Yhteisöllisyys ja päivärytmi loivat Mikalle turvallisen lapsuuden

Tapaninpäivänä vuonna 1979 Mika Karvinen muutti Ylitornion lapsikylään Joensuusta yhdessä kolmen veljensä kanssa.

”Oli todella tärkeää oman elämän kannalta, että pääsin nimenomaan tänne Ylitornion lapsikylään”, Mika kertoo.

”Jälkikäteen olen miettinyt, miten merkityksellinen paikka tämä on ollut. Oli opiskelut, yhteisöllisyys, harrastukset, turvallisuus ja lapsikylän henkilökunta ympärillä.”

Ei tarvinnut huolehtia aikuisten asioista

Mika ja hänen veljensä tulivat Ylitornion lapsikylään kylän toiminnan alkuvaiheessa. Lapsikylässä asumisensa aikana Mikalla oli 6 eri hoitajaa ja hän on asunut kuudessa eri lapsikyläkodissa, mutta pysyvänä aikuisena on koko ajan ollut lapsikylän johtajana toiminut Kai Lomma.

”Löysin tästä porukasta turvallisen ja merkityksellisen ihmisen. Kun yhteisöstä löytää jonkun ihmisen, joka on kiintopiste ja pysyvästi elämässä, selviää hoitajien useista vaihtumisista paremmin”, Mika pohtii.

”Yhteisöllisyys ja kylä kuvaavat minusta hyvin tätä hoitomuotoa”, Mika sanoo.

”Minulle kaikkein tärkeintä on ollut yhteisö ympärillä ja päivärytmi. Kun tulin kotiin, tiesin että ruoka on valmiina. Ei tarvinnut enää huolehtia aikuisten asioista. Päivittäiset ongelmat olivat sitä luokkaa, että syönkö tänään munkin vai pullan, ei tarvinnut miettiä, mistä saan ruokaa tai miten veljet voivat.”

Harrastukset antoivat itseluottamusta

Mikalle huippujuttuja lapsikylässä ovat olleet harrastukset. Kai tutustutti hänet painonnostoon ja sen lisäksi oli mm. lentopalloa ja jääkiekkoa. ”Urheilemisen ja painonnoston kautta löysin itsetunnon, kun opin kehonhallintaa ja sain itseluottamusta, ja aloin jopa pärjätä SM-tasolla. Kun keho toimii, mielikin toimii paremmin ja mm. koulunkäynti helpottuu.

Mika piti tärkeinä peli-, uinti- ja laskettelureissuja sekä Italian Calzonazzoon kansainväliselle SOS-lapsikyläjärjestön kesäleirille pikkubussilla tehtyä yhteistä matkaa.

”Oli tärkeää, että oli toimintaa ja tekemistä, ettei ollut tyhjiä aikoja, jolloin miettisi liikaa. Sain etsiä sitä juttua, missä olen hyvä ja mistä pidän”, Mika miettii.

”Treenasin paljon, maalasin, piirsin. Jälkeenpäin mietin, miten aika edes riitti kaikkeen. Se taisi riittää siksi, ettei tarvinnut murehtia.”

Kouluaikaansa Mika muistelee mukavana aikana.

”Olin onnekas, en kokenut minkäänlaista kiusaamista, enkä edes tajunnut asuvani erilaisessa paikassa. Oli paljon kavereita, joiden kanssa ollaan vieläkin paljon tekemisissä. Oli helppo sopeutua ja meidät otettiin hyvin vastaan kylällä ja koululla.”

Myös opettajalla oli suuri merkitys Mikan koulutaipaleella.

”Tulin viidennen luokan puolivälissä kouluun Ylitorniolla. En ymmärtänyt koulunkäynnistä mitään. Opettajani piti minulle ensimmäiset puoli vuotta tukiopetusta, jonka avulla pääsin samalle tasolle muiden kanssa.”

Eväät oman perheen perustamiseen

”Kävin ensin liikuntalukiota Tampereella, mutten viihtynyt kaupunkiympäristössä, joten palasin takaisin Ylitorniolle”, Mika kertoo.

Ylioppilaaksi valmistumisen jälkeen hän lähti armeijaan.

”En armeijan jälkeen oikein tiennyt, mitä tekisin ja kyselin, minne kaverit olivat hakeneet. Olen aina pitänyt käsitöistä ja lopulta päädyin kouluttautumaan artesaani-puusepäksi. Vieläkin teen koristeveistoa omassa puutyöpajassani.”

Mika päätyi puutyön ja liikunnan opettajaksi Steinerkouluun. Terveydellisistä syistä hän joutui kovien kipujen takia kuitenkin jäämään pois tästä työstä. Mika pääsi ammattikorkeakouluun opiskelemaan sosionomiksi, mutta lopputyövaiheessa kipulääkäri päätyi kirjoittamaan hänet sairauseläkkeelle. Vaikka Mika joutui kolmekymppisenä jättäytymään pois työelämästä, hän on tehnyt paljon vapaaehtoistyötä mm. nuorten kanssa painonnoston parissa.

”Suurin asia mitä lapsikylältä sain on se, että olen pystynyt perustamaan oman perheen ja pystynyt olemaan isänä ja jo 30 vuoden ajan puolisonakin. Olisin jäänyt monia kokemuksia vaille, jos meitä ei olisi sijoitettu.”

Teksti ja kuva: Elina Pitkäranta

Lue tarinoita toiminnastamme Suomessa

Lue lisää tarinoita työstämme Suomessa

Lue juttuja lapsikyliemme arjesta, sijaisvanhemmuudesta ja muusta toiminnastamme.

Olisiko sinusta sijaisvanhemmaksi? Lue lisää

Oletko kiinnostunut sijaisvanhemmuudesta

Lue millaista sijaisvanhemmuus on ja miten sijaisvanhemmaksi voi hakeutua.

Lue kuukausilahjoittamisesta lasten hyväksi Suomessa

Tietoa kuukausilahjoittamisesta

Kuukausilahjoittajana tuet toimintaamme Suomessa. Pyrimme auttamaan entistä useampia vaikeuksissa kamppailevia perheitä.