fbpx
Nuoripari istuu nurmikolla
Sijaishuolto elämänpolulla - Parisuhde

Millainen on hyvä parisuhde?

Sijaishuolto elämänpolulla - Parisuhde

Parisuhteen merkitys muuttuu elämän eri vaiheissa.

Nuoruudessa parisuhteessa harjoitellaan eri rooleja, sitä kuinka rakastetaan, kuinka otetaan rakkautta vastaan ja miten läheisyyttä annetaan ja vastaanotetaan.

Parisuhde saattaa nostaa useita kysymyksiä pintaan. Voiko ihmisiin luottaa? Minkälainen parisuhde on toimiva ja hyvä? Miten teen rajaa omaan erillisyyteeni ja itsenäisyyteeni?

Nuori mies ja nuori nainen suruissaan

Oma elämänhistoria osana parisuhdetta

Elämänkokemus, itsetuntemus ja itsearvostus opettavat arvostamaan ja kuuntelemaan niin itseä kuin muita. Sijaishuollosta aikuistuneet ovat pohtineet, että nuoruudessa parisuhteiden kokeiluvaiheessa saattoi tuntua tärkeältä, että on vain joku välittämättä siitä, miten kumppani kohtelee tai miten itse voi parisuhteessa.

Parisuhteisiin on saattanut liittynyt jatkuvaa riitelyä, riippuvuuden tunnetta, takertumista, epäluottamusta ja huonoa itsetuntoa, jotka voivat liittyä varhaisempiin kokemuksiin hylätyksi tulemisesta.

Läheisyyttä saatetaan pelätä ja toivoa yhtä aikaa. Kumppanilta saatetaan odottaa ja vaatia ehdotonta rakkautta ja omaa arvoa rakennetaan herkästi toisen varaan. Sijaishuollosta aikuistuneet ovat myös pohtineet, että ensimmäinen vakava parisuhde saattoi myös jäljitellä kaavaa tai mallia, jota on lapsuudessa omien vanhempiensa elämää seuranneena nähnyt

Lapsuuden perheen tapahtumat, kuten riitely tai pahimmillaan lähisuhdeväkivalta, ovat saattaneet nuoresta tuntua normaaleilta ja nuori saattaa jopa hakeutua sellaisiin suhteisiin, koska ne tuntuvat tutulta. On hyvä tiedostaa hyvinvointia tuottavan parisuhteen ja kumppanuuden elementit.

Nuori mies ja nuori nainen aurinkoisessa säässä ulkona

Hyvä parisuhde toimii voimavarana

Pohdintaa parisuhteesta ja sen periaatteista on hyvä käydä jo nuoruudessa. Parisuhteessa, jossa on terveet rajat, voi tuntea olevansa hyväksytty sellaisenaan kuin on, ja kumpikin on vastuussa omasta onnestaan. Oma arvokkuus ei ole parisuhteesta riippuvainen asia. Hyvässä parisuhteessa molemmat ovat valmiita sitoutumiseen ja hyväksyvät läheisyyden tuomat riskit ja haavoittuvuuden. Parisuhde ei myöskään ole elämän ainut asia ja keskipiste, vaan elämässä on lisäksi monia muita tärkeitä osa-alueita, kuten ystävät, harrastukset, työ, opiskelu ja muut itselle merkitykselliset asiat.

Pitkät ja eheät parisuhteet on koettu tärkeänä voimavarana elämässä. Sijaishuollosta aikuistuneet ovat kuvanneet muun muassa, että ymmärtävän ja rakastavan puolison löytymisellä on ollut suuri merkitys elämänhallinnan, itsetunnon ja turvallisuudentunteen lisääntymisen kannalta. Parisuhteessa keskeisiksi ja merkityksellisiksi koetut asiat voivat usein olla sellaisia, mitä vailla on kokenut olleensa aikaisemmassa elämässään. Parisuhde on tuonut elämään onnellisuutta, tukea ja voimavaroja sekä mahdollistanut itsestä oppimisen ja ihmisenä kasvamisen. Parhaimmillaan puolison perhe ja suku ovat tarjonneet ensimmäisen kokemuksen perheeseen kuulumisesta ja sukulaissuhteiden merkityksestä.

Elämänvaiheet - Tutustu erilaisiin elämänvaiheisiin, tehtäviin ja linkkivinkkeihin.

Itsenäistyminen ja jälkihuolto

Itsenäistyminen ja jälkihuoltoaika

Perheen perustaminen

Oman perheen perustaminen

Omalla polulla

Kullakin meistä on oma, ainutkertainen elämänhistoriamme. Olemme kukin erilaisia taustoiltamme, kokemuksiltamme ja unelmiltamme. Omaan tulevaisuuteen ja siihen, millaiseksi se muodostuu, voi itse vaikuttaa. Päävastuu omaa elämää koskevista valinnoista on nyt itsellä. On tärkeää pohtia omia tarpeita ja tunteita.

Lue lisää

”Elämässä selviytymiseen on vaikuttanut oikea asenne, päätös siitä, että haluaa hyvän elämän, omien puolien pitäminen ja se, että on tarkka siitä, miten itseä kohdellaan.”  – Sijaishuollosta aikuistunut

isä leikkii lasten kanssa