Millaisia roolimalleja suomalainen yhteiskunta tarjoaa nuorille? – SOScastissa THL:n Shadia Rask toivoo nuorten arkeen monipuolisempia roolimalleja

7.4.2020
SOScast
Shadia Rask ja Kati Palsanen

Roolimalleilla on suuri merkitys siinä, miten nuoret näkevät omat mahdollisuutensa yhteiskunnassa. THL:n tutkimuspäällikkö Shadia Rask toivoo enemmän moninaisuutta opettajanhuoneisiin ja kehottaa nuorten kanssa toimivia tahoja tuomaan roolimalleja niihin tiloihin, joissa nuoret muutenkin ovat.

”Osana nuorten eriarvoisuuteen pureutuvaa Sitra Lab -työpajaa järjestimme erityisesti maahanmuuttajanuorille suunnatun PopSit-tapahtuman Vantaalla. Tapahtuman ideana oli tuoda nuoria muutaman vuoden vanhempia aikuisia kertomaan siitä, miten he ovat löytäneet oman polkunsa. Tapahtuman jälkeen nuoret kertoivat olleensa vaikuttuneita siitä, että nämä aikuiset halusivat tulla heidän luokseen kertomaan itsestään ja kannustamaan heitä. Oman paikkansa löytäneiden ihmisten kohtaamista haasteista kuuleminen oli myös nuorten mukaan rohkaisevaa”, Rask kertoo.

”Lapsena yksi roolimalleistani oli Spice Girls -yhtyeen ruskea ja kiharatukkainen laulaja Mel B. Aikuisena olen miettinyt, millaisia rajoitteita koemme sen suhteen, kehen voimme samaistua”, SOScastissa vieraileva Shadia Rask (vas.) pohtii. Hän keskustelee Kati Palsasen kanssa roolimallien merkityksestä.

Millaisten roolimallien kanssa Shadia Rask itse kasvoi? SOScastin uusimmassa jaksossa hän pureutuu roolimallien merkitykseen yhdessä Kati Palsasen kanssa.

Kuuntele kaikki SOScastin jaksot täällä.