Uusi SOS-lapsikylä avattiin Syyrian Damaskoksessa

Syyrian SOS-lapsikyläjärjestö on avannut uuden lapsikylän Damaskoksessa voidakseen tarjota lapsille sijaishuoltoa. Kymmenessä asunnossa on tilaa yhteensä 80 lapselle. Kyseessä on toinen SOS-lapsikylä Syyrian pääkaupungissa, ja siitä tulee koti monille lapsille, jotka ovat menettäneet vanhempiensa huolenpidon tai odottavat jälleen yhdistämistä takaisin biologisiin perheisiinsä.

Damaskoksen uuden SOS-lapsikylän johtaja Ghufran Awera kertoo uuden lapsikylän tarpeesta konfliktin runtelemassa maassa, ja miten kylä auttaa lievittämään tungosta muissa SOS-lapsikylissä.
 
Damaskoksen lounaisosassa sijaitseva uusi SOS-lapsikylä avattiin lokakuussa ja ensimmäiset sijaisperheet ovat jo muuttaneet tähän vuonna 2016 hankittuun ja sittemmin remontoituun rakennukseen.


Mitkä ovat tärkeimmät syyt uuden SOS-lapsikylän avaamiseen Damaskoksessa?

Ensimmäinen SOS-lapsikylä avattiin Damaskoksessa yli 30 vuotta sitten. Näiden tilojen kapasiteetti ei kuitenkaan enää riitä, mikä johtuu pääasiassa siitä, että Aleppon SOS-lapsikylässä asuvat perheet evakuoitiin Damaskokseen vuonna 2012 turvallisuustilanteen heikettyä.
 
Toinen syy on se, että Syyrian SOS-lapsikyläjärjestön oli löydettävä ratkaisu niille lapsille, joita ei ole onnistuttu yhdistämään takaisin biologisiin perheisiinsä. Nämä lapset ovat asuneet SOS-lapsikyläjärjestön väliaikaisissa keskuksissa. Nyt lapsikylä tarjoaa heille pitkäaikaista tukea ja turvaa perheenomaisissa olosuhteissa.
 
Onko uusi SOS-lapsikylä turvallisella alueella?


Uusi lapsikylä sijaitsee Lounais-Damaskoksessa noin 16 kilometrin päässä kaupungin keskustasta, lähellä Libanonin rajaa. Aluetta pidetään yhtenä Syyrian turvallisimmista.
 
Pyrimme päivittäin suojelemaan hoivissamme olevia lapsia ja vastaamaan heidän tarpeisiinsa, asuivatpa he sitten SOS-lapsikylässä tai muissa kodeissa. Lasten turvallisuus on meille ensiarvoisen tärkeää.
 
Meillä on suunnitelmat hätätilanteiden varalle ja testaamme niitä varmistaaksemme, että kaikki on kunnossa. Tarvittaessa ryhdymme tarpeellisiin varotoimiin. Esimerkkinä on Aleppon SOS-lapsikylän evakuointi, jolloin lapsikyläperheet siirrettiin turvallisesti Damaskokseen syyskuussa 2012 Aleppon turvallisuustilanteen heikettyä.

Syyskuussa 2016 siirsimme Damaskoksen SOS-lapsikylän lapset turvallisempaan paikkaan taistelujen lähestyessä kylää. Se olikin oikea päätös, sillä lähtömme jälkeen useita ammuksia osui lapsikylän alueelle.

Mikä on uuden SOS-lapsikylän kapasiteetti?

Meillä on kymmenen huoneistoa, ja jokainen koti on riittävän suuri kahdeksalle lapselle ja lapsikylä-äidille. Olemme erittäin tyytyväisiä, että voimme tarjota pitkäaikaista hoivaa yhä useammalle lapselle, mikä ei aiemmin ollut mahdollista, koska vanhassa lapsikylässä ei ollut riittävästi tilaa.

Missä lapset käyvät koulua?

Uusi lapsikylä on erinomaisella paikalla. Lähistöllä on monia tiloja, joissa he voivat pelata ja leikkiä turvassa, saada uusia ystäviä ja luoda suhteita muiden lasten kanssa. Kilometrin sisällä SOS-lapsikylästä on kolme koulua ja kaksi päiväkotia. SOS-lapsikyläjärjestön väliaikaisista keskuksista (Interim Care Center) uuteen lapsikylään muuttaneet lapset käyvätkin jo näitä kouluja, sillä uusi lapsikylä perustettiin lähelle keskuksia.
 
Mitä uusi SOS-lapsikylä merkitsee lapsille ja perheille?

SOS-lapsikylä on paikka, jossa lapset voivat elää hyvää elämää. Se on paikka, jota he voivat kutsua kodiksi. Lapset ovat innoissaan uudessa kodissa ja perheessä asumisesta. Olen onnellinen, että voimme tarjota rakastavan kodin niille lapsille, jotka sitä eniten tarvitsevat. Toivoisin todella, että kaikki lapset, jotka ovat menettäneet vanhempiensa huolenpidon, saisivat tällaisen kodin.

Tausta

SOS-lapsikyläjärjestö avasi Damaskoksen ensimmäisen lapsikylän vuonna 1981 ja toinen lapsikylä avattiin Damaskoksessa lokakuussa 2017. Siellä on tilaa 80 lapselle. Vuonna 1998 avattu Aleppon SOS-lapsikylä evakuoitiin vuonna 2012 ja kaikki lapset siirrettiin Damaskokseen.

Syyrian SOS-lapsikyläjärjestö tarjoaa lapsiystävällisiä tiloja (child friendly spaces), tukee lasten koulutusta, tarjoaa humanitaarista apua heikossa asemassa oleville perheille ja huolehtii lapsista, jotka ovat menettäneet vanhempansa tai odottavat jälleen yhdistämistä perheisiinsä.

Syyrian SOS-lapsikyläjärjestön ohjelmat sijaitsevat Damaskoksessa, Aleppossa ja Tartusissa.