Sukellus taiteen maailmaan

”Jännitystä elämään”, hihkaisi eräs pienimmistä taidesukeltajista.

Äitienpäivän kynnyksellä, perjantaina 12.5. Punkaharjun lapsikylässä maalattiin Sydänsyli-yhteisötaideteosta neljänkymmenen maalarin voimin. Mukana oli lapsikyläkotien, sijaisperheiden, perhekuntoutuksen ja avohuollon lapsia ja aikuisia.

Sydänsylin äiti, helsinkiläinen taiteilija Paula Rusokallio ohjasi kaksi Taidesukellus-pajaa lapsille ja aikuisille. Taidesukellus on Paulan kehittämä ja rekisteröimä lempeä lähestymistapa luovuuteen. Siinä käytetään kuvataiteen perustekniikoita ja uusia, innovatiivisia menetelmiä. Se rikkoo herkällä tavalla uskomusta, että taiteen tekeminen on tavalliselle ihmiselle vaikeaa.

Aloittamisen kynnys ylittyi kevyesti ja luominen oli hauskaa ja rikastuttavaa. Maalaamisen aikana sukelletaan ihmisen omiin kykyihin, lahjoihin ja tunteisiin, ja lopputulos on vaikuttava taideteos. Paula ajatteleekin lämpimästi, että ”ihminen on taideteos jo itsessään.”

Suomi 100 -juhlavuoden taideteos

Sydänsyli-yhteisötaideteosta varten jokainen työpajaan osallistuva maalasi omakuvan, joka liitetään muiden kuviin. Omakuvan reunoille ja kuvan sisälle kirjoitettiin jotain itsestä, runo tai tajunnanvirtaa.

Yhteisötaideteos koostuu tuhannesta yksittäisestä muotokuvasta, jotka nivoutuvat yhteen kuin yhdeksi isoksi kasvoksi. Sydänsyli kulminoituu vuoden 2017 lopussa näyttelyyn, jossa teokset kootaan valtavaksi sadan neliön installaatioksi. Lisäksi yhteistyössä Metropolia ammattikorkeakoulun kanssa toteutetaan verkkotaideteos, uudenlainen sovellus, johon taidesukeltajien luomat työt tallentuvat.

Koko mittava projekti toteutetaan osana itsenäisyyden juhlavuoden Suomi 100 -ohjelmaa. Osallistujia on ympäri maata ja tekijöiden iät ovat vaihdelleet 4-95 vuoden välillä. Paulan ajatus on tuoda esiin Suomen todelliset kasvot. Ja mikä parasta niin, että jokainen kuvaa ne itse. Hän haluaa mukaan mahdollisimman laaja-alaisesti erilaisia ja erityisiä ihmisryhmiä. Siksi hän otti yhteyttä myös SOS-Lapsikylään.

Sinussa on kyky

Punkaharjun lapsikylässä tekijöiden kasvoilta saattoi lukea monien tunteiden kirjon. Alku näytti monen mielestä siltä, ettei tästä tule mitään.

”Oli ihmeellistä, että alkutyöstä tuli niin hieno”, henkäisi yläasteikäinen.

”Todellakin ihana sukellus ihmiselle, joka ei taiteile koskaan”, heläytti lapsikylävanhempi Leena.

Siteeraan päätteeksi Sydänsylin äitiä Paulaa:

”Sinussa on salaisuus. Sinussa on kyky. Sinussa on erityinen juoni. Katso se.”

Teksti: Ari Koskela

Sydänsyli-yhteisötaideteosta varten jokainen työpajaan osallistuva maalasi omakuvan, joka liitetään muiden kuviin.
Sydänsylin äiti, helsinkiläinen taiteilija Paula Rusokallio ohjasi kaksi Taidesukellus-pajaa lapsille ja aikuisille.
Koko mittava projekti toteutetaan osana itsenäisyyden juhlavuoden Suomi 100 -ohjelmaa.