Meillä joulunodotukseen liittyy niin iloisia kun surullisiakin tunnelmia

Meillä lapset ovat biologisia sisaruksia. Joulukuun aloitamme muistaen heidän poismennyttä isää. Käymme sytyttämässä Turun tuomiokirkossa muistokynttilät ja muistelemme lämpimiä muistoja hänestä. Nyt kun aikaa lasten isän kuolemasta on jo kulunut muutaman vuoden, on tapahtumasta tullut lämminhenkinen eikä niin ahdistava. Kynttilöiden sytyttämisen jälkeen jäämme aina hetkeksi "arvioimaan"valtakunnan pääkuusta, joka upeana seisoo tuomiokirkon edessä.

Jouluna leivotaan

Jouluperinteisiin kuuluu aina piparkakkutalon leipominen ja varsinkin sen koristaminen. Palaset jaetaan ja jokainen saa koristella oman seinäpalasen niin suurella karkkimäärällä kuin palaseen mahtuu. Ei siinä piparkakkua paljon pohjasta näe, kun kuorrutus peittää värikkäänä joka paikan. Välillä on ikkunatkin tukossa  :) Piparkakkutalon leipominen ja palasten koristelu on joka vuosi ollut todella lämpöinen tapahtuma ja kaikki ovat yhdessä innolla olleet mukana. Valmis talo kääritään kevyeen sellofaaniin odottamaan nuutinpäivää, jolloin kuusi puretaan ja kun kaikki koristeet silloin laitetaan laatikoihin päästään nauttimaan piparitalosta. Näin motivaatio yhteiseen joulun poislaittoon pysyy korkeana, kun saa syödä piparkakkutaloa.

Kuka kantaa kuusen?

Kuusen haemme aaton aattona lasten kanssa. Lapset valitsevat kuusen yhteistuumin ja toisinaan se onkin kovien kompromissien tulos. Reissu tehdään aina kävellen. Matkalla muistellaan, miten kuusen "raahaus" kotiin oli vuosien varrella sujunut ja kuka oli saanut kuinka paljon kantaa. Matka on iloinen muistelumatka. Aattona sitten koristellaan yhdessä kuusi ja laitetaan vuosien varrelta kerääntyneet kuusen koristeet. Aattoon kuuluu myös saunominen ja toisinaan pukkikin on käynyt tai sitten saunomisen aikana jättänyt lahjat kuistille.
 

-lapsikylävanhempi Anne Seppälä

(kuva ei liity tarinaan)

" Ei siinä piparkakkua paljon pohjasta nää kun kuorrutus peittää värikkäänä joka paikan, välillä on ikkunatkin tukossa  :)  


Piparkakkutalon leipominen ja palasten koristelu on joka vuosi ollut todella lämpöinen tapahtuma"