SOS-Lapsikylä tarjoaa keskustelutukea ukrainalaisille lapsille.

18.3.2022
Uutiset

Olemme avaamassa ukrainankielisen version Apuu-chatista, jotta sotaa paenneet lapset voisivat saada tukea omalla kielellään. Apuu-chat tarjoaa apua ja tukea lapsille, jotka kokevat olonsa turvattomaksi tai uhatuksi ja tarvitsevat apua. Nyt haluamme tarjota saman mahdollisuuden myös ukrainalaisille lapsille.

SOS-Lapsikylä avasi Apuu-chatin keväällä 2020 koronapandemian aiheuttamassa poikkeustilanteessa. Nyt tilanne on uudella tavalla poikkeuksellinen, koska miljoonat ukrainalaiset lapset ovat joutuneet jättämään kotinsa. Osa heistä tulee Suomeen.

”Ukrainan sotatilanteen vuoksi me SOS-Lapsikylässä olemme ryhtyneet toimiin vastataksemme erityisesti Suomeen tulevien ukrainalaisten lasten ja perheiden tarpeisiin hädän hetkellä”, tiivistää Ukraina-projektia luotsaava Tuula Ylänne SOS-Lapsikylän suunnitelmia.

Ensimmäisten toimien joukossa SOS-Lapsikylä on ryhtynyt kehittämään Apuu-chatista ukrainankielistä versiota lapsille.

”Tavoitteenamme, että voimme tukea sodan keskeltä tulleita lapsia heidän omalla kielellään ja tarjota keskusteluapua chatissa. Toki verkkoauttamiseen on paikka sitoutumatonta eli chattiin voivat olla yhteydessä ukrainalaislapset mistä tahansa” sanoo ehkäisevän digityön päällikkö Johanna Virtanen.

Ukrainankielinen chatti käynnistetään välittömästi, kun saamme työntekijän rekrytoitua.

Yhteistyössä ukrainalaisten toimijoiden kanssa

SOS-Lapsikylälle on tässäkin tilanteessa tärkeää toimia vastuullisesti ja yhteistyössä. Chattia on suunniteltu yhteistyössä Ukrainalaisten Yhdistys Suomessa ry:n aktiivien kanssa.

”Olemme tehneet yhteistyötä suunnitteluvaiheessa eri toimijoiden ja Suomessa asuvien ukrainalaisten kanssa. Meille on tärkeää, että kaikki tekemisemme tukee aidosti yhteisön tarpeita” Ylänne sanoo.

SOS-Lapsikylälle on kertynyt viime vuosina arvokasta kokemusta siitä, kuinka lapsia voidaan auttaa chatin avulla.

”Tilanne on chatin käynnistämisen kannalta erilainen kuin kaksi vuotta sitten. Nyt meillä on valmius reagoida vieläkin nopeammin ja tarjota pitkälle kehitetty toimintamalli verkkoauttamiseen ja verkkovapaehtoisuuteen. Toivomme, että löydämme ukrainan ja suomen kielen taitoisia työntekijöitä käynnistämään chat-palvelua” Johanna sanoo.

Apuu-chatin pääyhteistyökumppanina toimii IKEA Suomi. Chatin toimintaa ovat tukeneet myös DNA ja Paulig sekä lukuisat muut yritykset ja yksityishenkilöt. Apuu-chat tekee myös tiivistä yhteistyötä Sekasin-chatin kanssa ja saa hanketukea STEAlta.

Yhteydenotot ukrainankieliseen chattiin liittyen:
Johanna Virtanen
Ehkäisevän digityön päällikkö
050 533 9255
johanna.virtanen@sos-lapsikyla.fi

Muut tiedustelut Ukrainaan liittyvistä toimista:
Tuula Ylänne
Kehittämissuunnittelija
044 299 4107
tuula.ylanne@sos-lapsikyla.fi