fbpx
isä leikkii lasten kanssa
Omalla polulla

Mitä sinä haluat elämältäsi?

Omalla polulla

Kullakin meistä on oma, ainutkertainen elämänhistoriamme. Olemme kukin erilaisia taustoiltamme, kokemuksiltamme ja unelmiltamme.

Omaan tulevaisuuteen ja siihen, millaiseksi se muodostuu, voi itse vaikuttaa. Päävastuu omaa elämää koskevista valinnoista on nyt itsellä. On tärkeää pohtia omia tarpeita ja tunteita.

”Elämässä selviytymiseen on vaikuttanut oikea asenne, päätös siitä, että haluaa hyvän elämän, omien puolien pitäminen ja se, että on tarkka siitä, miten itseä kohdellaan.” 
– Sijaishuollosta aikuistunut

nuori kantaa sohvaa uuteen kotiin

Miltä oma elämä nyt tuntuu? Mitä haluan tulevaisuudelta?

Muutto sijaishuoltopaikasta omaan asuntoon konkretisoi itsenäiseen elämänvaiheeseen siirtymistä ja mahdollistaa kokemuksen yksinolosta ja siitä, miltä se tuntuu. Itsenäisyyden ei tulisi tarkoittaa yksinäisyyttä, vaikka silloin voi itse päättää, kenet haluaa kotiinsa päästää. Ihmissuhteet, yhteys itselle tärkeisiin sukulaisiin, sijaisperheeseen ja ystäviin, antavat mahdollisuuden jakaa arjen riemuja ja suruja toisen ihmisen kanssa. Ja saada lohtua, silloin, kun sitä tarvitsee. Se on tärkeää aikuisellekin.

Opiskelu tai työelämään siirtyminen on yksi tärkeä osa itsenäistyneen nuoren aikuisen elämää.  Opinto- ja työelämän haasteissa saatetaan kohdata myös vastoinkäymisiä, mutta nekin ovat osa elämää. On tärkeää pyrkiä löytämään sopiva tasapaino ponnisteluja vaativan opiskelun tai työn ja rentouttavan, voimavaroja lisäävän vapaa-ajan toiminnan välillä.

Osalle parisuhteen tai perheen muodostaminen ei tunnu omalta jutulta. On hyvä muistutella itselleen, että kukin saa valita elämänsä polun ja myös muuttaa suuntaa.

Elämänvaiheet - Tutustu erilaisiin elämänvaiheisiin, tehtäviin ja linkkivinkkeihin.

Itsenäistyminen ja jälkihuolto

Itsenäistyminen ja jälkihuoltoaika

Perheen perustaminen

Oman perheen perustaminen

Ajankohtaista