Karl pelasti kaksoset kuolemalta

Karl pelasti kaksoset kuolemalta

Islantilainen Karl Jónas Gíslason oli todellakin oikea ihminen oikeassa paikassa matkustaessaan Etiopiassa Omo-joen alueella syksyllä 2012. Karl onnistui matkallaan pelastamaan kaksospojat varmalta kuolemalta, sillä alueen ihmiset uskoivat, että kaksoset aiheuttavat kirouksen, minkä johdosta heidät pitäisi tappaa. Nykyään kaksoset asuvat turvallisessa kodissa Hawassan SOS-lapsikylässä Etiopiassa.

Kaksosten äiti kuoli synnytyksessä ja isä oli murhattu muutamaa kuukautta aiemmin. Kun pojat syntyivät, toinen
heistä oli yhä sikiöpussissa ja perhe vakuuttui siitä, että pojat on kirottu.

– Tapana oli, että kaksoset otetaan ja viedään tasangolle, jätetään sinne ja hyeenat hoitavat lopun. Tai lapset heitetään jokeen, jossa he hukkuvat tai tulevat krokotiilien syömiksi, Karl kertoo.
 

Isoäiti pyysi pelastamaan vauvat


Karl itse syntyi ja kasvoi Etiopiassa elämänsä yhdeksän ensimmäistä vuotta ja palasi sinne myöhemmin vaimonsa kanssa. He asuivat neljä vuotta Omoraten alueella, jossa he osallistuivat kirkon työhön ja pitivät oppitunteja, kunnes vuonna 2011 palasivat takaisin Islantiin. Sen jälkeen Karl on käynyt kerran vuodessa paikan päällä seuraamassa työn jatkumista. Syksyn 2012 matkalla vastasyntyneiden kaksosten isoäiti tuli Karlin luo ja pyysi häntä pelastamaan lapset.

– Kun saavuin paikalle, vauvojen isoäiti kertoi minulle, että kaksoset olivat vitsaus ja että heidät karkotettaisiin. Mikä neuvoksi? Otimme pojat mukaan, koska en voinut ajatella, että pojat jäisivät tähän epävarmuuteen, jossa heidän isoäitinsä saattaisi tehdä heille jotain pahaa.
 

Isoäiti murhattiin

Isoäiti lähti mukaan etsimään paikkaa, johon vauvat saataisiin turvaan. Lopulta hän luovutti ja jättäytyi matkasta. Isoäiti murhattiin seuraavana
yönä.

– Se vahvisti ihmisille, että pojat oli kirottu. Sen jälkeen huomasimme, että vain harvat ihmiset tulivat luoksemme. Ihmiset eivät ymmärtäneet, miten uskalsimme ottaa nämä pojat mukaamme. Sanoin vain, etten uskonut moiseen kiroukseen.

 

Apua Islannin SOS-lapsikyläjärjestöltä

Karl toi lapset väliaikaisesti asuntolaan, jossa tytöt jotka olivat hänen kanssaan yrittäneet löytää vauvoille kotia, asuivat. Yritykset löytää paikka, johon pojat pääsisivät, eivät tuottaneet tulosta. Mutta Karlin avunpyyntö Facebookissa kiinnitti Islannin SOS-lapsikyläjärjestön johtajan RAGNAR SCHRAMIN huomion. Hän otti yhteyttä Etiopian SOS-lapsikyläjärjestöön, jossa päätettiin, että Karl voisi tuoda kaksoset Hawassan lapsikylään.

Karl antoi kaksosille nimet ISAAC ja SAMUEL. Tänä päivänä 7-vuotiaat pojat elävät Hawassan lapsikylässä hyvää elämää. Karl matkustaa Etiopiaan yhä kerran vuodessa ja käy joka kerta tapaamassa poikia. Pojat ovat tietoisia siitä, että Karl pelasti heidän henkensä, ja he toivottavat hänet aina lämpimästi tervetulleeksi. 

 

TEKSTI JA KUVAT Islannin SOS-lapsikyläjärjestö, suomeksi toimittanut Elina Pitkäranta

Miten voit auttaa?

Mahdollista yksin jääneen lapsen elämä lapsikylässä

TIETOA ETIOPIASTA

ETIOPIA ON yksi Afrikan väkirikkaimmista ja köyhimmistä valtioista. Inhimillisen kehityksen indeksillä Etiopia on sijalla 173/186, ja kolmannes maan väestöstä elää äärimmäisessä köyhyydessä. 85 % väestöstä saa toimeentulonsa maataloudesta. Etiopian talous toisaalta kasvaa Afrikan nopeiten, jopa yli 8 % vuodessa. Etiopia kärsii toistuvista kuivuuden aiheuttamista nälänhätäepidemioista.

SOS-LAPSIKYLÄJÄRJESTÖ ETIOPIASSA

SOS-lapsikyläjärjestö on toiminut Etiopiassa vuodesta 1974 alkaen. Etiopiassa toimii useita lapsikyliä, perheiden tukemisen ohjelmia, lapsikyläjärjestön ylläpitämiä kouluja ja terveyskeskuksia. Lisäksi järjestöllä on hätäapuohjelmia nälänhädän helpottamiseksi.

NAISET JA TYTÖT
Yli 85 % Etiopian naisista elää maaseudulla. Alle joka viidennellä tytöllä on mahdollisuus suorittaa toisen asteen koulutus, ja 40 % tytöistä menee naimisiin alle 18-vuotiaana. Naiset ja tytöt joutuvat kärsimään myös monista haitallisista perinteistä, kuten sukuelinten silpomisesta.

tutustu kehitysyhteistyöhankkeisiin

Kehitysyhteistyöhankkeet

Lue tarinoita maailmalta

Lue lisää tarinoita maailmalta

Tutustu millaisia lapsikylät ovat

Millainen lapsikylä on ja keitä siellä asuu?