Lapset pelastettava sodan keskeltä
Allekirjoita vetoomus lasten puolesta
Noin joka viides lapsi maailmassa asuu konfliktialueella. Aseellisissa konflikteissa kuolleiden lasten määrä on jyrkässä kasvussa.
Lasten kärsimys ja kuolemat eivät voi olla nykyajan uusi normaali.
Lue vaatimuksemme ja allekirjoita vetoomus lasten suojelemiseksi! Keräämme allekirjoituksia alkuvuoteen 2025 asti ja luovutamme vetoomuksen ulkoministerille helmikuussa 2025.
Lasten kärsimys ja kuolemat eivät voi olla nykyajan uusi normaali
Tällä hetkellä noin joka viides lapsi maailmassa asuu konfliktialueella. Heistä noin puolet, yli 200 miljoonaa lasta, on hengenvaarassa eläessään maailman kaikista vaarallisimmilla alueilla. Aseellisissa konflikteissa kuolleiden lasten määrä on jyrkässä kasvussa.
Jos lapsi selviää hengissä, seuraavat fyysiset, henkiset ja psykososiaaliset traumat pitkälle aikuisuuteen. SOS-Lapsikylän ukrainalaisille lapsille tukea tarjoavan Let’s chatin keskusteluista käy ilmi, että sota lisää stressiä lapsen elämään ja huoli tukiverkostojen hajoamisesta on yleistä. Lapsi voi joutua eroon perheestään ja sukulaisistaan. Turvalliset rutiinit katkeavat, ja koulunkäynti saattaa keskeytyä kokonaan. Lapsi ei saa riittävästi lepoa ja ravinnosta on usein puutetta. Pahimmassa tapauksessa lapsi altistuu väkivallalle. Tytöt ovat erityisen haavoittuvassa asemassa lapsiavioliittojen ja sukupuolittuneen väkivallan vuoksi.
Lähteet:
Let’s chatin data, kansainvälinen SOS Children’s Villages -järjestö, YK:n tilastot.
Aikuisten vastuulla on puolustaa lapsen oikeuksia ja taata lapsille turvallisen elämän edellytykset
Vaadimme, että
- päättäjät tekevät kaikkensa, jotta lapsen oikeudet toteutuvat, eikä lasten tarvitsisi elää sotien keskellä. Osana kansainvälistä yhteisöä Suomen tulee aktiivisesti toimia sotien ja aseellisten konfliktien ratkaisemiseksi.
- tietoa sotien vaikutuksista lapsiin ei sivuuteta, vaan hyödynnetään päätöksenteossa.
- Suomi edistää neuvotteluja ja päätöksentekoa, joissa päätetään humanitaarisen avun pääsystä sotien keskelle. Hätäavun ja jälleenrakennuksen tuen perillepääsy tulee turvata.
- Suomi käy aktiivisesti neuvotteluja lasten elämän turvaamiseksi. Sijaishuollossa olevien sekä vanhemmista eroon joutuneiden lasten turvallinen pakeneminen ja sijoitus on varmistettava.
- Suomi sitoutuu osana kansainvälistä yhteisöä sotien ja konfliktien rauhanprosessien lisäksi vastuulliseen jälleenrakennukseen ja panostaa erityisesti lapsille ja nuorille suunnattuun tukeen.
- tuki trauman käsittelyyn ja järjestöjen voimavarat tukemiseen varmistetaan. Esimerkiksi digitaaliset ja anonyymit tukitoiminnot auttavat toipumisessa, kun lapset ja nuoret voivat ilmaista huolensa, tunteensa ja kysyä apua turvallisilta aikuisilta.