Toimipisteet

Lapsikylätoimintaa on Suomessa 13 paikkakunnalla. Järjestön keskustoimisto sijaitsee Helsingissä.

Lapsikylät

Lapsikylissä tarjotaan monipuolisia lastensuojelun avo- ja sijaishuollon palveluja, joiden tavoitteina on edistää lasten myönteistä kehitystä ja hyvinvointia sekä tukea vanhempia lapsen kasvatuksessa. Lapsikylien lastensuojelutyö on moniammatillista ja yhteisön vahvasti tukemaa. Palvelut räätälöidään lapsen ja perheiden tarpeiden mukaisesti. Lapsikylään voidaan sijoittaa myös usean lapsen sisarusryhmä.

Uudenmuotoisessa integroidussa lapsikylässä sijaisperheet asuvat tavallisissa kerros- ja rivitaloissa, jotka sijaitsevat lähellä toisiaan. Lapsikylä ei rajaudu muusta ympäristöstä erottuvalle tontille, vaan sijaiskodit ovat osana muuta asutusta. Ne sulautuvat alueelle rakentuviin uusiin asuinkortteleihin ja ympäröivään yhteisöön. Tilavat perheasunnot mahdollistavat isonkin sisarussarjan sijoittamisen kaupunkiympäristöön. Sijaisperheille SOS-Lapsikylä mahdollistaa moniammatillisen tiimin tuen ja yhteisöllisyyden kokemuksen. Integroidut lapsikylät on perustettu Tampereelle, Espooseen, Vantaalle ja Kuopioon.

SOS-Lapsikylän perinteisellä mallilla samalle tontille rakennetut lapsikylät sijaitsevat Kaarinassa, Punkaharjulla, Vihannissa ja Ylitorniolla.

Perheterapeuttiset perhekuntoutusyksiköt

SOS-Lapsikylä on perustanut perheterapeuttisia perhekuntoutusyksiköitä Jyväskylään, Kuopioon, Ouluun, Vantaalle ja Rovaniemelle. Yksiköissä jokaiselle kuntoutukseen tulevalle perheelle on varattu oma kalustettu asunto, jonka koko mahdollistaa suurenkin perheen kuntoutusjakson. Yksiköissä tarjotaan perheille tukea vuorokauden ympäri.

Nuorisokoti

Jyväskylän lapsikylän yhteydessä on 7-paikkainen nuorisokoti, jonne voidaan ottaa 13–17-vuotiaita nuoria.

Perheryhmäkodit alaikäisille turvapaikanhakijoille

SOS-Lapsikylä ylläpitää kahta perheryhmäkotia alaikäisinä ilman huoltajaa tulleille turvapaikanhakijoille. Autamme heitä kotoutumaan ja kokemaan olevansa tasa-arvoisia yhteiskunnan jäseniä. Ryhmäkodit sijaitsevat Espoossa ja Haapajärvellä.

Keskustoimisto

Keskustoimistolla on neljä keskeistä vastuuta: linjata ja kehittää järjestön toimintaa, tukea alueilla tehtävää työtä, turvata taloudellisia toimintaedellytyksiä varainhankinnalla ja toimia yhteiskunnallisena vaikuttajana lastensuojelussa.