Vaikeuksien kautta parempaan elämään

Gambian maaseudulla aurinko paahtaa kuumasti ja maa on kuivaa odotellessa sadekauden alkamista. Saavumme taloon, jossa hyörii nuori nainen kouluikäinen poika jaloissaan. Olemme tulleet 32-vuotiaan Satang Tourayn kotiin. Hän on yksi SOS-Lapsikylän Perheiden tukemisen ohjelmaan osallistuvista yksinhuoltajista.

Satang on kotoisin Guinea-Bissausta. Hän oli vain 12-vuotias mennessään naimisiin, ja hänellä on kahdeksan lasta. Vuonna 2001 Satang muutti miehensä kanssa Gambiaan ja asettui Pakalindingin yhteisöön Gambian maaseudulle lähelle Soman kaupunkia. Sittemmin Satang on eronnut miehestään.

Satangin taloudellinen tilanne on aina ollut heikko. Ennen pääsyään mukaan SOS-Lapsikylän Perheiden tukemisen ohjelmaan Satang toimi aamupäivisin siivoojana, ja iltapäivisin hän myi vesipulloja vilkkaan lauttareitin varrella. Hän ruokki perhettään pienillä tuloilla, joita hän ansaitsi vedenmyynnillä. Se ei kuitenkaan riittänyt turvaamaan lasten perustarpeita, mikä johti siihen, että Satang on joutunut lähettämään lapsiaan sukulaisten hoiviin helpottaakseen taakkaansa. Nyt Satang elää kahden lapsensa ja siskontyttönsä kanssa.

Köyhyys syrjäyttää

Satangin tilanne paheni, kun hän menetti pienipalkkaisen työnsä. Hän joutui turvautumaan tätinsä apuun niin lasten ruokinnassa kuin muissa perustarpeissa erityisesti päivittäisen koululounaan ja vaatetuksen osalta. Vuodevaatteiden puute oli myös ongelma. Kolmen lapsen oli nukuttava matolla paljaalla lattialla, mikä altisti sairauksille, kuten keuhkokuumeelle ja malarialle, erityisesti sadekautena.

Satang joutui selviytymään lastensa kanssa, jotka valittivat nälkää saadessaan vain yhden yksipuolista ruokaa sisältävän aterian päivässä. “Lapseni joutuivat jättämään koulun kesken tarvikkeiden (mm. koulupuvut, kengät, kynät, koulukirjat) puuttuessa. Minun oli pakko lähettää osa heistä sukulaisten hoiviin”, Satang suree. "Ennen ohjelmaan pääsyä minulla ei ollut mahdollisuuksia tarjota lapsilleni sellaista elämää kuin olisin halunnut", Satang sanoo.

Lapset pääsevät taas kouluun

Satangin perhe otettiin mukaan Perheiden tukemisen ohjelmaan elokuussa 2015, ja se on sittemmin saanut monenlaista apua. Perhe sai mm. sängyn, joten lasten ei tarvitse enää nukkua kovalla lattialla. Satang sai myös polttopuuta säästävän lieden, mikä mahdollistaa lapsille polttopuiden hakemisen sijaan lisää aikaa opiskeluun.

Lisäksi Satang on saanut puolen vuoden lukutaitokoulutuksen yhdessä 200 muun lukutaidottoman yksinhuoltajanaisen kanssa. Lisäksi hän on osallistunut kuukausittaisiin koulutuksiin, jotka käsittelevät mm. sairauksia, hygieniaa, perhesuunnittelua ja vanhemmuutta.

Kaikki Satangin perheen kolme lasta käyvät iloisina koulua, ja äiti on ylpeä heidän hyvästä koulumenestyksestään. Perheiden tukemisen ohjelmassa järjestettävän harrastustoiminnan kautta he ovat saaneet myös oppia lapsen oikeuksista. 

Oma tupa, oma lupa

Ohjelman tuella Satang on saanut nyt pienen liiketoiminnan pystyyn. Hän on hankkinut jääkaapin ja myy kylmää vettä ja mehua lauttarannassa joen varrella. 
Satang on saanut apua toimeentulokoulutuksesta, jonka avulla hän on tehnyt liiketoimintasuunnitelman ja avannut pankkitilin.

“Päätin valita liiketoiminnan, josta minulla oli entuudestaan jonkin verran kokemusta. Aloitin myyntityön vähitellen Perheiden tukemisen ohjelmasta saamallani tuella. Myyntituloilla pystyin rakentamaan perheelleni kodin. Ja nyt olen saanut vedettyä sinne myös sähköt”, Satang kertoo ylpeänä.

Kohentuneen toimeentulon ja oman kodin rakentamisen myötä Satangin asema yhteisössä on parantunut. Hän osallistuu säännöllisesti paikallisyhdistyksen toimintaan, joka pyrkii parantamaan lapsiperheiden asemaa yhteisössä.

Haaveena perheen jälleenyhdistäminen

Lisätoimeentuloa Satang hankkii punomalla muovinarusta kasseja. Punomiseen hän sai ohjelmasta kuuden päivän koulutuksen yhdessä 60 muun naisen kanssa. Tällä hetkellä hän kertoo olevansa kiireinen kerätessään rahaa tonttia rajaavan aidan rakentamiseen.

Satangilla on myös tavoitteena saada takaisin lapsensa, jotka hän on joutunut lähettämään sukulaistensa luo huonon taloudellisen tilanteensa takia. Satang haluaa pystyä taas huolehtimaan heidän kouluttamisestaan ja perusterveydenhuollostaan.

Satang ja hänen lapsensa iloitsevat pääsystään Perheiden tukemisen ohjelmaan. Heidän olonsa ovat nyt paljon paremmat kuin pari vuotta sitten. Yritteliäisyydellään ja positiivisella asenteellaan Satang varmasti jonain päivänä pystyy saattamaan perheensä taas kokoon. Lämpimien halausten ja hymyjen saattelemana toivotamme Satangille onnea ja menestystä tulevaan.

Teksti: Elina Pitkäranta
Kuvat: Elina Pitkäranta ja Marianne Leppänen