SOScast tuo uusia näkökulmia lastensuojelukeskusteluun – kuuntele kaikki jaksot täältä

23.3.2020
SOScast
tyttö istuu nurmikolla kuulokkeet päässä

SOS-Lapsikylän podcastissa, SOScastissa, kehitysjohtaja Kati Palsanen keskustelee yhteiskunnallisten vaikuttajien ja mielenkiintoisten henkilöiden kanssa lasten ja perheiden hyvinvointiin liittyvistä teemoista.

”Vieraat tuovat parhaimmillaan uuden ja mielenkiintoisen kulman ja omakohtaisenkin tarinan lastensuojelukeskusteluun”, sanoo Palsanen.

Löydät kaikki jaksot uusimmasta vanhimpaan tältä sivulta. Keskustelemassa ovat olleet muun muassa näyttelijä ja ohjaaja Pamela Tola, supernanny Pia Penttala, tietokirjailija ja psykoterapeutti Maaret Kallio sekä artisti Wil.

45. jakso

Minkälainen julkisuuskuva lastensuojelulla on? Miten lastensuojelun mainetta voi parantaa? Katin vieraana Hanna Holmberg-Soto & Tuuli Kotisaari Vantaan lastensuojelusta ja Pari Sanaa Lastensuojelusta -podcastista.

44. jakso

Viekö lastensuojelu lapset, jos hakee apua perheen ongelmiin? SOS-Kehittäjänuoret, eli lastensuojelun kokemusasiantuntijat valtasivat SOScastin. Nuoret pohtivat jaksossa avun hakemista, saamista ja siihen liittyviä haasteita.

43. jakso

Lastensuojelun työntekijöillä on ristiriitainen asema mediassa. Usein heistä puhutaan vasta silloin, kun jotain on mennyt pieleen. Tässä jaksossa Katin vieraana ovat ”anarkistisossut” Maija Haapala Espoosta ja Camilla Jokela Kokkolasta, jotka ovat jalkautuneet nuorten suosimaan sosiaalisen median palveluun TikTok:iin kertomaan millaista lastensuojelutyö oikeasti on.

42. jakso

Monelle nuorelle ensimmäisen työpaikan hankkiminen on vaikeaa ja moni uhkaa luisua työmarkkinoiden ulkopuolelle. Mitä voimme tehdä, että useampi nuori saadaan hyvälle työuralle? Katin kanssa nuorisotyöllisyydestä keskustelee Broman Group Oy:n (mm. Motonet) henkilöstöjohtaja Mira Prinz, sekä julkisten hankintojen asiantuntijatoimisto PTCServices Oy:n Jussi Pyykkönen.

41. jakso

Mikä ihmeen jälkihuolto? Mitä tapahtuu, kun sijaisperheen lapsi tulee täysi-ikäiseksi? SOS-Lapsikylän sijaisperheissä kasvaneet Joonatan ja Eetu keskustelevat Katin kanssa itsenäistymisestä. Minkälaisia omakohtaisia kokemuksia Joonatanilla on jälkihuollosta? Minkä suuren askeleen Eetu on ottamassa?

40. jakso

Onnistumisia lastensuojelussa, onko niitä? Care Day’ta eli kansainvälistä sijaishuollon juhlapäivää juhlitaan 19.2.2021. Päivän tarkoituksena on nostaa esiin sijaishuollon ja lastensuojelun onnistumisia.

39. jakso

Miten koronapandemia voitaisiin kääntää yhteiskunnan hyödyksi? Kati Palsanen ja futuristi Perttu Pölönen jatkavat keskustelua mm. siitä, voiko kriisistä seurata myös jotain positiivista. Lisäksi selviää mitä Perttu tarkoittaa inhimillisellä vallankumouksella.

38. jakso

Mitä lapsille tulisi opettaa koulussa ja kotona? Moni pelkää teknologian tekevän ihmisen tarpeettomaksi, mutta nuori futuristi-kirjailija Perttu Pölönen valaa uskoa inhimilliseen vallankumoukseen.

Kuuntele koko inspiroiva keskustelu SOScastista!

37. jakso

”Parannettavaa on ihan riittävästi”, toteaa lapsistrategian valmistelua johtava pääsihteeri Johanna Laisaari valtioneuvoston kansliasta. Koska lasten yhdenvertainen kohtelu ei Suomessa vielä toteudu, on YK:n lapsen oikeuksien komitea huomauttanut Suomea ja suositellut lapsistrategian tekemistä. 

Kuuntele koko jakso, niin tiedät, miten muuten lapsistrategia tulee vaikuttamaan lasten ja nuorten elämään Suomessa.

36. jakso

Kansainvälistä Lapsen oikeuksien päivää vietetään 20.11. ympäri maailman. Suomessa on tänä vuonna erityisesti syytä juhlaan, sillä tänä vuonna se on ensimmäistä kertaa myös liputuspäivä. Saavatko lapset riittävästi tietoa heidän oikeuksistaan? Ja miten lasten oikeuksia voidaan entuudestaan vahvistaa?

SOScastissa aiheesta keskustelee Apuu-chatin projektipäällikkö Johanna Virtanen ja SOS-Lapsikylän kokemusasiantuntija Eveliina Ikonen. Kuuntele koko keskustelu.

35. jakso

Lastensuojelun karut luvut herättivät Pauligin toimitusjohtajassa halun auttaa lapsia. Pauligin toimitusjohtaja Rolf Ladaun mukaan järjestön kanssa tehtävän yhteistyön on lähdettävä yrityksen arvoista ja ihmisten sydämistä, sillä keinotekoinen kumppanuus ei pitkälle kanna. Parhaimmillaan yhteistyö tiivistää työyhteisöä sekä vaikuttaa positiivisesti myös yrityksen liiketoimintaan.

SOScast pureutuu Pauligin vastuullisuustyöhön.

34. jakso

Minkälaista on olla isänä tänä päivänä? Aiheesta on keskustelemassa kolmen lapsen isä, SOScastin äänittämisestä ja editoinnista vastaava, Rähinä Recordsin ja Fintelligens-yhtyeen Henrik ”Iso H” Rosenberg.

”Nyt saa olla ylpeästi isä ja isän rooli on joustavampi kuin ennen”, kuvailee Iso H. Kuuntele koko keskustelu SOScastista!

33. jakso

Jokaisella lapsella ja nuorella oikeus on myönteiseen kasvuun, joka tapahtuu välittävässä ja turvallisessa vuorovaikutuksessa. Lapsi kehittyy yhteydessä toisiin ihmisiin päivittäisten kohtaamisten ja kokemusten kautta. Miten lapselle kehittyisi hyvä itsetunto ja miten sitä voisi tukea?

SOScastissa aiheesta keskustelee positiivisen kasvatuksen väitöskirjatutkija, Positive Learning Ltd -yrityksen perustaja ja CEO, erityisluokanopettaja Kaisa Vuorinen. Kuuntele koko SOScast!

32. jakso

Lasten hyvä tulevaisuus rakentuu ennen kaikkea kohtaamisesta perheessä ja siitä, miten lapselle luodaan turvallinen kasvuympäristö, sanoo Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiön toimitusjohtaja Petri Virtanen.

”Olemme ajatelleet, että palvelut tuottavat kaiken turvan, mutta unohtaneet sen, miten lapset ja perheet elävät. Maailmalla puhutaan yhteisövaikuttavuuden näkökulmasta, jossa perheiden arkeen vaikuttavat muutkin kuin esimerkiksi sosiaali- ja terveyspalvelut, varhaiskasvatus ja koulut. Yksittäisten lasten ympärillä on yllättävä ja laaja verkosto, johon liittyvät muun muassa urheiluseurat ja vaikka kaupan kassa.”

Mistä kaikesta lapsen hyvä tulevaisuus ja elämä rakentuvat? Mitä sen eteen on yhteiskunnallisesti tehtävissä? Kuuntele koko SOScast!

31. jakso

Vapaa-ajanvietto asettaa lapset keskenään eriarvoiseen asemaan, sillä kaikilla ei ole mahdollisuutta harrastaa itselleen mielekästä harrastusta. Uusimmassa SOScastissa keskustellaankin lasten vapaa-ajanvieton eroista ja unelmoinnin tärkeydestä. Joskus unelmaharrastuksesta voi tulla jopa ammatti, kuten kävi SOScastin vieraana olevalle ammattilaisgolffari Minea ”Minni” Blomqvist-Kakolle.

Kuuntele SOScast, jossa Minni paljastaa millaisia uusia suunnitelmia hänellä oman golf-koulunsa kautta on ja miten hän itse kannustaa omia lapsiaan harrastamisen parissa!

30. jakso

Mentalisaatio, eli kyky tunnistaa omia ja toisten tunteita, voi toimia apuna arjen poikkeuksellisissa tilanteissa ja vastoinkäymisissä. SOScastissa lastenpsykiatri, pari- ja perheterapeutti sekä tietokirjailija Janna Rantala antaa vanhemmille vinkkejä siihen, miten he voivat hyödyntää mentalisaatiota poikkeusarjesta selviämiseen. Jaksossa keskitytään koronaepidemian aiheuttamaan poikkeusaikaan, mutta mentalisaation keinoja voi hyödyntää myös muissa elämän kriiseissä ja vastoinkäymisissä.

Miten vanhempi voi välttää pelon ja epävarmuuden siirtämistä lapseen? Miksi poikkeusaikana on tärkeää laskea suorittamisen rimaa? Kuuntele SOScast!

29. jakso

Alakouluikäisille suunnattu SOS-Lapsikylän Apuu-chat on ensimmäisen toimintakuukautensa aikana auttanut jo 1500 lasta. SOS-Lapsikylän projektipäällikkö Johanna Virtanen keskustelee SOScastin uusimmassa jaksossa Kati Palsasen kanssa Apuu-chatista ja lasten avuntarpeesta.

”Päivystäjänä toimiessa minua ovat koskettaneet myös ne lapset, jotka tulevat chattiin useita kertoja päivän mittaan, koska heillä ei selkeästi ole ketään, kenelle jakaa asioitaan. Meillä on paljon yksinäisiä lapsia”, Virtanen pohtii.

Miten Apuu-chat sai alkunsa ja millä tavoin lapsia autetaan? Entä miten lapset ovat löytäneet chatin pariin? Kuuntele SOScast!

Apuu-chat-palvelee lapsia vuoden jokaisena päivänä klo 9-22 osoitteessa apuu.fi.

28. jakso

Mentalisaatio saattaa aiheeseen perehtymättömän korvaan kuulostaa vähintäänkin taianomaiselta ajatusten lukemiselta. Kyse on kuitenkin täysin päinvastaisesta toiminnasta: mentalisoiva henkilö kysyy toiselta, mitä tämä tuntee, sen sijaan että kuvittelisi tietävänsä tämän ajatukset ja tunteet. Lapsen ja vanhemman suhteessa mentalisaatio näkyy esimerkiksi vanhemman kykynä hallita omia tunteitaan sekä selvittää ja kohdata lapsen tunteet.

Lastenpsykiatri, pari- ja perheterapeutti sekä tietokirjailija Janna Rantala keskustelee SOScastin uusimmassa jaksossa mentalisaatiosta yhdessä Kati Palsasen kanssa. 

Miten mentalisointi vaikuttaa lapsen kehitykseen? Entä miten omaa kykyä mentalisaatioon voi kehittää? Kuuntele SOScast!

27. jakso

Roolimalleilla on suuri merkitys siinä, miten nuoret näkevät omat mahdollisuutensa yhteiskunnassa. THL:n tutkimuspäällikkö Shadia Rask toivoo enemmän moninaisuutta opettajanhuoneisiin ja kehottaa nuorten kanssa toimivia tahoja tuomaan roolimalleja niihin tiloihin, joissa nuoret muutenkin ovat.


Millaisten roolimallien kanssa Shadia Rask itse kasvoi? Millaisia roolimalleja nykyajan Suomi tarjoaa esimerkiksi maahanmuuttajataustaisille nuorille? SOScastin uusimmassa jaksossa hän pureutuu roolimallien merkitykseen yhdessä Kati Palsasen kanssa.

26. jakso

Lapsen saama raivokohtaus kaupan lelu- tai karkkihyllyllä on varmasti tuttu asia jokaiselle vanhemmalle. SOScastin uusimmassa jaksossa MTV:n Supernanny-ohjelmastakin tuttu lastensuojelun asiantuntija ja psykoterapeutti Pia Penttala keskustelee Kati Palsasen kanssa tunteiden hallinnasta ja rajojen asettamisesta lapselle.

Mikä on sopiva tasapaino lapsille asetettujen rajojen ja vapauden välillä? Miten kasvattaa lapsesta taitava tunteiden käsittelijä? Kuuntele SOScast!

25. jakso

Koronavirus puhuttaa nyt jokaisessa suomalaisperheessä ja tilanne hämmentää sekä lapsia että aikuisia. Miten vanhempien tulisi puhua koronaviruksesta lapsille? SOS-Lapsikylän psykologi ja perhepsykoterapeutti Hillevi Westman antaa SOScastin uusimmassa jaksossa neuvoja siihen, miten eri-ikäisten lasten kanssa kannattaa keskustella koronasta.

Westman puhuu Kati Palsasen kanssa siitä, miten pienille lapsille voi havainnollistaa pöpöjen leviämistä ja mitä teini-ikäisten kanssa keskustellessa tulee ottaa huomioon. Kuuntele SOScast!

24. jakso

SOScastissa pureudutaan nykyvanhemmuuden haasteisiin. Kati Palsasen vieraana on MTV:n Supernanny-ohjelmastakin tuttu, lastensuojelun asiantuntija ja psykoterapeutti Pia Penttala.

”Yhteisen ajan puuttuminen on nykyisin yleistä perheissä. Jos lapsi rupeaa käyttäytymään hankalasti, kyse on usein siitä, että kohtaamista ja perheen keskinäistä yhdessäoloa on liian vähän”, toteaa Penttala.

Mitä lapselle tapahtuu, kun älylaitteet ja pelikoneet otetaan pois? Mitkä ovat tärkeitä vanhemmuuden taitoja ja miten nykyvanhemmat pärjäävät tässä ajassa? Kuuntele SOScast!

23. jakso

Epävakaan lapsuuden elänyt valokuvaaja Anthony Ubaud ei uskaltanut nuorena unelmoida. Teini-ikäisenä Anthony muutti sijaisperheeseen Tapiolan lapsikylään ja sai elämäänsä perheen lisäksi rakkaita harrastuksia lumilautailusta yleisurheiluun. Yhdessä vaimonsa kanssa Anthony on luonut Suuria Unelmia -valokuvakirjan, jossa kymmenen julkisuuden henkilöä jakaa tarinansa siitä, miten he ovat toteuttaneet unelmansa.

”Tarkoituksenamme oli luoda kirja, joka kannustaisi nuoria toteuttamaan omia unelmiaan.”

Anthony jakaa tarinansa ja keskustelee Kati Palsasen kanssa unelmista sekä harrastusten merkityksestä nuorten elämässä.

22. jakso

SOScastin uusimmassa jaksossa Kati Palsanen keskustelee Aseman Lapset ry:ssä löytävää nuorisotyötä tekevän Eliisa Ahlstedtin kanssa siitä, mitä nykypäivän nuorille kuuluu.

”Meillä on yhä enemmän nuoria, jotka pärjäävät hyvin ja saavat tarvitsemaansa tukea. Sitten on valitettavasti myös niitä nuoria, jotka eivät löydä sitä palvelua tai tukimuotoa, jota he tarvitsisivat. Kahtiajako lisääntyy nuorten keskuudessa ja keskivertoporukka tuntuu vähentyvän”, Ahlstedt pohtii.

Millaisia kohtaamisia nuorisotyöntekijällä on tämän päivän nuorten kanssa? Käyttävätkö nuoret yhä päihteitä ja miten nuorten porukat muodostuvat some-aikakaudella? Kuuntele SOScast!

21. jakso

Oman lapsen kannabiksenkäyttö tai mahdollisuus siihen huolestuttaa monia vanhempia. Satunnainen kokeilu ei välttämättä ole porttiteorian mukainen tie turmioon, mutta alaikäisen päihteidenkäyttö on aina otettava vakavasti. Parhaiten asia selviää samoin kuin muutkin ongelmat – rauhallisesti keskustelemalla.

Kati Palsanen haastattelee EHYT ry:n projektipäällikkö Kim Kannussaarta SOScastin uusimmassa jaksossa, jossa lapsensa päihteidenkäytöstä huolestuneet vanhemmat saavat vinkkejä asian käsittelyyn ja avun hakemiseen.

20. jakso

Poikien huonompi koulumenestys ja kapea mieskuva ovat ongelmia, joita poikiin usein liitetään. Vaikka sukupuoliroolit ja -käsitykset ovat yhteiskunnassa vapautuneet, monien pojaksi itsensä kokevien elämää ohjaavat yhä ahtaat asenteet ja ajatukset siitä, millaisia poikien tai miesten kuuluu olla.

”Tilastojen mukaan suurin osa pojista pärjää yhtä hyvin kuin tytötkin. Kuitenkin siinä ryhmässä, joka ei pärjää koulussa, on enemmän poikia kuin tyttöjä. Poikien keskinäisessä kulttuurissa suosituin jäbä ei ole se, joka menestyy koulussa”, toteaa Helsingin Poikien talon johtaja Kalle Laanterä.

SOScastin pojille omistetussa jaksossa Laanterä keskustelee Kati Palsasen kanssa poikiin kohdistuvista asenteista ja poikien haasteista. 

19. jakso

Lastensuojelulaitosten harjoittamat kurinpitokeinot ovat olleet useasti otsikoissa. Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen penää lasten ja nuorten kanssa työskenteleviltä laitosten työntekijöiltä peiliin katsomista. 

”Väkivallalla ja voimalla lapsia ja nuoria ei koskaan saada sopeutumaan tähän yhteiskuntaan. Väitän, että 98 % laitoksissa olevista nuorista pärjäisi vähemmälläkin kurinpidolla”, Pekkarinen lataa.

Millaiset syyt johtavat lastensuojelun tarpeeseen? Mihin yhteiskunnassa tulisi puuttua, jotta lastensuojelun tarve vähenisi? Lastensuojelun parissa työskentelevät Pekkarinen ja Kati Palsanen pohtivat näitä kysymyksiä.

18. jakso 

Sijaisvanhempana oleminen on kuin vuoristorata: huippuhetkinä tullaan kovaa ylös, ja välillä taas tullaan alas. Se on tavallista perhearkea, rakkautta, vanhemmuutta ja rajoja. Näin kuvaavat sijaisvanhempina toimivat Maria ja Antti arkeaan sijaisperheenä. Monikulttuuriseen uusioperheeseen kuuluvat vanhempien lisäksi Marian biologinen lapsi, kouluikäinen sijoitettu lapsi ja koiranpentu. 

Antti ja Maria keskustelevat SOScastissa yhdessä Kati Palsasen kanssa sijaisperheen arjesta ja huippuhetkistä.

Miten sijaisvanhemmaksi hakeudutaan ja miten siihen valmistaudutaan? Millaisia iloja ja haasteita sijaisperheet kohtaavat? Sijaisvanhemmat Maria ja Antti kertovat arjestaan SOScastissa. 

Antti ja Maria esiintyvät jaksossa muutetuilla nimillä heille sijoitetun lapsen yksityisyyden suojaamiseksi.

17. jakso

Jokaisella meistä on lähipiirissään ihminen, joka on kärsinyt mielenterveysongelmista. Vaikka mielenterveyden haasteet ovat yleisiä, niistä puhutaan edelleen liian vähän.

Nuorille suunnattua Sekasin-chatia ylläpitävän MIELI – Suomen Mielenterveys ry:n Satu Sutelainen keskustelee SOScastissa yhdessä Kati Palsasen ja SOS-Lapsikylän Ylitse-hankkeen Nita Austeron kanssa siitä, miksi juuri verkossa tapahtuva auttaminen on nuorille ja aikuisille niin tärkeää. 

”Paha olo ei katso kelloa. Siksi on tärkeää, että nuorilla on mahdollisuuksia saada apua myös iltaisin”, Sutelainen toteaa.

16. jakso

Yrityksen vastuullisuustyö voi olla paljon enemmän kuin taloudellista tukea. Fazerin viestintäjohtaja Liisa Eerola ja vastuullisuusjohtaja Nina Elomaa kertovat SOScastissa, mikä tekee heidän työstään merkityksellistä.

Miten SOS-Lapsikylää ja Fazeria yhdistävät arvot, kuten perhe ja merkityksellinen ruoka, kohtaavat käytännössä? Entä millaista oli vierailla lapsikylissä Pietarissa ja Itä-Virossa sijaitsevassa Narvassa? Kuuntele SOScastista, miten Fazerin yritysvastuu toteutuu käytännössä!

15. jakso

Kun eno tuli hakemaan Wiliä ja hänen sisaruksiaan koulusta, hän tiesi, ettei kaikki ollut kunnossa. Isäpuolen ja äidin välinen väkivalta loi synkän varjon Wilin elämään nuorena. Näitä tunteita hän käsittelee biisissään Täydellistä elämää.

”Näiden asioiden sanominen ääneen on ollut minulle tosi tärkeää. Ei kenenkään pitäisi pelätä omaa kotiaan. Biisin työstäminen on auttanut minua päästämään irti lapsuuteni kokemuksista”, Wil kertoo.

Rohkeasti omista kokemuksistaan kertova Wil jakaa elämäntarinansa Kati Palsasen kanssa SOScastissa.

14. jakso

SOScastin 14. jaksossa lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen keskustelee Kati Palsasen kanssa lasten ja nuorten asemasta Suomessa. Yksi lapsiasiavaltuutetun tavoitteista on eriarvoisuuden vähentäminen.

Pekkarinen näkee keskeisenä keinona toimenpiteet, jolla parannettaisiin lapsiperheiden taloudellista asemaa.

13. jakso

Kun vanhempi sairastuu mieleltään, tulee lapsesta usein kodin kulissien ylläpitäjä. Näiden lasten hätä jää yhteiskunnassamme näkymättömäksi. Kuitenkin meistä jokainen voi olla se aikuinen, joka kysyy lapselta, onko kotona kaikki hyvin. Ottamalla asian puheeksi voimme omalta osaltamme vaikuttaa myös siihen, että mielenterveysongelmien yllä leijuva häpeän pilvi hälvenee.

SOScast pureutuu siihen, millaista on olla mielenterveysongelmaisen vanhemman lapsi, ja miten näitä lapsia voitaisiin tukea. Kati Palsasen kanssa aiheesta keskustelee Mielenterveysomaisten keskusliitto – FinFamin toiminnanjohtaja Pia Hytönen.

12. jakso

Suomessa on 20 000 lasta ja nuorta, joiden arvioidaan olevan vakavassa ylisukupolvisen syrjäytymisen riskissä. Virastoissa annettavan avun sijaan tuki pitäisi viedä ihmisten koteihin niin, että vaikkapa perhettä auttava työntekijä olisi aamulla laittamassa hangoittelevia lapsia kouluun. Tällaista arkeen pureutuvaa lähestymistapaa perää Me-säätiön toimitusjohtaja Ulla Nord. Hän keskustelee yhdessä Kati Palsasen kanssa syrjäytymisen ehkäisystä.

Miten apu viedään syrjäytymisriskissä olevien perheiden koteihin ja millä keinoin koulupudokkaat nostetaan takaisin opintielle? Miksi tämä kaikki on tärkeää syrjäytymisen ehkäisemiseksi?

11. jakso

Vanhempi muistuttaa lasta kymmenettä kertaa roskien viennistä, mutta mitään ei tapahdu. Monella menee tässä kohtaa hermot ja suusta saattaa lipsahtaa huudon seassa muutama ärräpääkin. Mitä tehdä, kun hihat palavat? Millaista on lempeä vanhemmuus ja miten se vaikuttaa lapsiin? Psykoterapeutti ja tietokirjailija Maaret Kallio keskustelee Kati Palsasen kanssa lempeän vanhemmuuden vaikutuksista lapsiin.

Miten toimia haastavasti käyttäytyvän lapsen kanssa, ja miten sietää omaa epätäydellisyyttään? Entä miksi näkymättömät lapset on tärkeä huomioida?

10. jakso 

Miten vanhemmuuteen usein liittyvästä syyllisyydestä pääsee eroon? Entä miten löytää tasapaino omien ja lapsen tarpeiden välillä?

Psykoterapeutti ja tietokirjailija Maaret Kallio on monelle tuttu kirjoistaan ja Helsingin Sanomien kolumneistaan. Kallio keskustelee SOS-Lapsikylän Kati Palsasen kanssa lempeästä vanhemmuudesta.

9. jakso 

Yhdeksännessä jaksossa Mannerheimin lastensuojeluliiton lapsi- ja perhepolitiikasta sekä lapsen oikeuksista vastaava johtava asiantuntija Esa Iivonen keskustelee SOS-Lapsikylän Kati Palsasen kanssa lapsivaikutusten arvioinnista.

Miksi lapsivaikutusten arviointi on tärkeää ja millaisia vaikutuksia sillä on?

8. jakso

Opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen keskustelee SOS-Lapsikylän Kati Palsasen kanssa peruskoulun tulevaisuudesta. Miten koulua pitäisi uudistaa, kun peruskoulussa aloittavien lasten tarpeet, lähtökohdat ja edellytykset ovat aikaisempaa moninaisemmat? Miten saadaan kaikki pysymään mukana?

7. jakso

Miten lastensuojelutaustaiset lapset voitaisiin ottaa paremmin huomioon muun muassa koulumaailmassa ja miten lastensuojelua pitäisi uudistaa?

Aiheesta ajatuksia ovat jakamassa SOS-Lapsikylän Kati Palsasen kanssa lastensuojelun kokemusasiantuntijat, 19-vuotias Eve ja 17-vuotias Joonas, jotka ovat molemmat eläneet sijaisperheessä.

6. jakso

Kuudennessa jaksossa tukiperhe-elämästä keskustelemassa 10 vuotta tukiperheäitinä toiminut Riitta Koivunen ja tukiperheeksi ryhtymistä harkitseva Mamma rimpuilee -blogista tuttu somevaikuttaja Laura Satamo.

5. jakso

Vanhempansa nuorena menettänyt näyttelijä Pamela Tola on kääntänyt vaikeudet voitokseen. Unelmointi ja usko itseen olivat Tolalle lapsena utopiaa, ne piti opetella. Nykyisin hän on monen esikuva ja on kiertänyt 10 vuotta Suomen yläkouluja rohkaisemassa nuoria.

4. jakso

Jaksossa pureudutaan väitteisiin ja uskomuksiin, joita lastensuojeluun liittyy. Lastensuojelun myyttejä purkavat SOS-Lapsikylän Kati Palsasen kanssa lastensuojelun kokemusasiantuntijat, 19-vuotias Eve ja 17-vuotias Joonas, jotka ovat molemmat eläneet sijaisperheessä.

3. jakso

Y-Säätiön köyhyystutkija, Vihreiden varapuheenjohtaja Maria Ohisalo ja SOS-Lapsikylän Kati Palsanen jatkavat keskustelua lapsiperheköyhyydestä. Miten lapsiperheköyhyys olisi ratkaistavissa ja ehkä jopa poistettavissa?

2. jakso

Lapsiperheköyhyydestä keskustelevat SOS-Lapsikylän Kati Palsanen ja Y-Säätiön köyhyystutkija, Vihreiden varapuheenjohtaja Maria Ohisalo.

1. jakso

SOS-Lapsikylän kehitysjohtaja Kati Palsanen haastattelee tubeäiti Inari Fernandezia siitä, mitä somessa tapahtuu ja mitä se tarkoittaa lapsille ja vanhemmille.


SOScast

  • SOScast on SOS-Lapsikylän podcast-sarja, jossa keskustelemme lasten ja nuorten hyvinvointiin liittyvistä asioista yhteiskunnan vaikuttajien kanssa.
  • Uusi jakso julkaistaan noin kahden viikon välein. 
  • Mukana keskustelussa ovat olleet muun muassa näyttelijä ja ohjaaja Pamela Tola, tietokirjailija ja psykoterapeutti Maaret Kallio sekä artisti Wil.

Voit kuunnella SOScastia alla olevilla alustoilla:

Kuuntele SOScast Anchorissa
Kuuntele SOScast Spotifyssa
Kuuntele SOScast iTunesista