Tule tukiperheeksi

Tule meille tukiperheeksi

SOS-Lapsikylä valmentaa tukiperheitä ympäri Suomen. Tukiperheenä toimiminen on merkityksellistä, antaen paljon lapselle kuin aikuisellekin. Ilman tukiverkostoa olevan lapsen vanhemmalle toiminta tarjoaa tärkeää omaa aikaa ja mahdollisuuden levätä. Lapsi puolestaan saa uusia mukavia kokemuksia, tukea ja turvallisia ihmissuhteita elämäänsä. SOS-Lapsikylän projektikoordinaattori JOHANNA VIRTANEN tukiperhe- ja leiritoiminnan kehittämisprojektista kertoo miten tukiperhetoimintaan voi lähteä mukaan.

Kuka voi lähteä mukaan tukiperhetoimintaan?

Tukiperhetoimintaan voivat lähteä mukaan monenlaiset ihmiset. Tukiperheinä toimii hyvin eri-ikäisiä ja erilaisen taustan omaaviaperheitä ja itsellisiä ihmisiä. On lapsiperheitä, lapsettomia pariskuntia ja yhden tai kahden aikuisen perheitä. Sinkkukin voi siis osallistua toimintaan.

Mitä tukiperheeltä vaaditaan?


Odotamme tukiperheiltä vakaata elämäntilannetta ja halua sitoutua osaksi lapsen elämää sekä arvojamme. Jokainen tukiperhetoimintaan osallistuva käy valmennuksessa, jossa muun muassa pohditaan yhdessä kouluttajan kanssa tukiperheeksi ryhtymistä ja perheen edellytyksiä toimia tukiperheenä.
 

Kuinka usein lapsi vierailee tukiperheessä


Lapsen kotikunta tekee päätöksen siitä, kuinka usein lapsi vierailee tukiperheessä. SOS-Lapsikylän tukiperheet sitoutuvat pääsääntöisesti yhteen viikonloppuun kuukaudessa. Tukiperheiden raporteista olen saanut lukea, että näitä yhteisiä viikonloppuja odottavat innolla niin aikuiset kuin lapsetkin. Viikonloppujen lisäksi on mahdollista, että lapselle myönnetään niin sanottuja lisäpäiviä, joita voi käyttää esimerkiksi loma-aikoina mahdollisuuksien mukaan.
 

Millainen merkitys tukiperheellä on lapsen elämään?

Tukiperheestä muodostuu monesti lapselle tärkeä ihmissuhde, joka voi olla hyvin kannatteleva ja vahvistava tekijä lapsen elämässä. Tukiperheessä lapsi saa kokea olevansa tärkeä muillekin aikuisille kuin omille vanhemmilleen. Vertaan usein tukiperheitä kummeihin ja mummeihin sekä muihin sukulaisiin ja tuttaviin, jotka täydentävät vanhemmilta saatua hoivaa ja huolenpitoa sekä mahdollistavat vanhemmalle hyödyllisiä hengähdystaukoja jaksamisen tueksi. Tukiperhe voi olla yksi niistä paikoista, joissa lapselle syntyy arvokkaita lapsuusmuistoja.

Miten voin ryhtyä tukiperheeksi?

Tukiperheiden tarve on todella suuri. Lapsia on paljon odottamassa tukiperhettä ja jotkut ovat voineet odottaa sopivaa perhettä jopa vuosia. Suosittelen lämpimästi valmennukseen hakeutumista, jos toiminta herättää kiinnostusta. Työntekijän näkökulmasta tukiperhetoiminta on iloista työtä. Uudet tukiperheet usein palavat halusta päästä heti valmennuksen jälkeen tositoimiin ja viettämään aikaa lasten kanssa. 

Mikä on tukiperhe?

Tukiperhe on lastensuojelussa ja sosiaalihuollossa tukimuoto, josta moni perhe on saanut apua elämän eri tilanteissa. Tukiperheen tärkeimpänä tehtävänä on tarjota lapselle tavallista ja turvallista arkea.

Kiinnostaako tukiperhetoiminta?

Lue lisää tukiperhetoiminnasta

Oletko kiinnostunut tukiperheeksi ryhtymisestä?

Lue millaista tukiperheenä toimiminen on ja miten toimintaan voi hakeutua.

Lue tarinoita toiminnastamme Suomessa

Lue lisää tarinoita työstämme Suomessa

Lue juttuja lapsikyliemme arjesta, sijaisvanhemmuudesta ja muusta toiminnastamme.

Lue kuukausilahjoittamisesta lasten hyväksi Suomessa

Tietoa kuukausilahjoittamisesta

Kuukausilahjoittajana tuet toimintaamme Suomessa. Pyrimme auttamaan entistä useampia vaikeuksissa kamppailevia perheitä.