Jokaisen pitää tuntea olevansa TÄRKEÄ

Laulaja Jonna Geagean mielestä hyväntekeväisyydessä olennaista ei ole auttamisen motiivi, vaan apu itsessään. Hänen filosofiassaan lapsen hyvinvointi lähtee tunteesta, että on tärkeä.

Jonna aloitti SOS-Lapsikylän kuukausilahjoittajana vuonna 2012. Hänelle hyväntekeväisyyteen osallistuminen on itsestään selvää.

– Haluan ilman muuta auttaa, koska minulla on siihen mahdollisuus. Olivat taustalla sitten lahjoittajan omat kokemukset, auttamisen halu tai omatunnon ”puhdistaminen”,
kaikkien apu merkitsee ja on tärkeää. Hyväntekeväisyys ei ole kilpailu, vaan kaikki osallistuvat mahdollisuuksiensa mukaan, Jonna ajattelee.

Kokonaisvaltaista huomiointia

Jonna näkee, että hyväntekeväisyydellä voidaan vaikuttaa lasten auttamiseen monipuolisesti. Olennaista on ennaltaehkäisevä työ, ja parasta olisikin, jos olisi aina mahdollisuus kohdistaa apu myös ihmisiin lapsen ympärillä. – Koko perheen hyvinvointiin pitää kiinnittää huomiota ajoissa. Siten voidaan estää monen ongelman syntyminen. Lapset täytyy kuitenkin pitää aina keskiössä ja heitä pitää kuunnella omissa asioissaan, Jonna sanoo. Lapsen kokemus omista mahdollisuuksistaan osallistua ja vaikuttaa elämäänsä onkin Jonnan mielestä lastensuojelussa tärkeintä.

– Jokaisen pitää tuntea olevansa tärkeä, myös lasten. Heidän pitää tietää, että heidän mielipiteillään on merkitystä. Samalla lasten tulee ymmärtää, että toisia pitää kunnioittaa. Heidän tulisikin kasvaa sellaiseen ajatusmaailmaan, jossa kukaan ei ole toista tärkeämpi tai huonompi.

Arvostusta tekijöille

Lahjoituksista ei ole kuitenkaan iloa ilman käytännön työtä. Jonna haluaakin kohdistaa huomion myös niihin, joiden kautta hyväntekeväisyys konkretisoituu lasten ja perheiden saamaksi avuksi.

– On tärkeää arvostaa ja kiittää niitä, jotka tekevät avustus- tai sosiaalityötä. Tarvittaisiin vieläkin enemmän niitä, jotka ponnistelevat ja tekevät uhrauksia, jotta toisilla olisi hyvä olla. Vaikka meillä on Suomessa asiat paremmin kuin monessa muussa maassa, se ei tarkoita, etteikö työ olisi täälläkin kesken. 

 

Teksti: Juho Heikkinen
Kuva: Tuomas Vitikainen

RYHDY KOTIMAAN KUUKAUSILAHJOITTAJAKSI

Tiesitkö, että Suomessa noin joka kymmenes lapsi on lastensuojelun tuen piirissä? Tämän lisäksi muuta ennaltaehkäisevää apua tarvitsevia  lapsia ja perheitä on lukemattomia.

Lahjoituksellasi voit auttaa

Lue tarinoita toiminnastamme Suomessa

Lue lisää tarinoita työstämme Suomessa

Lue juttuja lapsikyliemme arjesta, sijaisvanhemmuudesta ja muusta toiminnastamme.

Olisiko sinusta sijaisvanhemmaksi? Lue lisää

Oletko kiinnostunut sijaisvanhemmuudesta

Lue millaista sijaisvanhemmuus on ja miten sijaisvanhemmaksi voi hakeutua.

Lue kuukausilahjoittamisesta lasten hyväksi Suomessa

Tietoa kuukausilahjoittamisesta

Kuukausilahjoittajana tuet toimintaamme Suomessa. Pyrimme auttamaan entistä useampia vaikeuksissa kamppailevia perheitä.