Kylässä - tarinoita maailmalta

Lapsikylätoimintaa on yli 130 maassa ympäri maailman. Toiminnan piirissä on tuhansia ja taas tuhansia lapsia. Heistä jokaisella on oma tarinansa. Voit lukea, millaisista koettelemuksista lapset ja perheet ovat selvinneet SOS-lapsikyläjärjestön tuella eri puolilla maailmaa.

EduCare tukee lasten hyvinvointia Etiopiassa

Kehittyvissä maissa lapsen pääsy kouluun ei ole itsestäänselvyys. Se vaatii tukea niin vanhemmilta, opettajilta kuin viranomaisilta. SOS-Lapsikylän kehitysyhteistyö keskittyy tulevina vuosina yhä vahvemmin EduCare-nimiseen hyvinvoinnin ja koulutuksen kokonaisvaltaiseen tukemiseen.

Lapset muutoksentekijöinä Etiopiassa

Etiopiassa Jimman SOS-lapsikylässä tuetaan ja kannustetaan aktiivisesti lapsia vaikuttamaan omaa elämäänsä koskeviin päätöksiin ja ilmaisemaan mielipiteitään. Näin lapset oppivat puhumaan avoimesti ja rohkeasti sekä kotona että koulussa, ja heistä tulee omien oikeuksiensa vankkoja puolustajia.

Tia haluaa inspiroida vähävaraisia tyttöjä jäämään kouluun

13-vuotias mosambikilainen Tia yrittää kotiopiskelun avulla pysyä opinnoissa mukana koulujen ollessa koronapandemian johdosta suljettuina. Hän opettaa myös sisaruksiaan ja näiden kavereita. Köyhistä oloista tulevan Tian tavoitteena on jatkaa opintoja niin pitkälle kuin mahdollista, ja hän haluaa olla esikuvana tytöille, jotka elävät haavoittavissa oloissa.

Koronaviruspandemialla on suhteettoman suuret vaikutukset tyttöihin

Koronapandemian ja koulujen sulkemisen vaikutukset erityisesti tyttöjen elämään ovat vakavia sukupuoleen perustuvan väkivallan, varhaisten avioliittojen, teiniraskauksien ja koulupudokkuuden johdosta.

Nuori aktivisti edistää mielenterveyspalveluiden saatavuutta verkossa

23-vuotias nigerialainen Moses Aiyenuro haluaa, että mielenterveyspalveluita olisi paremmin nuorten saatavilla puhelimen kautta, sillä nuoret kokevat edelleen häpeää mielenterveysongelmista ja avun hakeminen on vaikeaa.

’Radiosta oppiminen on hauskaa’

Korona-pandemian alettua koulut menivät myös Etiopiassa kiinni. Tigist, 13, luuli, ettei hän pääse jatkamaan koulunkäyntiä, koska äidillä ei ollut varaa hankkia TV:tä tai radiota. SOS-lapsikyläjärjestön työtekijät lahjoittivat heille aurinkoenergialla toimivan radion, jonka avulla Tigist pystyy kuuntelemaan koulun oppitunteja.