Hamid sai suomalaisen veljen kummiohjelman kautta

Kummiperhetoiminnan kautta Hamid on saanut itselleen perheen Suomesta.

Vielä vuosi sitten Totte, 12, ja Hamid, 16, eivät tunteneet toisiaan. Nyt he ovat veljeksiä – kummiveljeksiä. Kun yksin maahan tulleille alaikäisille turvapaikanhakijoille etsittiin kummiperheitä, Toten perhe innostui ajatuksesta. SOS-Lapsikylä on tehnyt asiassa yhteistyötä EJY ry:n (Espoon järjestöjen yhteisö) järjestämän Turvaperhe-hankkeen kanssa, joka on STEAn (Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus) rahoittama.

Toten perhe läpäisi seulan ja sai viime vuoden kesällä tiedon, että heille on löytynyt kummipojaksi Iranista yksin Suomeen vuonna 2015 tullut afganistanilainen Hamid. Tutustuminen aloitettiin vähitellen. Ensin perhe vieraili Hamidin luona SOS-Lapsikylän perheryhmäkodissa, joka on koti 12 pojalle. Seuraavalla tapaamisella Hamid pääsi illanviettoon Toten perheen luokse. Nyt yhteistä taivalta on takana yli vuosi ja tapaamiset ovat miltei viikoittaisia. Toten perheen lisäksi Hamid on samalla tutustunut heidän laajaan ystäväpiiriinsä. Juhannuksena Hamid pääsikin tämän ison porukan kanssa tutustumaan suomalaiseen juhannuksenviettoon.

”Tuntuu tosi kivalta, että on päässyt tutustumaan suomalaiseen perheeseen ja puhumaan suomen kieltä”, Hamid kertoo. ”On ollut myös tosi kivaa, kun on saanut Totesta uuden kaverin.”

Myös Totte iloitsee uudesta ystävästään: ”Olen saanut viettää aikaa yhdessä ja uuden kaverin, jonka kanssa tehdä kivoja asioita. Kummitoiminta on antanut paljon kivoja kokemuksia.”

Kummiperheen kanssa vietetty aika auttaa unohtamaan omia murheita

Sitten Hamid vakavoituu ja kertoo sujuvalla suomen kielellä: ”Ennen kuin minulla oli kummiperhe, ajattelin paljon omaa perhettäni. Minulla on isä, äiti ja 3 sisarusta. En tiedä missä he ovat, varmaankin jossain Iranissa tai Afganistanissa. Mutta kun olen Toten perheen kanssa, olen voinut hetkeksi unohtaa omia murheita.”

Mukavimman yhteisen muiston molemmat pojat sanovat yhdestä suusta olleen hiihtolomareissun Tahkolle. Reissun aikana Hamid oppi laskettelemaan ja pääsi Toten ja tämän siskon kanssa jopa isoon rinteeseen laskemaan.

Toisistaan pojat puhuvat lämpimästi ja kaikesta huomaa, miten hyvin he viihtyvät toisensa seurassa. ”Hamid on tosi reilu ja mukava ja hänen kanssaan on kiva tehdä monia asioita, kuten urheilla tai ihan olla vain”, Totte kertoo. Hamid puolestaan kehuu, että Totte on sellainen poika, joka tietää kaikesta kaiken. Jos Hamid ei tiedä jotain, Totte selvittää asian nopeasti googlaamalla. ”Ja Totella on aina hyviä ideoita”, Hamid iloitsee.

Kesän mittaan Hamid on vieraillut Toten perheen mökillä. Yhdessä oltiin myös partioleirillä. ”Se oli tosi kiva ja hieno uusi kokemus”, Hamid sanoo. ”Pääsin ohjelmarasteille ohjaamaan partiolaisille esimerkiksi emoji-tunnistusta. Viimeisenä päivä pääsin myös opettamaan lapsille, mitä kaloja saa kalastaa.”

Uuteen kulttuuriin tutustuminen rikastuttaa elämää

”Kummiperhetoiminta on antanut kivoja kokemuksia Hamidin kanssa, ja Hamidia on ollut aina kiva nähdä”, Totte iloitsee. ”Olen oppinut suomen kieltä ja paljon pieniä asioita, joita on vaikea pukea sanoiksi”, Hamid jatkaa. Hän on saanut Toten perheestä itselleen Suomi-perheen. Samalla Hamid on saanut tärkeitä kontakteja suomalaisiin, sillä hänen mukaansa suomalaisiin on vaikea tutustua.

SOS-Lapsikylän kautta Hamidilla oli myös mahdollisuus päästä kuukaudeksi kesätöihin järjestön yrityskumppanina toimivan lääkeyhtiö Janssen-Cilagin palvelukseen. Suomalaiseen työelämään tutustuminen sujui toimistohommien parissa, ja Hamid sai paljon hyvää palautetta ripeästä työtahdistaan. Syksyllä Hamid on jatkanut koulua suorittaen peruskoulun 8. ja 9. luokkia, ja isona hän haaveilee työllistymisestä kenties sähköalalle.

Molemmat pojat ovat vahvasti sitä mieltä, että vaikka kummiperheohjelma virallisesti jossain kohtaa loppuisikin, he pitävät varmasti yhteyttä jatkossakin, sillä yhdessä on ollut niin kivaa.

Kiinnostuitko sinä?

Turvaperhe on vapaaehtoinen kummiperhe, jossa nuori pääsee kokemaan turvallista arkea. Usein kummius on ihan tavallista yhteistä tekemistä, jossa koko perhe voi olla mukana. Nuoret ovat 12-21 -vuotiaita, jotka ovat saapuneet Suomeen alaikäisinä ilman huoltajaa.

Lisätietoa Ejy ry:n Turvaperhe – kotoutumisen kummit -hankkeesta löydät osoitteesta: https://www.espoolaiset.fi/hanke/turvaperhe-kotoutumisen-kummit