SOS-Lapsikyläsäätiön valokuvanäyttely tuo esiin gambialaisten nuorten unelmia 

2.5.2024
Uutiset

SOS-Lapsikyläsäätiön valokuvanäyttely Oikeus Unelmoida – Nuorten elämää Gambiassa esittelee 15 nuoren tarinan heidän itsensä kertomana. Nuoret kertovat elämästään maassa, jonka kouluttautumis- ja työllistymismahdollisuudet ovat huonot ja pakolaisuus nähdään usein lähes ainoana reittinä parempaan elämään. SOS-Lapsikylän hanketuella kaikki nuoret ovat voineet kouluttautua ammattiin, josta he saavat toimeentuloa ja merkitystä elämään.  

Gambian ja Suomen SOS-Lapsikylän hankkeen avulla on autettu 600 haavoittuvassa asemassa olevaa gambialaista nuorta työllistymään tai hankkimaan koulutuspaikan vuosina 2019–2023. Nuoret ovat työllistyneet useille eri aloille, ja osa heistä on perustanut myös omia pienyrityksiään. Riippumatta valitsemastaan ammatista, kaikki nuoret saivat myös koulutusta oikeuksistaan ja elämäntaidoista, kuten seksuaali- ja lisääntymisterveydestä. Hanke toteutettiin ulkoministeriön kehitysyhteistyövaroin sekä SOS-Lapsikylän saamalla testamenttilahjoituksella.  

2,6 miljoonan asukkaan Gambia on yksi Länsi-Afrikan pienimmistä valtioista. Noin 40 prosenttia väestöstä elää köyhyysrajan alapuolella ja harvalla nuorella on mahdollisuus kouluttautua tai työllistyä kotimaassaan. Pienestä väkiluvusta huolimatta gambialaiset näkyvät yliedustettuna Eurooppaan saapuvien pakolaisten joukossa. 

”Tukemalla nuorten koulutusta ja työelämään pääsyä vahvistetaan kokonaisvaltaisesti heidän taloudellista ja sosiaalista kestävyyttään ja mahdollisuuksia toimia osana yhteiskuntaa. Yksi näyttelyn kantavia viestejä on nuorten jaettu kokemus oman toimijuuden vahvistumisesta koulutuksen ja ammatin saamisen myötä. Vaikka työllistyminen olisi edelleen hankalaa, nuorilla on nyt enemmän keinoja tavoitella omia haaveitaan. Nuorten toimeentulon tukeminen ei vahvista ainoastaan yksilöitä, vaan myös laajemmin yhteisöjä ja koko yhteiskuntaa”, sanoo SOS-Lapsikylän kansainvälisen työn asiantuntija Maiju Palosaari

Valokuvanäyttely on esillä Kulttuurikeskus Stoan Parvigalleriassa 3.5.–2.6. Valokuvien ohella vierailija pääsee lukemaan nuorten ajatuksia heidän itsensä kertomana. Nuoret kertovat unelmistaan ja tulevaisuuden suunnitelmistaan sekä siitä, kuinka pienistä asioista lähteminen tai jääminen voi riippua. Vaikeuksista huolimatta nuoret uskovat toisiinsa ja parempaan tulevaisuuteen.  

Näyttelyn valokuvat on ottanut ja haastattelut kerännyt valokuvaaja Veera Lehto-Michaud toukokuussa 2023.  

Lisätietoja:

Maiju Palosaari, kansainvälisen työn asiantuntija

044 720 0171

maiju.palosaari@sos-lapsikyla.fi

Anna-Maija Aguilera-Pesä, kansainvälisen työn ohjelmapäällikkö

044 761 4138

anna-maija.aguilera-pesa@sos-lapsikyla.fi

Lue lisää SOS-Lapsikylän kehitysyhteistyöstä tästä.

Haluatko tukea toimintaamme? Tutustu vaihtoehtoihin tästä.