Sijaisvanhemmuus antaa paljon

Omakotitalo Pornaisissa on kotoisa ja avara, maisema ympärillä kuin Lapista. Oven avaavat vanhemmat Minna ja Jarkko Sellman ympärillään neljä lasta ja pieni koira. Viides lapsista on syntymäpäiväkutsuilla. Sisään tultuamme Minna ja Jarkko laittavat kahvia ja runebergintorttuja pöytään. Arkinen lapsiperheen kaaos kuuluu heidän mielestään onnelliseen elämään.

”Olimme sijaisvanhempia Keminmaalla, mutta perhetilanteen muututtua päätimme muuttaa etelään. Haluamme toimia nimenomaan SOS-Lapsikylän sijaisvanhempina, koska arvostamme toimivaa yhteistyötä järjestön kanssa”, Minna Sellman kertoo.

Miksi haluatte sijaisvanhemmiksi, vaikka teillä on omiakin lapsia?

”Suurin motiivi on halu auttaa lapsia ja lapsiperheitä. Koemme, että saamme tästä paljon – nautimme suurperheen arjesta, ja on palkitsevaa saada lapsi hymyilemään, kun tietää, että hän on surullinen oman perheensä tilanteesta. Lisäksi uskomme, että tämä avartaa myös omien lastemme maailmankuvaa”, Jarkko Sellman toteaa.

Molemmat korostavat olevansa ihan tavallisia vanhempia, joita yhdistää lapsirakkaus ja sopeutuvaisuus, sekä kärsivällisyys.

”Ei tässä mitään supervanhempia tarvitse olla.”

Minna ja Jarkko tietävät, että mikäli sijaisperheessä on myös biologisia lapsia, kaikki lapset voivat antaa toisilleen paljon. Aikoinaan he harkitsivat sijaisperheeksi ryhtymistä jo ennen omien lapsien syntymää. Päätöksen tueksi SOS-Lapsikylässä saa valmennusta ja sijaisvanhemmuuden aikana säännöllistä yhteydenpitoa ja tukea tarvittaessa. Ei tarvitse olla yksin.

Neuvoksi tuleville sijaisvanhemmille Sellmanit mainitsevat biologisten lasten huomioimisen ja valmistautumisen mahdolliseen eronhetkeen.

”Meidän perhe nauttii tästä. Olemme iloisia, kun voimme auttaa. Parasta sijaisvanhemmuudessa on se, jos lapset pääsevät takaisin omaan kotiin. Silloin tiedämme, että lasten perheessä asiat ovat järjestyneet. Lapsiin kiintyminen tuo toki mukanaan myös luopumisen tuskaa, mutta olemme heille se toiseksi paras vaihtoehto”, Jarkko sanoo.

 

SOS-Lapsikylä

  • Toimii Espoossa, Vantaalla, Tampereella, Jyväskylässä, Kaarinassa, Vihannissa, Kuopiossa, Punkaharjulla, Ylitorniolla ja Rovaniemellä.
  • Rekrytoi sekä ammatillisesti koulutettuja hakijoita että ilman alan koulutustaustaa olevia hakijoita sijaisvanhemmiksi.
  • Sijaisperheiksi hyväksytään perheitä, joilla on vakaa elämäntilanne kokonaisvaltaisesti.
  • Espoossa, Vantaalla, Kuopiossa ja Tampereella sijaisperheille tarjotaan mahdollisuutta asua tilavassa perheasunnossa muuhun ympäristöön integroidussa lapsikylässä.
  • Järjestää alueellista PRIDE-valmennusta sijaisperheeksi aikoville sekä monipuolista tukea ja yhteydenpitoa sijaisperheille.
  • Palveluntuottaja ja luotettava yhteistyötaho kunnille, jotka sijoittavat lapset.
  • Tarjoaa sijaisperheille mahdollisuuden yhteisölliseen tukeen ja moniammatillisen tiimin asiantuntemukseen.
  • Perheet saavat palkkion ja kulukorvauksen.