Lapsikylät

Lapsikylissä tarjotaan monipuolisia lastensuojelun avo- ja sijaishuollon palveluja, joiden tavoitteena on edistää lasten myönteistä kehitystä ja hyvinvointia sekä tukea vanhempia lasten kasvatuksessa.

Lapsikylien lastensuojelutyö on moniammatillista ja yhteisön vahvasti tukemaa. Lapsikylään voidaan sijoittaa myös usean lapsen sisarusryhmä. Palvelut räätälöidään lapsen ja perheiden tarpeiden mukaisesti. Lisäksi lapsikylissä järjestetään kaikille lapsiperheille tarkoitettua toimintaa, kuten perhekahviloita.

Perinteinen lapsikylämalli

Perinteiset lapsikylät muodostuvat samalle tontille rakennetuista kodeista, joissa lapset asuvat lapsikylävanhempiensa kanssa. Lisäksi lapsikylässä on muuta toimintaa, kuten asumisharjoitteluasuntoja, perhekuntoutustilat ja kylän yhteistalo, jossa on toimisto-, kokoontumis- ja harrastustiloja. Lapsikylän henkilöstön muodostavat lapsikylävanhemmat, lapsikylävanhemman sijaiset, ohjaajat, sosiaalityöntekijät, johtaja ja sihteeri. SOS-Lapsikylän perinteiset lapsikylät sijaitsevat Kaarinassa, PunkaharjullaVihannissa ja Ylitorniolla. Jyväskylässä toimii nuoriso-osasto, jossa on myös yksikkö maahanmuuttajanuorille sekä perhekuntoutusyksikkö.

Uudenlainen lapsikylämalli

Uudenmuotoisessa lapsikylässä sijaisperheet asuvat tavallisissa kerros- ja rivitaloissa, jotka sijaitsevat lähellä toisiaan. Lapsikylä ei rajaudu muusta ympäristöstä erottuvalle tontille, vaan sijaiskodit ovat osana muuta asutusta. Ne sulautuvat alueelle rakentuviin uusiin asuinkortteleihin ja ympäröivään yhteisöön. Tilavat perheasunnot mahdollistavat isonkin sisarussarjan sijoittamisen kaupunkiympäristöön. Sijaisperheille SOS-Lapsikylä mahdollistaa moniammatillisen tiimin tuen ja yhteisöllisyyden kokemuksen. Tampereen lisäksi integroituja lapsikyliä rakennetaan Espooseen, Vantaalle ja Kuopioon.

uudistuva SOS-Lapsikylä