Syyrian sisällissota jatkuu – avasimme uuden väliaikaisen keskuksen vanhemmistaan eroon joutuneille lapsille

“Sota on vienyt lapsiltamme kaiken” kertoo paikallinen SOS-lapsikylän työntekijä Syyriassa.

”Monet lapset ovat menettäneet perheensä, kotinsa ja toivon. Uskomme, että tarjoamalla suojaa ja lapsiystävällisiä tiloja voimme antaa lapsille takaisin sodan viemää lapsuutta ja vähentää sotavuosien aiheuttamia traumoja."

Lapset ovat kaikista haavoittuvimpia sodan uhreja. Monet lapset ovat joutuneet sodan aikana eroon vanhemmistaan, menettäneet perheensä ja kotinsa sekä joutuneet keskeyttämään koulunkäyntinsä. Ilman turvallista kotia tai ilman koulutusta jäävät lapset ovat maan menetettyä sukupolvea, joille tulevaisuus näyttäytyy toivottomana.

Turvaa tuhansille lapsille ja perheille sodan aikana

Kuusi vuotta jatkuneen sodan aikana Syyrian SOS-lapsikyläjärjestö on taistellut lasten oikeuksien puolesta ja tarjonnut turvaa tuhansille lapsille ja perheille. Autettavia riittää eikä sodalle näy loppua.

SOS-lapsikyläjärjestö laajentaa jatkuvasti toimintaansa ja elokuun 27. päivä avattiin Tartousin kaupunkiin uusi, väliaikainen vastaanottokeskus lapsille. Sinne voidaan sijoittaa 450 vanhempansa menettänyttä ja vanhemmistaan eroon joutunutta lasta ja nuorta.

Tartousin keskuksen (Interim Care Center) on tarkoitus toimia kolme vuotta ja tarjota suojaa ja aktiviteetteja lapsille, jotka ovat kärsineet sodan aikana. Lapset saavat keskuksessa apua psykologeilta, terveydenhuoltopalveluja sekä heille mahdollistetaan koulunkäynnin jatkuminen. 

Miten sota on vaikuttanut SOS-lapsikyliin Syyriassa?

Maan ensimmäinen SOS-lapsikylä avattiin Damaskosissa 1981. Kaupungin uuden lapsikylän rakennustyöt ovat loppumaisillaan ja pian sinne voidaan sijoittaa 80 lasta. Aleppossa avattiin SOS-lapsikylä vuonna 1998, mutta 2012 kylä jouduttiin sodan takia evakuoimaan ja lapset siirrettiin Damaskosiin.

SOS-lapsikyläjärjestön hätäapuohjelmia on käynnissä Aleppossa, Damaskosissa ja Tartousissa.