Tärkeä sisaruus

"Tullessani SOS-lapsikylään olin kolmivuotias ja siskoni oli tuolloin neljä. Kodissa kasvaneista muista lapsista on vuosien mittaan tullut kuin siskoja ja veljiä. Heidän kanssaan on tullut vietettyä paljon aikaa ja heille on pystynyt puhumaan melkein kaikesta", SOS-lapsikylässä kasvanut Jenica kertoo.

Ilot ja surut jaetaan sisarusten kesken

Sisarusten kanssa kasvamisessa parasta oli se, että aina löytyi seuraa leikkeihin, pelailuun tai muuhun tekemiseen. Heidän kanssaan minulla onkin paljon hyviä muistoja ja kokemuksia. Ilot ja surut pystyttiin jakamaan. Joskus tosin oli vaikeaa saada omaa rauhaa, kun ympärillä tapahtui koko ajan. Kompromissien tekeminen oli myös ajoittain hankalaa, kun kaikki halusivat tehdä eri asioita.

Pidämme sisarusten kanssa yhteyttä. Välimme ovat hyvät, vaikka kaikkien kanssa en näekään niin usein. Vapaa-ajan viettäminen heidän kanssaan on jäänyt vähemmälle omilleen muuttamisen jälkeen, mutta yritän kuitenkin nähdä heitä. Usein heitä näkeekin, kun käyn kodissa kylässä.

Yhteys sijaisäitiin on tiivis

Sijaisäitiäni käyn tapaamassa melkein joka viikko. Välillä ehdin käymään vain pikaisesti, mutta toisinaan siellä voi hurahtaa puolikin päivää. Joskus on mukava mennä vain vaihtamaan kuulumisia.

Juhlapäivistä joulua vietämme aika usein niin, että melkein kaikki sisarukset ovat kotona. Silloin porukkaa onkin paljon, mutta on ihan mukavaa, kun kaikki ovat yhdessä.

Sisaruksista on iloa

Sisarukset merkitsevät minulle paljon. He osaavat olla tukena ja auttaa eri tilanteissa. Heidän kanssaan olen oppinut monia asioita, kuten sopimaan riitoja. Ilman sisaruksia elämä voisi olla erilaista. Uskon, että useamman sisaruksen kanssa kasvaminen on tehnyt minusta sosiaalisemman ja vahvemman. Varsinkin nuorempana heistä oli paljon seuraa. Heidän kanssaan haluan pysyä väleissä ja pitää yhteyttä.

Olen asunut yksin nyt puolitoista vuotta ja se on sujunut hyvin. Aluksi tuntui oudolta olla ihan yksin, kun kotona oli tottunut asumaan muiden kanssa. Tällä hetkellä arkeani pyörittää viimeinen opintovuosi. Koulun ohella yritän nähdä mahdollisimman paljon kavereita ja käydä kuntoilemassa. Joskus on vaikeaa saada aikatauluihin mahtumaan aikaa kavereille tai sisaruksille, mutta yritys on kova.  

Juttu on julkaistu SOS-Lapsikylän Kuulumisia-lehdessä 2/2014

(kuva ei liity juttuun)

Sisaruus SOS-lapsikylissä

Sisaruus on elämän pisimpiä ihmissuhteita. Sama perhe, historia ja kokemukset tekevät tästä yhteydestä ainutlaatuisen.

Sijaishuollossa olevien lasten oikeus kasvaa yhdessä sisarustensa kanssa ei ole kuitenkaan aina itsestäänselvyys.

Ympäri Eurooppaa monet lapset joutuvat huostaanoton myötä eroon sisaruksistaan ja usein yhteys katkeaa jopa kokonaan. Sijaishuollossa yhdessä sisarustensa kanssa asuville lapsillekin sisaruus on monimutkainen asia: se voi olla voimavara tai rasite silloin, jos isommat sisarukset ovat joutuneet kantaamaan liian suurta vastuuta pienemmistään.

Sisaruus ja sisarusten pitäminen yhdessä on yksi lapsikylätyön pääperiaatteista. Lapsikylissä suuremmankin sisarussarjan on mahdollista kasvaa yhdessä. Suomen SOS-lapsikylissä asuvista lapsista 80 prosenttia on sijoitettu yhdessä sisarustensa kanssa. Samassa kodissa asuvat lapset kasvavat sisarusten tavoin, vaikkeivät aina olisikaan biologisesti sisaruksia.

Kansainvälinen SOS-lapsikyläjärjestö on julkaissut raportin ”Because we are brothers and sisters”, joka sisältää tutkimustietoa sisaruudesta sijaishuollossa ja antaa suosituksia, miten sisaruutta voidaan paremmin tukea niin, että siitä muodostuu elämänmittainen voimavara.  

Lue ja lataa ”Because we are brothers and sisters” -raportti

Puolusta huostaano otettujen lasten oikeutta sisaruuteen!

Yhteinen koti sisaruksille

Kun lapsi huostaanotetaan, on omien sisarusten tuki ensiarvoisen tärkeää. Jos sisarukset erotetaan, rikotaan myös mahdollisesti yksi elämän vankimmista ja pisimmistä ihmissuhteista.

Lahjoittamalla mahdollistat huostaan otetuille sisaruksille yhteisen kodin.

Lue, miksi lahjoituksesi on tärkeä lapsille Suomessa.

Miksi lahjoituksesi on tärkeä?

Autamme lapsia ja nuoria, jotka ovat kokeneet elämässään kovia ja ovat eläneet hyvin haastavissa olosuhteissa. 

Lue kuukausilahjoittamisesta lasten hyväksi Suomessa

Tietoa kuukausilahjoittamisesta

Kuukausilahjoittajana tuet toimintaamme Suomessa. Pyrimme auttamaan entistä useampia vaikeuksissa kamppailevia perheitä.