Kylässä - tarinoita maailmalta

Lapsikylätoimintaa on yli 130 maassa ympäri maailman. Toiminnan piirissä on tuhansia ja taas tuhansia lapsia. Heistä jokaisella on oma tarinansa. Voit lukea, millaisista koettelemuksista lapset ja perheet ovat selvinneet SOS-lapsikyläjärjestön tuella eri puolilla maailmaa.

Koronapandemia saattoi gambialaisnuorten tulevaisuuden odotustilaan ja köyhät perheet vaikeuksiin

Koronapandemia paitsi järkytti köyhän Gambian taloutta, myös ravisteli maan sosiaalisen elämän ydintä. Pandemian vaikutukset näkyvät vielä pitkään heikoimmassa asemassa olevien ihmisten elämässä.

"Rukoilen, että tämä kaikki on pian ohi"

Abeba Seyoum asuu yhdessä aikuisen tyttärensä ja tyttärentyttärensä Meronin* kanssa Hararissa, Etiopiassa. Perhe on saanut tukea SOS-lapsikyläjärjestön perheiden tukemisen ohjelmasta, mutta koronapandemia on nyt aiheuttanut takaiskun perheen tilanteeseen. Abeba ja Meron kertovat kamppailustaan ja peloistaan koronakriisin keskellä.

 

Isän kamppailu tyttäriensä puolesta

Voimakkaan maanjäristyksen iskiessä Nepaliin huhtikuussa 2015 Nimis menetti vaimonsa ja jäi yksin 5- ja 10-vuotiaiden tyttäriensä kanssa. Perheen talo oli romahtanut, ja Nimis itse oli pahoin loukkaantunut. Lopulta isän oli pakko luovuttaa ja lähettää lapsensa SOS-lapsikylään.

Nepalissa hätäavustuksella rakennettiin uusi koulu

Huhtikuussa 2015 Shree Surkhen peruskoulu tuhoutui täysin Nepaliin iskeneessä voimakkaassa maanjäristyksessä. Nyt SOS-lapsikyläjärjestö on rakentanut tilalle yhden maan moderneimmista ja parhaiten varustelluista kouluista Dolakhassa. ”Uusi koulu on kaunis", sanoo 15-vuotias Divya.

”Koronavirus on rajoittanut elämäämme ja pakottaa meidät olemaan erossa toisistamme”

Burkinafasolaisessa Bobo-Dioulasson SOS-lapsikylässä asuva lapsikylä-äiti Halima on ollut 16 vuotta lapsikylä-äitinä. Nyt koko lapsikylän väki on uudessa tilanteessa, kun liikkumista on rajoitettu ja lapset eivät voi leikkiä kavereiden kanssa entiseen tapaan.

”Koronaviruksen aikana äitinä olo on haastavaa”

Sambiassa Lusakan SOS-lapsikylässä asuvan lapsikylä-äiti Phoeben elämään koronavirus on tuonut uuden huolen. Arki on toisenlaista koko 12-lapsisessa perheessä ja hengityssuojaimet ovat kovassa käytössä.