Kansainvälinen työ

Tapaa Herriet – nuori äiti, joka ompeli itselleen uuden alun Iringassa, Tansaniassa

Herriet, 20-vuotias nuori äiti Iringasta, Tansaniasta, menetti molemmat vanhempansa jo lapsena. Yläasteen loppuvaiheessa hän sai tietää olevansa raskaana. Herriet ennätti käydä yläasteen loppuun, mutta raskaus keskeytti koulutien. Vaikka vuonna 2021 Tansaniassa kumottiin laki, joka esti nuorena raskaaksi tulleiden tyttöjen koulunkäynnin jatkumisen, käytännön esteet ovat kuitenkin yhä monille liian suuria. 

Juuri synnyttäneenä, ollessaan 18-vuotias, Herriet pääsi mukaan SOS-Lapsikylän Lapset äiteinä -hankkeeseen, jota toteutettiin Iringan alueella Suomen ulkoministeriön tuella. Hankkeen työntekijät vierailivat hänen kotonaan ja tarjosivat mahdollisuuden osallistua kuuden kuukauden työharjoitteluun. Herriet aloitti harjoittelun ompelimossa – ja löysi uuden suunnan elämälleen. 

Harjoittelun päätteeksi hän sai Lapset äiteinä -hankkeen kautta oman ompelukoneen – ja sen avulla syntyi Herrietin oma ompeluliike, jonka hän avasi marraskuussa 2024.

Herriet ompeluliikkeensä edessä kuvattuna toukokuussa 2025.

“Yrityksen aloittaminen ei ole koskaan helppoa, mutta pystyn elättämään itseni ja lapseni. Saan silloin tällöin myös säästöön rahaa. Olen siitä ylpeä.”

Liiketilan Herriet sai käyttöönsä isoäidiltään, jonka luona hän ja hänen lapsensa asuvat. Nykyisin hän ompelee ja myy vaatteita omassa liikkeessään ja ansaitsee noin 50 000 Tansanian shillinkiä kuukaudessa (noin 16 euroa). 

Toivoa tuleville sukupolville 

Herriet toivoo, että SOS-Lapsikylän työ jatkuu – erityisesti niiden varhaisraskauden juurisyiden parissa, jotka estävät tyttöjä kouluttautumasta. 

“Kun köyhistä oloista tuleva nuori tyttö jää yksin raskauden kanssa, köyhyyden kierre vain syvenee, Herriet sanoo.”

Lapset äiteinä -hanketta toteutettiin vuosina 2021–2023, ja sen rohkaisevien tulosten pohjalta työ jatkuu. Tammikuussa 2025 käynnistyi uusi kolmivuotinen hanke, jonka tavoitteena on edistää nuorten tyttöjen, poikien ja äitien hyvinvointia ja oikeuksia – juuri niin kuin Herrietin tarina osoittaa: kun nuorelle annetaan mahdollisuus, hän voi rakentaa itse uuden elämän – ja samalla toivon myös muille. 

Lue lisää työstämme Tansaniassa täältä!