Haitin voimakas maanjäristys koettelee jo valmiiksi vaikeassa tilanteessa olevaa maata

17.8.2021
Uutiset
Haiti_maanjäristys

Haitiin iski lauantaina raju maajäristys, joka oli voimakkuudeltaan 7,2 magnitudia. Pelastustyöt ovat olleet käynnissä siitä asti ja keskiviikko-aamuna Suomen aikaan viranomaiset olivat vahvistaneet yli 1900 ihmisen kuolleen ja lähes 10 000 ihmisen loukkaantuneen. Uhrien määrän odotetaan nousevan sitä mukaa, kun tuhoaluetta saadaan raivattua. Tuhot olivat erityisen pahoja Sudin, Grand’Ansen ja Nippesin provinsseissa. Alueelle saapui myöhään maanantai-iltana trooppinen matalapaine Grace, jonka pelättiin aiheuttavan tulvia ja rankkasateita sekä vaikeuttavat pelastustöitä.

Saamiemme tietojen mukaan maanjäristysaluetta lähimpänä sijaitsevan Les Cayesin lapsikylä koki maanjäristyksessä vaurioita, mutta lapsikylän lapset ja henkilökunta ovat kunnossa. Kansainvälinen SOS-lapsikyläjärjestö on mukana alueen hätäaputoimissa. Haitissa sijaitsevien lapsikylien henkilökunta kartoittaa paikallisen yhteisön tarpeita sekä perheiden tilannetta, ja valmistelee avustustoimia lasten ja perheiden akuuttien tarpeiden tyydyttämiseksi. Keskitymme erityisesti ennaltaehkäisemään perheiden hajoamista, turvaamaan lasten hyvinvoinnin, tarjoamaan psykososiaalista tukea sekä huolehtimaan vanhempansa menettäneiden tai heistä eroon joutuneiden lasten tarpeista.

Lauantaisen maanjäristyksen aiheuttamia tuhoja.

Ensiarvioiden mukaan erityisesti alueen koulu- ja terveydenhuoltoinfrastruktuuri sekä tieverkosto ovat kärsineet merkittäviä tuhoja. Vedestä ja ruoasta on pulaa. Alueen tilannetta hankaloittaa se, että Haitin sosiaalinen ja poliittinen tilanne oli jo ennen maanjäristystä vaikea – esimerkiksi yli puolet Haitin väestöstä eli noin 4,4 miljoonaa on ruoka-avun tarpeessa. Lisäksi Haitia koetteli jo vuonna 2010 paha maanjäristys, jonka arvioitiin vaikuttaneen noin 3 miljoonan haitilaisen elämään.

Haitin SOS-lapsikyläjärjestön maajohtaja Faimy Loiseau kommentoi tilannetta Haitissa maanantaina: “Haitin SOS-lapsikylät osoittavat solidaarisuuttaan niille perheille, joihin tämä tuhoisa maanjäristys on vaikuttanut. Haitin alttius luonnonkatastrofeille vaikuttaa erityisesti lapsiin, jotka ovat vaarassa menettää perheensä hoivan joko vanhempiensa kuoleman tai tilanteen aiheuttaman taloudellisen epävakauden vuoksi.”


Kriisin keskellä elävät lapset tarvitsevat nyt apuasi kiireellisesti!

Lahjoita jo tänään.