terveys-, koulutus- ja sosiaalikeskus) ylläpitämiseen. Tukesi auttaa myös haavoittuvissa oloissa eläviä perheitä lapsikylien lähettyvillä. Lähiyhteisön perheet voivat käyttää lapsikylän palveluita ja saada apua lasten hyvinvoinnin tukemiseen.
Osa kummimaksuista ohjataan SOS-Lapsikylän ylläpitämiin kehitysyhteishankkeisiin. Kehitysyhteistyöhankkeiden avulla voimme torjua köyhyyttä ja auttaa vanhempia pitämään parempaa huolta lapsistaan. Autat lapsia pysymään biologisten perheidensä luona ja estämään perheiden hajoamisen.
Kuinka kummimaksu maksetaan?
Kummina sitoudut maksamaan tukea tietyn summan kuukaudessa. Maksun voit suorittaa joko e-laskuna tai suoramaksuna.
Kummimaksutilin tiedot ja oman viitenumerosi näet kummipaketin mukana lähetettävästä lomakkeesta. Huomaathan, että kummimaksut ja vapaaehtoiset lahjarahat maksetaan eri tileille.
Maksamiseen liittyvissä kysymyksissä tai ongelmissa voit olla yhteydessä lahjoittajapalveluumme joko puhelimitse 09 4257 9830 (arkisin klo 10-15) tai sähköpostitse lahjoittajainfo@sos-lapsikyla.fi.
Minkälaista viestintää saan?
Saat kahdesti vuodessa kuulumisia kummilapsestasi ja tukemastasi lapsikylästä. Kerran vuodessa saat myös uuden kuvan kummilapsestasi. Sen lisäksi saat kahdesti vuodessa Kuulumisia-lehden postitse. Sieltä voit lukea ajankohtaisista asioista ja siitä, mitä lahjoituksillasi saadaan aikaan. Lähetämme sinulle säännöllisesti sähköisiä uutiskirjeitä.
Mikäli toimit kummina yksittäiselle lapselle, saat tietoa kummilapsen kasvusta ja kehityksestä kaksi kertaa vuodessa lapsikylästä saapuvista kirjeistä. Kesäkuun lopulla lähetetään lapsen kehityskertomus ja vuodenvaihteessa tulee toinen kirje, jossa on kuulumisia kummilapsen lapsikylästä ja uusi valokuva lapsesta.
Voinko olla yhteydessä kummilapseeni?
Voit halutessasi kirjoittaa kirjeitä ja lähettää postikortteja kummilapsellesi tai lapsikylälle, jossa hän asuu. Postiosoitteen löydät kummipaketin mukana olevasta lapsikylän esittelystä.
Huomiothan, että emme velvoita lapsia pitämään yhteyttä kummiinsa, eli jokainen lapsi saa aina itse päättää tästä. Lastensuojelujärjestönä pyrimme antamaan kaikille hoidossamme oleville lapsille mahdollisimman tavallisen lapsuuden.
Voinko lähettää kummilapselle lahjoja?
Kummina voit halutessasi muistaa kummilasta esimerkiksi syntymäpäivänä rahalahjalla. Lahjarahat käytetään kummilapsen siirtymiseen itsenäiseen elämään. Kummilahjarahat ovat korvamerkittyjä vapaaehtoisia lahjoituksia, joita ei käytetä lapsen päivittäisiin elinkustannuksiin. Kummilapsi saa varat käyttöönsä vasta hänen muuttaessa pois lapsikylästä.
Kummilahjarahalla tuetaan yleensä esimerkiksi jatko-opintoja, oman kodin hankintaa tai oman pienyrityksen perustamista.
Mitä kansainvälinen kuukausilahjoittaminen on?
Kuukausilahjoituksella autat lapsia maailmalla saamaan turvallisen kodin. Ohjelmissamme autamme heikoimmassa asemassa olevia lapsia ja perheitä. Tuellasi autamme perheitä pysymään yhdessä ja tarjoamme monipuolisia ja yksilöllisiä ratkaisuja jokaiselle lapselle ja perheelle.
Voimme auttaa perheitä antamalla huoltajille mahdollisuuden kouluttautua ja hankkia elinkeino, jotta vanhemmilla olisi mahdollisuus pitää huolta lapsistaan ja tukea heidän koulunkäyntiään.
Miten lahjoitusvarat käytetään?
Lahjoituksestasi ohjataan 80 % lasten ja perheiden hyväksi maailmalla. Tukesi käytetään siellä, missä sillä on kovin tarve.