Tämän vuoden Dream Spark – Unelmista totta -leirille saatiin arvovieras, kun liikunta-, urheilu- ja nuorisoministeri Mika Poutala kävi tutustumassa leirin toimintaan. Ministeri osallistui Menestyksen portaat -rastille, maailmanmestari Timo Toivosen ohjaamaan salibandyyn, olympiamitalisti Mira Potkosen vetämään kuntonyrkkeilyyn sekä leirin lapset vastaan aikuiset -jalkapallo-otteluun. Poutala pääsi myös tekemään ottelun ainoan maalin, eli aikuiset voittivat 1–0.
Ottelun jälkeen leiriläiset kerääntyivät jalkapallokentän katsomoon, ja ministeri kertoi näille omaa tarinaansa sekä rohkaisi ja kannusti leiriläisiä uskomaan itseensä ja unelmiinsa.
Ministeri kertoi, että hän oli vain 7-vuotias, kun hänen isänsä kuoli syöpään.
”Masennuin, enkä saanut oikein mistään kiinni. Mikään ei kiinostanut. Sitten äitini keksi, että miten olisi jokin liikuntaharrastus. Silloin aloitin pikaluistelun. Harrastuksen ansiosta ilo palasi elämääni ja sain kavereita”, Poutala kertoi.
Ministeri kertoi, että yksinhuoltajaäidin ja kahden pojan perheessä raha oli tiukassa.
”Tulin itse vähävaraisesta perheestä. Tarvitsimme paljon tukea ympärilläme olevilta ihmisiltä.”
Unelmasta totta ja valtava pettymys
Nuori Poutala osoitti lahjakkuutta pikaluisteluun ja ennen kaikkea sinnikkyyttä harjoitteluun. Hän pelasi myös jalkapalloa Puistolan Urheilijoissa, mutta pikaluistelusta tuli hänen päälajinsa. Hän alkoi unelmoida pääsystä olympialaisiin. Unelma toteutui vuonna 2010, kun Poutala luisteli Vancouverin olympialaisissa.
”Sitten unelmakseni tuli voittaa olympiakultaa.”
Senkään unelman toteutuminen ei ollut kaukana. Vancouverissa Poutala johti 500 metrin kilpailua ensimmäisen osakilpailun jälkeen. Toisen kilpailun viimeisessä kaarteessa hän hieman horjahti ja menetti aikaa. Hän jäi lopulta viidenneksi, vaivaisen kolmen sadasosasekunnin päähän pronssimitalista. Tuska oli syvä ja jatkui pitkään. Vuoden ajan hän mietti joka päivä, mikä meni pieleen.
”Silloin minusta tuntui, että olin epäonnistunut paitsi luistelussa, myös ihmisenä. Koin olevani huono ihminen, sillä määrittelin itseäni niin paljon luistelun kautta.”
Poutala alkoi käsitellä pettymystä ja ymmärsi, että pikaluistelutulokset tai muiden ihmisten ajatukset eivät määrittele sitä, millainen ihminen hän on.
”Sillä ei ole väliä, mitä muut ihmiset ajattelevat tai miltä jokin asia näyttää. Kaikki on kiinni siitä, miten päätän arvostaa itseäni ja millaisia valintoja teen elämässäni. Pitää mennä siihen suuntaan, millainen ihminen haluaa olla”, hän sanoi leiriläisille.
Kahdeksan vuotta myöhemmin Pyeongchangin olympialaisissa Poutala jäi taas kolmen sadasosan päähän pronssimitalista, nyt neljänneksi. Jälleen pettymys oli suuri.
”Petyin lähes samalla tavalla kuin Vancouverissa, mutta nyt asian käsittely oli paljon helpompaa. Pettymys ei enää määritellyt sitä, miten arvokkaaksi ihmiseksi koin itseni. Tajusin, että jokainen ihminen on täysin samanarvoinen”, hän muistutti.
”Olet arvokas ja riittävä juuri tuollaisena”
Urheilu-uransa jälkeen Poutala työskenteli yrittäjänä. Vuonna 2023 hänet valittiin kansanedustajaksi, ja kesäkuussa 2025 hän otti vastaan ministerin tehtävän.
”Urheilu-urani jälkeen olen entistä enemmän oppinut ajattelemaan niin, että työ tai saavutukset eivät määrittele sitä, mikä ja kuka olen. Ajattelen, että ministerin työtehtäväkin on minulla lainassa ja aikanaan annan sen pois. Sekään ei määrittele minua.”
Ministeri halusi jättää leiriläisille erityisesti yhden tärkeän viestin.
”Sillä ei ole mitään merkitystä, millaisesta elämäntilanteesta tulet, mitä olet tehnyt, paljonko sulla on rahaa, minkälaiset vaatteet tai kengät sulla on. Jokainen ihminen, just sä, olet ihan superarvokas ja riittävä just tuollaisena kuin olet. Sun ei tarvitse tehdä mitään erityistä, että ansaitset riittävyyden tunteen. Haluan, että muistat sen, kun lähdet täältä.”
”Kun elämässä tulee tilanteita, että tuntuu, että mä aina vaan epäonnistun ja olen epäonnistuja – ei. Olet tosi arvokas tyyppi. Jokainen meistä epäonnistuu. Jos sä sen muistat, kun aamulla heräät ja käyt vessassa ja toivottavasti peset hampaat ja katsot peilistä sitä tyyppiä ja muistutat, että elämässä on tapahtunut kaikenlaista, mutta olen silti superarvokas tyyppi. Olisin ihan tosi tyytyväinen, jos nähdään viiden vuoden päästä ja tulet vetämään hihasta ja sanot että ’moi, mä olin siellä leirillä ja mä vieläkin muistan kun sä sanoit noin, ja mä silloin tällöin sanon itselleni nämä sanat: mä olen arvokas, mä olen riittävä, mä olen rakastettu’. Tämä on mun viestini teille”, ministeri painotti leiriläisille.
”Älyttömän arvokasta toimintaa”
Leirin tunnelma jätti ministerille lämpimän tunteen sydämeen.
”Minulle on tullut fiilis, että te leiriläiset nautitte tosi paljon tästä toiminnasta ja teillä on kivaa täällä. Se on mun mielestä kaikkein tärkeintä. Tuntuu myös, että nämä aikuiset, jotka ovat täällä, ovat tulleet tänne sen takia, että he välittävät teistä ja haluavat olla sellaisia luotettavia aikuisia, joille voi jutella mitä tahansa. Jokaisella lapsella pitää olla aikuisia, joille voi mennä juttelemaan mitä tahansa. Se täällä minusta huokuu. Sellainen lämmin fiilis”, Poutala sanoi.
Parin tunnin vierailun jälkeen ministeri oli erittäin vaikuttunut näkemästään Dream Spark -leirillä.
”Tämä on ihan älyttömän hienoa ja tosi arvokasta työtä, mitä täällä tehdään. Tämäntyyppinen toiminta puuttuu Suomesta isosti tehtynä. On tosi hieno nähdä, että tällaista tehdään. Tiedän joitakin organisaatioita, jotka tekevät jotain vastaavaa, mutta en ole konkreettisesti tavannut tämän tyyppistä toimintaa. Tämä on ihan älyttömän arvokasta.”
”Rakkaus ja läsnäolo näkyy lapsessa”
Drean Spark – Unelmista totta -leiri on tarkoitettu vähävaraisista perheistä tai muuten haasteellisista oloista tuleville 10–14-vuotiaille lapsille ja nuorille. Leirin osallistujilla ei ole ilman taloudellista tukea mahdollisuutta osallistua maksullisiin harrastuksiin. Poutalan mielestä leiriläisten taustat eivät näkyneet leirillä millään tavalla.
”Täällä on hyvä tunnelma. Lapset kuuntelivat ihan hiljaa. Hienoa, että kun puhuu oikeasti sydämestä, he ovat kiinnostuneita siitä. Tuli tosi hyvä fiilis. En tiedä yhtään, millaisista taustoista he tulevat, enkä välitäkään. He ovat erilaisia ihmisiä erilaisista taustoista. Lapsi on lapsi, ja kun heille tarjotaan asioita sydämestä, heistä välitetään ja heille annetaan rakkautta ja läsnäoloa, se näkyy lapsista jo parin päivän aikana”, ministeri tiesi.
Ministeri on puhunut paljon nuorison hyvinvoinnin merkityksestä ja halustaan edistää sitä. Hän kertoi käyvänsä tapaamassa muun muassa etsivän nuorisotyön tekijöitä.
”Haluan pysyä kärryillä siitä, millaisia ihmisiä ja nuoria Suomessa on ja millaisia haasteita heillä on. Oma taustani vaikuttaa paljon siihen, että haluan tehdä töitä ja puhua näiden asioiden puolesta.”
”Omakin elämäni olisi voinut mennä hyvin toisenlaiseen suuntaan. Onneksi lähellä on ollut ihmisiä, jotka ovat halunneet auttaa ja kantaa ja olla tukena. Siksi näen tällaisen toiminnan arvon niin selkeästi. Kun lapset saavat huomiota, se vaikuttaa aivan älyttömästi heidän elämäänsä. Se on syy, miksi arvostan tällaista toimintaa tosi paljon.”
Ministerin mielestä parasta Dream Spark – Unelmista totta -leirillä oli nähdä se, miten paljon lapset nauttivat olostaan leirillä.
”Sen näki, että tämä oli heille varmasti yksi kesän kohokohdista. Voin kuvitella, että heillä ei ole paljon tämäntyyppistä organisoitua toimintaa kesän aikana. Ja sama asia toiselta kantilta: leirin aikuiset tekevät tätä sydämestään. Oli upeaa nähdä se rakkaus ja lämpö, mikä huokui niistä ohjaajista ja aikuisista, jotka olivat vapaaehtoisina leirillä lapsia varten. Lasten nautinto ja aikuisten lämpö: se on upea yhdistelmä.”
Dream Spark – Unelmista totta -leiri on järjestetty viisi kertaa vuodesta 2021 alkaen. Leirin osallistujilla ei ole perheensä taloudellisen tai muuten haasteellisen tilanteen vuoksi mahdollisuutta osallistua maksullisiin harrastuksiin. Leirin osallistujat ovat 10–14-vuotiaita. Leiri järjestetään vapaaehtoisvoimin ja se on osallistujille maksuton. Leirin jälkeen osallistujat voivat hakea SOS Lapsikylän Unelmista totta -harrastustukea.