fbpx
Kuva, joosa vanhempi mies sinisessä takissa pitelee kättään nuoren pojan hartioilla. Poika nauraa. Taustalla näkyy järvimaisemaa.
Aikaa lapselle -aikuiskaveritoiminta

Kannattelevia kohtaamisia lapsen arkeen

Aikaa lapselle -aikuiskaveritoiminta

Aikuiskaveri tuo tukea ja iloa lapselle

Aikaa lapselle -aikuiskaveri toimii 7–12-vuotiaan lapsen kaverina. Toiminta on tarkoitettu lapsille, jotka kokevat yksinäisyyttä, kaipaavat arkeensa lisää aikuisen aikaa ja mielekästä tekemistä vapaa-ajalle.

Aikuiskaveri ja lapsi tapaavat noin kaksi kertaa kuukaudessa muutaman tunnin kerrallaan. Tapaamisajoista ja tekemisistä sovitaan yhdessä lapsen ja hänen perheensä kanssa.

Kaveripareille järjestetään myös yhteisiä tapaamisia, joissa voi tutustua toisiin lapsiin ja aikuiskavereihin.

Oleellista on yhteinen aika ja mukava tekeminen. Aikuiskaveri on tärkeä lisäaikuinen osana lapsen verkostoa.

Tällä hetkellä toimintaan voi osallistua Espoossa. Toiminta alkaa Tampereella syksyllä 2023.

Yhteinen aika aikuiskaverin kanssa voi olla lapselle kannatteleva kohtaaminen, joka tuo iloa ja kantaa.
Tuula Ylänne
Kehittämissuunnittelija

Kuka voi ryhtyä aikuiskaveriksi?

Aikaa lapselle -aikuiskaverit ovat täysi-ikäisiä aikuisia, joilla on arjessaan sopivasti aikaa, mahdollisuus sitoutua toimintaan pidemmäksi aikaa ja oma elämäntilanne on tasapainossa. Aikuiskaverilta ei odoteta mitään erityisiä ominaisuuksia, vaan kuka tahansa aivan tavallinen aikuinen voi hakeutua mukaan toimintaan. Kiinnostus lapsen maailmaa kohtaan, sopivasti aikaa toimintaan sekä mahdollisuus sitoutua hieman pidemmäksi aikaa ovat hyviä lähtökohtia aikuiskaveriksi lähtemisessä.

Yhteinen aika ja tekeminen riippuu lapsen ja aikuiskaverin toiveista. Kenties yhteinen kiinnostuksen kohde löytyy ulkoilemisesta tai uusien harrastusten kokeilemisesta. Joskus voi olla kiva jutella tai käydä vaikka kahvilassa. Lapseen tutustumalla ja yhdessä miettimällä löytyvät varmasti ne toiminnan tavat, jotka tuntuvat kaveriparin mielestä mukavilta ja luontevilta.

Kuva, jossa vanhempi nainen ja nuori tyttö kokkaavat yhdessä, taustallakeittiö. Naisella on ruskeat lyhyet hiukset ja harmaa villapusero, tytöllä vaaleat hiukset ponnarissa ja valkoinen paita.

Miten aikuiskaveriksi ryhdytään?

SOS-Lapsikylä valmentaa Aikaa lapselle -aikuiskaveriksi haluavat ryhmämuotoisessa valmennuksessa. Aikuiskaveriksi ryhtyminen edellyttää valmennukseen osallistumista.

Valmennus sisältää itsenäistä opiskelua verkko-oppimisympäristössä sekä ryhmämuotoista valmennusta paikan päällä. Valmennus ei sido vielä mihinkään, vaan SOS-Lapsikylän työntekijän kanssa pohditaan vapaaehtoistehtävään ryhtymistä valmennusprosessin aikana.

SOS-Lapsikylä pyytää aikuiskaveriksi hakevilta suostumuksen vapaaehtoisen rikostaustan selvittämistä varten lain 148/2014 mukaisesti.

Katso ajankohtaiset koulutukset täältä.

Kiinnostaako sinua vapaaehtoistyö aikuiskaveritoiminnan piirissä?

Kuva, jossa poika ja mies selaavat yhdessä sohvalla. Miolemmat ovat iloisia. Pojalla on tumma t-paita ja farkut, miehellä vaalean oranssi t-paita ja farkut.

Minkälaista tukea aikuiskavereille on tarjolla?

SOS-Lapsikylä huolehtii kaveriparien etsimisestä ja järjestää tutustumistapaamisen.

Jokaiselle aikuiskaverille nimetään oma yhteyshenkilö, jonka kanssa voi keskustella matalalla kynnyksellä kaverisuhteeseen liittyvistä kysymyksistä.

SOS-Lapsikylä järjestää kaikille vapaaehtoisille yhteisiä koulutuksia ja virkistystä, joihin aikuiskaverit ovat lämpimästi tervetulleita mukaan.

Ota yhteyttä!

Muu Suomi

Tuula Ylänne
kehittämissuunnittelija
044 299 4107

Tampere

Kati Syrjäaho
ehkäisevän työn koordinaattori, Tampere-Jyväskylä
044 761 4172

Ajankohtaista