Ile Uusivuori SOScastissa: Systemaattisuus, säännöt ja rutiinit pitävät kiireisen perhearjen kasassa

29.3.2023
SOScast
Kuva, jossa kaksi ihmistä istuvat äänitysstudiossa mikrofonien edessä. Naisella on värikäs mekko ja avonaiset ruskeat hiukset ja silmälaist. Miehellä on tummat hiukset, lyhyt parta ja farkkupusero päällä.

Ile Uusivuori on maaliskuussa Kati Palsasen vieraana SOScastissa Jaksossa hän antaa vinkkejä ruuhkavuosia eläville vanhemmille. Uusivuori kuvaa keinot, joilla hän puolisonsa Marja Hintikan kanssa, saa kahden yrittäjävanhemman ja kolmen lapsen kiireisen arjen toimimaan.

Ile Uusivuoren ja Marja Hintikan arkea rytmittävät viikoittaiset parisuhdepalaverit. Palaverin avulla he kartoittavat tulevan viikon menot, lasten tarpeet, työhön liittyvät kiireet ja muut vanhemmuuteen liittyvät metatyöt, kuten uusien kurahousujen tai kaverisynttäreiden lahjojen hankinta.

”Jos sä hoidat ne kurahousut, niin sä hoidat sen alusta loppuun. Eli toisin sanoen sä mittaat sen jalan, sä meet hakemaan ne jostain, ja sä tuot ne valmiina pakettina.”

Uusivuori kertoo, kuinka tämän avulla työmäärä pysyy reiluna kummallekin, ja molemmat ovat perillä toistensa työtaakasta.

Systemaattisuus, selkeät säännöt ja rutiinit ovat läsnä Uusivuoren ja Hintikan arjessa paitsi lasten hyvinvoinnin, myös vanhempien jaksamisen vuoksi. Säännöissä korostuvat ihmisyyteen liittyvät näkökulmat, toisen huomioon ottaminen ja käytöstavat, kuten kiittäminen ja anteeksipyyntö oikeassa paikassa sekä läsnäolo keskustellessa muille.

Sääntöjen avulla Uusivuori ja Hintikka toivovat myös kasvattavansa lapsistaan ahkeria ja itsenäisiä aikuisia.

”Jos sä haluat jotain, sen eteen pitää tehdä töitä. Ja se ei siltikään ole reilua, se ei ole mikään tae siitä, että asioita tapahtuu.”

Keskustelua aiheuttaa myös muun muassa sosiaalinen media, niiden koukuttavat algoritmit ja kaverisuhteiden siirtyminen virtuaaliseen maailmaan.

Kuuntele koko jakso:

Kuuntele myös SOScastin aikaisemmat jaksot.

Seuraa myös VanhemmuudenApuu Instagram-tiliä, josta saa vinkkejä ja tukea vanhemmuuteen.

Kuva: Henrik Rosenberg