fbpx
Kaksi tyttöä meikkaa isää lattialla

Ryhdy ammatilliseksi tukiperheeksi

Ryhdy ammatilliseksi tukiperheeksi

Ammatillisista tukiperheistä on kova pula. Tällaiseksi tukiperheeksi sopii perhe, jossa yhdellä vanhemmalla on sosiaali-, terveys- tai kasvatusalan koulutus ja työkokemusta

Ammatillisia tukiperheitä tarvitaan lapsille, joilla on erilaisia erityistarpeita, joihin ammatillinen tukiperhe osaa paremmin vastata.

Ammatillisena tukiperheenä toimiminen on hyvin samanlaista kuin tavallisena tukiperheenä oleminen. Myös ammatillinen tukiperhe tarjoaa aivan tavallista arkea ja elämänkokemuksia lapselle yhtenä viikonloppuna kuukaudessa.

Tukiperhevalmennuksestamme saat ammatillisena tukiperheenä toimimiseen hyvää tietoa ja voit sen pohjalta päättää, onko ammatillisena tukiperheenä toimiminen sinua varten.

SOS-Lapsikylä valmentaa läpi vuoden uusia tukiperheitä ympäri Suomea. Valmennukseen tultaessa ei tarvitse olla varma halustaan ryhtyä tukiperheeksi, vaan valmennusprosessin aikana tätä pohditaan yhdessä kouluttajien kanssa.

hymyilevä silmälasipäinen ruskeahiuksinen nainen ulkona auringonpaisteessa

Millaista ammatillisena tukiperheenä toimiminen on?

Elina Seitz ja hänen perheensä ovat 10-vuotiaan pojan ammatillinen tukiperhe. ”Tukiperheenä toimiminen on rikastuttanut koko perheen arkea. Se tarjoaa myös rauhoittumisen hetkiä, kun perheemme kokoontuu yhteen kiireisen arjen keskellä”, Elina sanoo.

Isoisä työntää poikaa pyörällä

Kuka voi ryhtyä ammatilliseksi tukiperheeksi?

Ammatillisena tukiperheenä voit toimia yksin tai puolison kanssa, ja sinulla voi olla omia lapsia tai ei lapsia ollenkaan. Tärkeintä on, että elämäntilanteesi on vakaalla pohjalla ja olet valmis sitoutumaan tukiperhevanhemmuuteen ja sinulla on soveltuva koulutus ja työkokemusta.

Seuraavat asiat voivat muodostua esteeksi tukiperheenä toimimiselle

  • Akuutti/ toistuva / pitkäaikainen päihdeongelma
  • Perheessä oleva vakava fyysinen tai psyykkinen sairaus, joka ei ole hoitotasapainossa
  • Meneillään oleva tai hiljattain päättynyt lastensuojeluasiakkuus
  • Akuutit kriisitilanteet perheessä ja elämäntilanteessa (esim. avioeroprosessi, huoltajuuskiista)
  • Puoliso tai joku muu perheessä vastustaa tukiperhetoimintaa
  • Rikosrekisterimerkinnät liittyen erityisesti lapsiin kohdistuviin rikoksiin
  • Pyydämme jokaisen tukiperheeksi ryhtyvän hyvinvointialueen sosiaalitoimesta lausunnon onko heidän tiedossaan esteitä tukiperheeksi ryhtymiselle (esim. aktiivinen tai hiljattain päättynyt lastensuojeluasiakkuus)

Jos sinua mietityttää jokin liittyen edellä mainittuihin asioihin, olethan rohkeasti yhteydessä SOS-Lapsikylän tukiperhepalvelun työntekijöihin.

Miten ammatillinen tukiperhe eroaa sijaisperheestä ja tavallisesta tukiperheestä?

Sijaisperhe tarjoaa turvallisen arjen ja kodin huostaan otetulle lapselle tai nuorelle siksi aikaa, kun hän sitä tarvitsee. Sijoitettu lapsi muuttaa sijaisperheen luokse ja elää heidän kanssaan normaalia arkea. Lapsen sijoitus voi kestää lyhyemmän aikaa tai aina siihen saakka, kunnes hän itsenäistyy. Tutustu tarkemmin sijaisvanhemmuuteen!

Tukiperhe on tukena perheille, joiden vanhemmilla saattaa olla esimerkiksi jaksamiseen liittyviä haasteita tai sosiaalisten verkostojen puutetta. Lapsi viettää tukiperheen luona useimmiten yhden viikonlopun kuukaudessa. Näiden viikonloppujen aikana tukiperheissä eletään tavallista elämää ja samalla mahdollistetaan lapsille uusia kokemuksia ja turvallisia sekä pysyviä ihmissuhteita.

Ammatillinen tukiperhe on aivan kuin tavallinen tukiperhe, mutta perheessä on aikuinen, jolla on sosiaali-, terveys- tai kasvatusalan koulutus ja työkokemusta.

Tukiperheenä toimiminen on tuntunut meistä luontevalta ja tähän rooliin on ollut helppo astua. Kaikesta on kerrottu hyvin ja me olemme saaneet rauhassa keskittyä siihen tärkeimpään asiaan eli, tukilapsen hoitamiseen. Byrokratia ja muut viralliset asiat hoidetaan puolestamme.
SOS-Lapsikylän tukiperhevanhempi

Ota yhteyttä

Espoo ja Vantaa

Katja Eronen
katja.eronen@sos-lapsikyla.fi
p. 044 725 6325

Selma Kattilamäki
selma.kattilamaki@sos-lapsikyla.fi
p.044 0850870

Joensuu

Jenni Similä
jenni.simila@sos-lapsikyla.fi 
p. 044 493 8671

Jyväskylä

Seija Koskinen
seija.koskinen@sos-lapsikyla.fi
p. 044 741 0625

Kaarina

Katja Seppälä
katja.seppala@sos-lapsikyla.fi
p. 044 761 4164

Kuopio

Maarit Korhonen
maarit.korhonen@sos-lapsikyla.fi
p. 044 796 1080

Oulu

Mari Zerni
mari.zerni@sos-lapsikyla.fi
p. 044 491 5907

Rovaniemi

Marjut Ruismäki
marjut.ruismaki@sos-lapsikyla.fi
p. 044 768 9833

Savonlinna

Mari Pietikäinen
mari.pietikainen@sos-lapsikyla.fi
p. 044 761 4136

Tampere

Hanna Korppila
hanna.korppila@sos-lapsikyla.fi
p. 0447007755

Tuulaleena Malila
tuulaleena.malila@sos-lapsikyla.fi
p. 045 126 2302

Tukiperheinfot ja -valmennukset

Lue lisää tukiperheeksi ryhtymisestä