
SOS-Lapsikylän omat kunta- ja aluevaaliteemat 2025
Alue- ja kuntavaaleilla on keskeinen rooli lasten oikeuksien toteutumisessa, sillä kunnilla ja hyvinvointialueilla on vastuu muun muassa varhaiskasvatuksesta, koulutuksesta, sosiaali- ja terveyspalveluista sekä lasten kuuluvuuden kokemuksen vahvistamisessa ja osallistumismahdollisuuksien varmistamisessa. Päätöksenteossa on varmistettava, että lapsen etu ja hyvinvointi asetetaan etusijalle kaikilla hallinnon tasoilla. Lapsen oikeuksien toteutuminen edellyttää pitkäjänteistä suunnittelua, riittäviä resursseja ja päätöksiä, jotka perustuvat tietoon ja lapsivaikutusten arviointiin.
Vahvistetaan lasten kuulemista ja osallisuutta
- Lasten ja nuorten osallisuutta tulee vahvistaa kaikissa heitä koskevissa asioissa ja osallistuminen varmistaa osana kehittämistä esim. sosiaali- ja terveyspalveluissa, varhaiskasvatuksessa ja kouluissa sekä myös osana kaupunkisuunnittelua.
- Lapsivaikutusten arviointi ja lapsibudjetointi tulee tehdä ja niiden näkyä hyvinvointialueiden ja kuntien talousarvioissa
- Mielekkäiden ja osallisuuden tunnetta kasvattavien vapaa-ajan toimintojen mahdollisuuksia ja saavutettavuutta tulee vahvistaa. Esimerkiksi matalan kynnyksen harrastusmahdollisuuksia lisätään Suomen harrastamisen mallin avulla sekä yhteistyössä järjestötoimijoiden harrastamisen tuen kautta. Lisäksi tulee asettaa rajoja sille, kuinka paljon harrastaminen voi maksaa, jotta se pysyy saavutettavana kaikille.
- Lastensuojelun kokemusasiantuntijuus tulee tunnistaa vahvemmin ja sitä tukea sekä lisäksi hyödyntää kaikessa kehittämistyössä yhteistyössä esimerkiksi järjestösektorin kokemusasiantuntijatoiminnan kanssa.
Keskitetään resursseja lastensuojelun tarpeen ennaltaehkäisyyn
- Kunnissa ja hyvinvointialueilla tulee siirtää tuen painopistettä varhaisempaan vaiheeseen, ennen kuin lakisääteisten sosiaalipalvelujen tarve ilmenee, esim. järjestöjen tuottamien chat-toimintojen kautta.
- Lisätään yhteistyötä järjestöjen kanssa kehittämällä lasten ja perheiden voimavaroja tukevaa ja ennaltaehkäisevää toimintaa hyödyntämällä järjestöjen tuottamaa matalan kynnyksen ennaltaehkäisevää tukea, joka ehkäisee lakisääteisten sosiaalipalvelujen tarvetta.
- Hyvinvointialueilla tulee lastensuojelun tarvetta vähentää tehostamalla hyvinvointialueiden vastuulla olevien lakisääteisten ennaltaehkäisevien sosiaalipalvelujen vaikuttavuutta ja tuen oikea-aikaisuutta yhteistyössä järjestöjen kanssa esim. perhekumppanipalvelulla ja tukiperhe- ja tukihenkilötoiminnalla
- Lapsiperheköyhyyden vähentämiseksi tulee tehdä konkreettisia toimia, jotka helpottavat perheiden arkea. Esimerkiksi maksuttoman puistoruokailun tarjoaminen kesäisin, lasten ja nuorten harrastamisen ja kesätyömahdollisuuksien tukeminen sekä julkisen liikenteen saavutettavuuden takaaminen perheille voivat olla näitä toimia. Lisäksi tulee varmistaa kohtuuhintainen asuminen ja kehittää kesäajan hoitoratkaisuja perheiden tarpeisiin.
Vahvistetaan lasten suojelemiseksi luodun järjestelmän mahdollisuuksia tukea lasten hyvinvointia pitkällä aikavälillä
- Yli hallituskausien ulottuva kansallinen lapsistrategia toimenpiteineen tulee huomioida ja ulottaa kuntiin ja hyvinvointialueille toimenpiteinä
- Kuntien ja hyvinvointialueiden saumaton yhteistyö tulee varmistaa (lastensuojelun asiakkaina olevat lapset elävät arkeaan kunnassa esim. koulu ja vapaa-aika mutta sosiaalipalvelut toteuttaa hyvinvointialue)
- Oppilashuollon resurssit ja saavutettavuus on turvattava, jotta lapset ja nuoret saavat matalan kynnyksen tukea oikea-aikaisesti. Moniammatillisen oppilashuollon, kuten koulukuraattorien, psykologien ja terveydenhoitajien, roolia on vahvistettava osana ennaltaehkäisevää lasten hyvinvointia edistävää ja suojaavaa järjestelmää sekä lapsen oikeuksien toteutumista
Sitoudutaan mielenterveyspalveluiden saavutettavuuden parantamiseen
- Terapiatakuun toteuttamiseen valmistaudutaan varmistamalla lasten ja nuorten osallisuus suunnittelussa ja varmistamalla resurssit palveluiden saatavuuden varmistamiseksi
- Lyhyet odotusajat ja yhdenvertainen palveluihin pääseminen varmistetaan kaikille, myös lastensuojelun asiakkaina oleville lapsille
Varmistetaan lastensuojelupalveluiden laatu ja tekijäresurssit
- Lastensuojelupalveluiden tekijäresurssit taataan lastensuojelulain mukaisissa palveluissa hyödyntämällä monipuolisia koulutus- ja ammattilaistaustoja. Tuetaan sosiaalityöntekijän pätevyyden saavuttamista esimerkiksi yliopistojen aloituspaikkoja lisäämällä. Turvataan kaikille lapsille oma sosiaalityöntekijä.
- Palveluliiketoiminnan vaikuttavien ja samalla kustannustehokkaiden laatukriteerien valintaa yhdenmukaistetaan valtakunnallisesti. Palvelun myöntöperusteena tulee olla aina lapsen tai perheen tarve, ja he saisivat oikeaa apua riittävän ajoissa.
- Olemassa olevaa tietoa ja osaamista hyödynnetään ja yhteisiä ratkaisuja löydetään erilaisten palveluntuottajien kanssa.
