11-vuotiaalle Mashenkalle Anna-isoäiti on tärkeä tuki ja turva.

Mashenkan valoisampi huominen

11-vuotias Mashenka* pakeni Luhanskista kesällä 2014, vain paria päivää aiemmin kuin hänen kotinsa pommitettiin maan tasalle. Kodissa asuivat Mashenkan lisäksi hänen äitinsä ja isoäitinsä. Tyttö traumatisoitui tapahtumasta pahoin.

”Mashenka ei syönyt eikä nukkunut. Hänellä oli vakavia terveysongelmia, osa hänen elimistään oli vaarassa lopettaa toimintansa. Koska vuokrakulut olivat suuret, jouduimme muuttamaan paljon. Ne asunnot, joihin meillä oli varaa, olivat usein kosteita ja kylmiä”, kertoo Mashenkan isoäiti Anna.

Elämän suunta muuttui kohti parempaa, kun perhe pääsi SOS-lapsikyläjärjestön perheiden tukemisen ohjelmaan Starobilskissä. He saivat ruokaa, hygieniatuotteita, koulutarvikkeita, vitamiineja ja lääkkeitä.

”Kaikkein tärkeintä on, että pääsimme psyykkiseen tasapainoon. Psykologit nostivat meidät jaloillemme.”

Isoäiti huolehtii tytöstä viikolla

SOS-lapsikyläjärjestön kanssa toimiva psykologi työskenteli koko perheen kanssa yksittäin ja ryhmänä. Pian Mashenka löysikin taas innostuksensa piirtämiseen. Perheiden tukemisen ohjelma on yhä tärkeä tuki koko perheelle.

Koska Mashenkan äiti joutuu käymään kaukana kotoa töissä, hän pystyy viettämään aikaa tyttärensä kanssa vain viikonloppuisin. Anna-isoäidillä on suurempi rooli tytön kasvatuksesta: hän huolehtii, että tyttö syö oikein, tekee läksynsä ja hoitaa perheen lemmikkejä: papukaijaa, kaloja sekä koiranpentua – joka on ainoa hyvä muisto Luhanskista.

Nyt kun Mashenka on viidennellä luokalla, hänellä alkaa vihdoin olla hyviä lapsuusmuistoja. Mutta huonot ajat eivät ole vielä ohi. Perhe joutuu muuttamaan jälleen kerran vuokranantajan nostettua vuokria. Huonot asumisolot, joihin perheellä on varaa, taas vaikuttavat tytön terveyteen ja häiritsevät hänen päivärutiinejaan.

”En silti usko, että palaamme koskaan Luhanskiin. Rakennamme elämäämme täällä Starobilskissa. Olemme onnekkaita saatuamme SOS-lapsikyläjärjestön tueksemme”, isoäiti sanoo.

*Haastateltavien nimet on muutettu heidän suojelemisekseen.

Ruokaa, lääkkeitä, vaatteita

Satojen lasten ja heidän perheidensä elämä riippuu SOS-lapsikyläjärjestön tekemästä työstä Starobilskissa. Maan sisäisille pakolaisille ja paikallisille kaikkein heikoimmassa asemassa oleville perheille tarkoitettu ohjelma – joka järjestetään osin yhteistyössä kumppaneiden kanssa – tukee jokaista perhettä juuri sen tarpeissa.

Perheille tarjotaan ruokaa, hygieniatuotteita, koulutarvikkeita, lääkkeitä, vaatteita, kenkiä, psykologista neuvontaa henkilökohtaisesti ja ryhmissä sekä koulutusta.