Kokkaustaidot haltuun

Fazerin vierailukeskuksen keittiössä raikasivat nauru ja iloinen puheensorina, kun viisitoista SOS-kehittäjänuorta kokoontui Fazerin isännöimään kokkaushetkeen. Tilaisuuden tavoitteena oli opettaa nuorille maistuvan arkiruuan valmistamista sijaiskodista itsenäistymisen kynnyksellä.

SOS-kehittäjänuoret on SOS-Lapsikylän 12–20-vuotiasta nuorista koostuva työryhmä, jonka tavoitteena on tuoda nuorten ääntä kuuluviin niin lapsikyläyhteisön sisällä kuin laajemminkin yhteiskunnassa. Nuoret vierailevat erilaisissa tilaisuuksissa ja ovat myös kouluttaneet sosiaalityöntekijöitä sekä sosionomiopiskelijoita siitä, miten lastensuojelun ammattilaiset voisivat paremmin kohdata sijoitettuja nuoria.

Syyskuun lopun aurinkoisena lauantaina ohjelmassa ei kuitenkaan ollut pelkkää työskentelyä, sillä nuoret pääsivät Fazerin johdolla kokkaamaan uunijuureksia, jauhelihakastiketta sekä lettuja ja keksejä.

”Toiveena oli, että kokkaisimme nuorten kanssa helppoa arkiruokaa. He saavat reseptit mukaansa, ja vihossa on myös vinkkejä siihen, miten tähteitä voi hyödyntää seuraavana päivänä”, kertoo kokkausta vetänyt Jussi Ikävalko Fazerilta.

Tilaisuuden aluksi nuoret jaettiin ryhmiin, ja kukin ryhmä sai tehtäväkseen yhden osan ruokalistasta. 

”Ruuanlaiton opettelu on tärkeää sijaishuollosta itsenäistyville ja omaan kotiin muuttaville nuorille. Lisäksi nuoret oppivat täällä, miten asioita tehdään yhdessä. Kun keittiössä on samaan aikaan paljon nuoria, on myös osattava antaa toisille tilaa”, SOS-kehittäjänuorten ohjaaja Ari Koskela pohtii.

Yksinkertaista perusruokaa

Osa nuorista oli mukana kehittäjänuorten toiminnassa ensimmäistä kertaa, joten kokkaushetki tarjosi hyvän tilaisuuden myös tutustua muihin kehittäjänuoriin.

18-vuotias Ellen on yksi tuoreista kehittäjänuorista. 

”Muutin vajaa vuosi sitten Tampereen lapsikylän itsenäistymisasuntoon Vuorekseen ja olen viihtynyt hyvin. Olen saanut tukea SOS-Lapsikylältä arjen askareiden opettelussa sekä esimerkiksi Kela-asioiden hoidossa ja opiskelupaikan hakemisessa. Tapaan jälkihuollon ohjaajaani Johannes Jahnukaista 3–4 kertaa viikossa ja keskustelemme kaikesta, mitä minulla on kullakin hetkellä mielen päällä. Jälkihuolto on tukea, jota nuori saa sijaiskodista itsenäistyessään”, Ellen kertoo.

Ellenin mielestä on hyvä, että itsenäistyville nuorille opetetaan ruuanlaittoa. Terveellisestä syömisestä ja lautasmallista on puhuttu koulussa, mutta yksinkertaisille arkiresepteille on aina tarvetta. 

”Tykkään itse tehdä kotona esimerkiksi makaronia ja jauhelihaa, salaatteja tai kanaa ja riisiä. Sellaisia perusruokia”, Ellen toteaa.  

Ennen kokkaushetkeä nuoret pääsivät kiertämään Fazerin tiloissa sekä muun muassa testaamaan, miten perinteinen lautasmalli toteutui heidän omassa ruokailussaan.

”Sain lautasmallini pisteiksi 4/5, eli ihan hyvin. Viljatuotteita puuttui ja siksi jäi yksi piste pois”, Ellen kertoo.

 


Lettujen paiston lomassa ehti myös hassutella. Ohjaaja Johannes Jahnukainen otti selfien Ellenin kanssa.


Pojista koostuva ryhmä valmisti keksejä. Taikinan leikkaaminen tasaisesti oli tarkkaa puuhaa.