Mika Aaltola SOScastissa: Sodan kuvat tulevat lasten uniin – puhukaa lastenne kanssa Ukrainasta

15.2.2023
SOScast
Kuva, jossa kukkaismekkoon pukeutunut nainen ja mies tummassa villapaidassa istuvat vastakkain sudiossa mikrofonien äärellä. MOlemmilla on kuulokkeet korvilla.

Kohta on tullut kuluneeksi vuosi siitä, kun Ukrainan sota syttyi ja kukahan olisi parempi pohtimaan tätä SOScastissa Kati Palsasen vieraana kuin Mika Aaltola – Ulkopoliittisen instituutin johtaja.

Mika Aaltola toteaa alussa, että ihminen on laumaeläin ja laumassa puhuminen asioista auttaa tuskaan.

Hänen mielestään on tärkeää tajuta, että jo aika nuoret lapset näkevät ja kuulevat kaikenlaista myös sodasta, ja että heidän kanssaan tule käsitellä sodan herättämiä tunteita.

”Lapset ottavat tavattoman konkreettisesti asiat. Eli semmoinen metaforinen kielenkäyttö on heille vähän vieraampaa. Kun he näkevät noita kuvia, niin ne tietenkin pelottavat, ne tulevat uniin. Tietenkin riippuen lapsen kehitysvaiheesta. On tavattoman tärkeätä, että jollakin tavalla sitä käsitellään ja siitä puhutaan.

Aaltola toteaa, että sodassa riistetään ihmisiltä valtaa omaan elämäänsä.

”Sota riistää vallan meiltä määritellä omaa arkeamme. Kun aamiaispöydässä kohtaat lähimmäiset niin et ole ihan varma, näetkö heitä enää koskaan. Se on aikamoinen kieppi, asiat kääntyy päälaelleen. Sodalla pyritään tuottaa sellainen asioiden tila, että saadaan jokin kansakunta polvilleen viemällä heiltä se kaikkein rakkain, eli sen, että elämä olisi jollain tapaa ennustettavaa, sen arjen kestävyys särjetään. Yksin jääminen varsinkin lasta pelottaa, se että läheiset, se turva, sitä ei enää olisi. Kun he näkevät uutiskuvia lapsista esimerkiksi Ukrainassa niin heille tulee mieleen se, että mitä jos tämä tapahtuisi minulle.”

Moni lapsi myös tapaa ukrainalaislapsia arjessaan, kuten koulussa, eli asia koskettaa monia. Lasketaan, että Suomessa on tällä hetkellä noin 14 000 ukrainalaislasta.

SOScastissa puhutaan myös pahuudesta, sukupolvien sotataakasta sekä suomalaisten poikkeuksellisesta puolustushalukkuudesta.

Kuuntele koko jakso:

Mika Aaltola SOScastissa osa 1

Seuraavassa jaksossa Mika Aaltola kertoo muun muassa ajatuksensa siitä, milloin sota loppuu.

Kannattaa kuunnella myös SOScastin aikaisemmat jaksot!