Haluatko antaa aikaasi lapselle?

15.12.2022
Uutiset
Kuva, jossa tummaihoinen poika mustassa paidassa ja farkuissa istuu sohvalla ja nauraa. Lattialla sohvan edessä istuu tummaihionen mies oranssissa paidassa. Hän katsoo poikaa ja nauraa. Taustalla valkoinen seinä.

Etsimme nyt vapaaehtoisia, jotka haluavat antaa aikaansa 7–12-vuotiaalle lapselle.  Vapaaehtoinen aikuiskaveri ja lapsi tapaavat pari kertaa kuukaudessa ja tekevät yhdessä sovittuja asioita. He voivat yhdessä esimerkiksi harrastaa, ulkoilla tai jutella. SOS-Lapsikylä pilotoi aikuiskaveritoimintaa Espoossa kevään 2023 aikana.

Toiminta on tarkoitettu 7–12-vuotiaille lapsille, jotka kaipaavat arkeensa enemmän aikuisen aikaa. Toimintaan osallistuvilla lapsilla voi olla vähän kavereita tai muuten vähäiset verkostot. Vanhemmalla voi olla rajalliset mahdollisuudet tukea lapsen vapaa-ajan viettoa, minkä vuoksi aikuiskaveri voi olla mukana tukemassa lasta arkisella tavalla vapaa-ajalla. Vaikka tukeminen on arkista, se on kuitenkin äärimmäisen tärkeää. 

Vapaaehtoinen aikuiskaveri ja lapsi tapaavat toisiaan noin kaksi kertaa kuukaudessa ja tekevät yhdessä sovittuja asioita. Yhdessä voidaan esimerkiksi tutustua harrastuksiin, ulkoilla tai jutella. Lisäksi kaveripareille järjestetään yhteistä tekemistä, jossa on mahdollisuus viettää aikaa muiden lasten kanssa ja tutustua uusiin ihmisiin. 

”Odotamme, että toiminnan avulla lapsi saa lisää myönteisiä ihmissuhteita ja kokemuksia elämäänsä. Aikuiskaveri on tärkeä lisäaikuinen lapsen arjessa” sanoo SOS-Lapsikylän kehittämissuunnittelija Tuula Ylänne

Tärkeä osa lapsen verkostoa

Toivomme, että toiminnan avulla lapsen itsetunto vahvistuu, hän voi kehittää kaveritaitojaan ja hänen osallisuutensa vahvistuu.  SOS-Lapsikylässä käytetään myönteisen tunnistamisen viitekehystä, jossa lapsi kohdataan olettamatta ja tutustutaan häneen sellaisena kuin hän on. Aikuiskaveri on rinnalla kulkija ja tärkeä aikuinen osana lapsen verkostoa.  

Vapaaehtoisiksi voivat hakea täysi-ikäiset aikuiset, jotka haluavat toimia ystävänä lapselle. Toivomme vapaaehtoisilta kiinnostusta lapsen maailmaa kohtaan, aktiivista asennetta, tasapainosta elämäntilannetta ja mahdollisuutta sitoutua toimintaan pidemmäksi aikaa. Valmennamme vapaaehtoiset ja heillä on SOS-Lapsikylän työntekijän tuki.  

Toimintaa kokeillaan kevätkaudella 2023 Espoossa. 

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä:
Kehittämissuunnittelija
Tuula Ylänne
Puh. 044 299 4107
tuula.ylanne@sos-lapsikyla.fi

Kuva: Colourbox