Hurrikaani Matthew’n aiheuttamia tuhoja korjataan yhä

Las Cayesin SOS-lapsikylän Hermann Gmeiner -koulussa lapsia autetaan hirmumyrskyn aiheuttamien traumojen käsittelyssä.

Marie Anisen luokkahuoneesta Las Cayesin SOS-lapsikylässä ei ole enää paljoakaan jäljellä. Lokakuussa iskenyt Hirmumyrsky Matthew repäisi luokkahuoneen metallikaton mukanaan ja raju sade tuhosi luokkahuoneen täysin.

Kaikkiaan kahdeksan luokkahuonetta kahdestatoista vahingoittui hirmumyrskyn seurauksena. Eräs 5.-luokkalainen oppilas kertoo, että hänen luokkansa selviytyi ilman suurempia vahinkoja, mutta kaikki hänen koulutavaransa ovat mennyttä.

”Kaikki kirjani ovat tuhoutuneet”, poika kertoo surullisena.

Yhteensä jopa 774 koulua tuhoutui kokonaan tai osittain hurrikaanin seurauksena. Las Cayesin SOS-lapsikylässä koulunkäynti keskeytyi viikoksi, mutta kylän henkilökunta keksi nopeasti väliaikaisratkaisun 400 koululaiselle, jotta lasten koulunkäynti voisi jatkua.

”Oppilaat tulevat kouluun vuoroissa, jotta kaikki saisivat käydä koulua luokissa. Koulun kattoa korjataan parhaillaan, mutta menetettyjen koulu- ja opetustarvikkeiden korvaaminen vie aikansa”, kertoo Hermann Gmeiner koulun vararehtori Rose Joseph.

Traumaattisista kokemuksista selviytyminen vie paljon aikaa

Materiaalisia tuhoja vaikeampaa on korjata hirmumyrskyn aiheuttamia traumoja. Alexis, 8, kertoo olleensa nukkumassa, kun hirmumyrsky iski.

”Kuulimme tuulen ulinan, nousimme ylös ja jäimme isoäitimme kanssa talon nurkkaan. Näimme, kuinka tuuli riuhtaisi katon irti. Katto putosi minun ja sisarusteni sänkyjen päälle. Äiti ja isä vetäisivät meidät pois nurkasta ja juoksimme ulos”, kertoo Alex, jonka perhe pääsi majoittautumaan naapureiden luokse.

Myös Pierre, 12, oli kotonaan perheensä kanssa hurrikaanin iskettyä.

”Tuuli oli tosi kovaäänistä ja minua pelotti. Luulin, että tuuli vie talon ja meidät kaikki mukanaan.”

Kun tuuli riuhtaisi katon talosta, Pierren vanhemmat ja veljet pakenivat sukulaisten luo. Pierrestä tuntuu pahalta ajatella niitä, jotka haavoittuivat hirmumyrskyssä ja menettivät perheenjäseniään.

”Vesi nousi ja vei ihmisiä mukanaan”. 

Yksilö- ja ryhmäterapiaa koululaisille

SOS-lapsikylän psykologi Michelle Isault kertoo, että koululaisten kanssa on työstetty paljon hirmumyrskyyn liittyviä tuntoja ja tapahtumia. Jotkut koulun oppilasta ovat menettäneet vanhempansa hirmumyrskyssä ja he tarvitsevat erityisen paljon tukea.

”Hirmumyrsky aiheutti lapsille paljon traumoja. Jotkut lapset ovat peloissaan, kun alkaa sataa. He pelkäävät, että Matthew tulee takaisin.” 

“Kun lapset ovat kotona, he saattavat jäädä murehtimaan tapahtunutta. Täällä pyrimme aktivoimaan heitä niin, että he ainakin hetkeksi pääsevät unohtamaan mitä on tapahtunut.”

Lue myös:

Moni haitilainen lapsi on menettänyt vanhempansa