Kiusaaminen aiheuttaa pelkoa palata kouluun

7.8.2024
Tiedotteet

Lapset ottavat yhteyttä Apuu-chattiin entistä enemmän kiusaamisen vuoksi koulujen alun alla. Asiantuntijat kehottavat panostamaan ennaltaehkäisyyn ja puuttumaan kiusaamiseen tehokkaammin.

SOS-Lapsikylän Apuu-chat paljastaa, että kiusaaminen on merkittävä lasten hyvinvointiin ja koulunkäyntiin vaikuttava ongelma. Lomien loppuessa ja koulun alun lähestyessä kiusaamisen pelko korostuu lasten kanssa käydyissä keskusteluissa.

– Kiusaaminen on viimeisen parin viikon aikana yleistynyt keskustelunaihe. Se on usein myös taustalla, kun lapsi tulee kertomaan ahdistuneisuudestaan, Apuu-chatin tiimivastaava Reetta Kosonen kertoo.

Ahdistuneisuus on yleisin yhteydenoton syy Apuu-chatissa. Viime vuonna chatissa käytiin yli 35 000 keskustelua lasten kanssa. 22 prosentissa aiheena oli ahdistuneisuus ja 17 prosentissa kiusaaminen, josta valtaosa koski koulukiusaamista.

Kiusaamiseen puuttuminen helpommaksi

SOS-Lapsikylän asiantuntijat korostavat, että kiusaamiseen puuttuminen on avainasemassa kiusaamisen kitkemiseksi.

Keväällä SOS-Lapsikylä avasi uuden väylän kiusaamisen raportointiin, ja se keräsi kahdessa kuukaudessa lukuisia ilmoituksia lapsilta. Niistä 85 lähetettiin kouluille eteenpäin varhaisen puuttumisen edesauttamiseksi. Ilmoittamiskanava avataan taas koulujen alkaessa.

– Koulujen aikuisten voi olla helpompi tunnistaa kiusaaminen, kun he ovat saaneet tietoonsa, että tietyssä koulussa tai tietyllä luokalla kiusataan. Esimerkiksi ulkopuolelle jättäminen on vahva ja yleinen kiusaamisen muoto, joka saattaa tulla näkyväksi syrjään jäämisenä luokassa tai välitunneilla, Kosonen sanoo.

SOS-Lapsikylän asiantuntijat painottavat, että kiusaamiseen puuttumista täytyy vielä helpottaa.

– Tarvitsemme selkeämmät toimintamallit, jotta kukaan ei jää yksin kokemustensa kanssa. Kun lapsi kertoo kiusaamisesta, on hänelle tärkeää tulla kuulluksi ja nähdyksi. Pahinta on, jos aikuinen ei välitä, Kosonen painottaa.

Asiantuntijoiden mukaan kiusaamiselta suojelu on vanhemman keskeisimpiä tehtäviä. Siihen ja moniin muihin vanhemmuuden aiheisiin on saatavilla tukea SOS-Lapsikylän VanhemmuudenApuu-chatissa.

– Nyt on ajankohtaista käydä lapsen kanssa läpi kouluun paluuseen liittyviä tunteita sekä harjoitella sosiaalisia taitoja, kuten erilaisuuden kohtaamista ja toisten huomiointia. Lapsen tulee myös tietää miten toimia, jos kohtaa kiusaamista. Asiasta täytyy kertoa luotettavalle aikuiselle, jotta sekä kiusattu että kiusaaja saavat tarvitsemaansa apua, VanhemmuudenApuun kehittämissuunnittelija Hanna Ryynänen sanoo.

Tukea koulun alkuun

  • Apuu-chat auttaa 7–15-vuotiaita lapsia joka päivä klo 9–22. apuu.fi.
  • Kiusaamisesta ilmoittaminen tehdään Apuu-chatissa osoitteessa apuu.fi
  • LäksyApuu auttaa läksyissä 4–9-luokkalaisia suomeksi ja ruotsiksi su–to klo 14–20. laksyapuu.fi/ laxhjalpen.fi
  • Sekasin-chat auttaa 12–29-vuotiaita arkisin klo 9–24 ja viikonloppuisin klo 15–24 osoitteessa sekasin.fi
  • LakiApuu tarjoaa lakineuvontaa ja tietoa lapsen oikeuksista 12–17-vuotiaille Tiktokissa, Instagramissa Snapchatissa ja Discordissa.
  • VanhemmuudenApuun chat auttaa vanhempia joka päivä klo 17–22 osoitteessa vanhemmuudenapuu.fi

Lisätiedot:

Reetta Kosonen
Apuu-chatin tiimivastaava, SOS-Lapsikylä
p. 044 761 4188
reetta.kosonen@sos-lapsikyla.fi

Hanna Ryynänen
VanhemmuudenApuun kehittämissuunnittelija, SOS-Lapsikylä
p. 044 065 0545
hanna.ryynanen@sos-lapsikyla.fi