Suomessa Rohista tuli räppäri

Olen afganistanilainen. Tulin Suomeen turvapaikanhakijana vajaat pari vuotta sitten Iranista. Muu perheeni jäi Iraniin. Minun oli pakko lähteä. Meidät salakuljetettiin Turkkiin ja sieltä kävelin Euroopan halki Suomeen.

Tuntui hyvältä saapua Suomeen. Olen vapaa täällä. Suomessa voin opiskella ilmaiseksi, Iranissa opiskeleminen maksaa ja on käytävä töissä opintojen rahoittamiseksi. Iranissa elämä oli niin vaikeaa, Suomessa synnyin uudestaan. Täällä minulla on hyvä elämä. Suomalaiset kohtelevat minua ihmisenä. Iranissa afganistanilaisia kiusataan.

Koti löytyi SOS-Lapsikylästä

Asun SOS-Lapsikylän tukiasunnossa Tapiolassa. Lapsikylä on paras paikka. Olen käynyt myös kavereiden kämpissä ja niihin verrattuna lapsikylän asunto on paljon parempi. SOS-Lapsikylän työntekijät ovat auttavaisia. Aina kun olen tarvinnut jotain, he ovat auttaneet.

Meitä asuu täällä viisi poikaa. Kaikilla on oma huone. Olemme kuin veljiä keskenämme. Ohjaaja asuu lähellä. Jos tarvitsemme jotain, voimme soittaa hänelle ja hän auttaa nopeasti. Ensi keväänä täytän 18 vuotta. Silloin minun pitää muuttaa pois tästä asunnosta.

Opiskelen nyt aikuisten peruskoulussa. Jos opiskelen ahkerasti, valmistun nopeasti, mutta jos en jaksa opiskella, aikaa meneevarmasti kauemmin. Juuri nyt minulla on lukujärjestyksessä yhteiskuntaoppia, maantietoa, suomen kieltä ja matematiikkaa.

Minulla on suomalainen tyttöystävä. Se on auttanut paljon kielen opiskelussa. Pystyn jo hyvin kommunikoimaan suomeksi. Hän on myös auttanut ymmärtämään suomalaista yhteiskuntaa.

Lohtuna musiikki

Musiikki on minulle tosi tärkeää. Kun jouduin jättämään kotimaani, aloin kirjoittaa runoja. Puran teksteihin tuntojani. Joku toinen tykkää jutella kaverin kanssa, kävellä tai käydä rannalla, minä kirjoitan sanoituksia.

Musiikkityylini on rap. Laulan yhteiskunnasta ja ihmisten ongelmista. Kerron mitä päässäni pyörii. Haluan nostaa esiin itselleni tärkeitä asioita.

Laulan äidinkielelläni dariksi, mutta kerron suomalaisille kuulijoille suomeksi, mistä laulu kertoo. Olen esiintynyt jo monilla festareilla Suomessa, kuten Kalliola Rockissa ja Kaikkien kansanjuhlissa. Nautin esiintymisestä. Näen ihmisten kasvoista, kun he tykkäävät. Ihmiset ovat tulleet sanomaan keikan jälkeen, että dariksi räppääminen kuulostaa kivalta. Ei haittaa, vaikkeivat he ymmärrä sanoja.

En ajattele, että saan tästä rahaa, haluan vain, että mahdollisimman moni kuuntelee biisejäni. Olen ladannut biisejäni YouTubeen ja Telegramiin, jota iranilaiset ja afganistanilaiset käyttävät. Telegramissa yhtä biisiäni on kuunneltu jo 48 000 kertaa. Toivottavasti saisin tehdä rap-musiikkia jatkossakin ja esiintyä ihmisille.

Haluan olla höydyllinen kansalainen. Toivon, että saisin hyvän elämän. Jonain päivänä saan toivottavasti työn ja perheen. Minusta voisi tulla sähkömies. Jos jaksan opiskella, voisin jatkaa sähköinsinööriksi. Tai ehkä voisin elättää itseni musiikilla.”

Teksti: Pirkko Soininen
Kuva: Rohi Liam