Riku Rantala: Lapsuusmuisto innoitti lahjoittajaksi

”Feissari houkutteli minut SOS-Lapsikylän kuukausilahjoittajaksi nelisen vuotta sitten. Kun juttelin hänen kanssaan, nousi minulle elävästi mieleen muisto lapsuudesta vuodelta 1979. Olin junassa ja siellä myytiin rintaan kiinnitettäviä keltaisia lintuja, joissa oli naru. Kyseessä oli SOS-Lapsikylän kampanja. Muistan linnun ja tunteen, kun ajattelin, että on olemassa lapsia, jotka eivät voi asua omien vanhempiensa kanssa ja ettei heillä ole turvaa kotona. Sanoin feissarille, että lähden mukaan.

Olen nyt seurannut muutaman vuoden ajan järjestön toimintaa median kautta sekä lahjoittajille lähettävistä viesteistä. SOS-Lapsikylän työ on mielestäni tärkeää. Vaikka Suomi on maailman vähiten epäonnistunut valtio ja meillä asuu tutkimustenkin mukaan onnellisia ihmisiä, on kolmannen sektorin tuki merkittävää. Meillä on paljon kehitettävää myös Suomessa, mutta globaalisti ajateltuna lahjoituksilla ja talkootyöllä on suuri yhteiskunnallinen merkitys. On välttämättömyys, että hyvätekeväisyysorganisaatiot paikkaavat yhteiskunnassa olevia ongelmia.

Talkoohenki elää

Vapaaehtoisuus on iso asia. Auttamisen muodot ovat muuttuneet, mutta halu auttaa ei ole kadonnut mihinkään. Helpointa on ryhtyä lahjoittajaksi. On hyvä, että SOS-Lapsikylän toiminnan kautta voi tukea niin paikallisesti kuin kansainvälisesti. Tämä on suora sijoitus lapsiin. Olen seurannut läheltä erään taiteellisesti lahjakkaan lapsen elämää sijaisperheessä. Jos turvallista sijaisperhettä ei olisi ollut, hänen kohtalonsa olisi ollut luultavasti ihan toisenlainen.

Lahjoittaminen on minusta luontevaa, jos omassa elämässään on selvinnyt edes jotenkin myös taloudellisesti. SOS-Lapsikylän lisäksi haluan tukea muun muassa ihmisoikeuksia ja luonnonsuojelua. Pyrin omassa työssäni myös auttamaan järjestöjen toimintaa mahdollisuuksien mukaan. Olin muutama vuosi sitten mukana perustamassa Startup Refugees -vapaaehtoisverkostoa, jolla tuetaan Suomeen saapuneiden turvapaikanhakijoiden yrittäjyyttä ja ammatillista osaamista. Toimintaan on lähtenyt mukaan satoja yksityishenkilöitä, yrityksiä, järjestöjä ja säätiöitä.

Aito halu auttaa

Vapaaehtoistyölle on selvästi tarvetta ja se antaa merkityksellisyyttä elämään. Jos ihmiset ovat valmiita panostamaan aikaa ja rahaa esimerkiksi harrastuksiin, niin miksei vapaaehtoistyöhönkin. On tutkittu asia, että kun antaa toiselle jotain, saa antamisesta itselle enemmän kuin mitä lahjan tai lahjoituksen arvo on ollut. Sanotaan, että ihminen on perusluonteeltaan ahne ja paha. Oikeasti olemme solidaarisia ja auttavaisia.

Olisihan se hyvä, että hyvinvointivaltiossa verorahat riittäisivät kaikkien hyvinvointiin. Vapaaehtoistyössä on helppo auttaa lapsia ja vaikka syöpäsairaita, mutta harva tukee esimerkiksi vankilasta vapautuneita tai narkomaaneja. Ammattimainen tuki tavoittaa myös heidät. Suomessa on tehty monia asioita oikein, koska auttaminen ei ole vain hyväntekeväisyyden varassa. Vaikka järjestöjen ja organisaatioiden työssä on motiivi, tulee aitoa auttamisen halua arvostaa.”

Teksti: Johanna Pelto-Timperi
Kuva: Marko Rantanen

 

Lue tarinoita toiminnastamme Suomessa

Lue lisää tarinoita työstämme Suomessa

Lue juttuja lapsikyliemme arjesta, sijaisvanhemmuudesta ja muusta toiminnastamme.

Lue, miksi lahjoituksesi on tärkeä lapsille Suomessa.

Miksi lahjoituksesi on tärkeä?

Autamme lapsia ja nuoria, jotka ovat kokeneet elämässään kovia ja ovat eläneet hyvin haastavissa olosuhteissa. 

Lue kuukausilahjoittamisesta lasten hyväksi Suomessa

Tietoa kuukausilahjoittamisesta

Kuukausilahjoittajana tuet toimintaamme Suomessa. Pyrimme auttamaan entistä useampia vaikeuksissa kamppailevia perheitä.