Haitiin iskenyt hirmumyrsky Matthew sai aikaan valtavia tuhoja

Haitille iskenyt hirmumyrsky Matthew on saanut aikaan valtavia tuhoja ja jättänyt saarelle lohduttoman näyn. Kokonaisia taloja on huuhtoutunut mereen ja niitä on romahtanut maan tasalle. Sadot ovat lakoontuneet ja tien ovat monin paikoin vaurioituneet kulkukelvottomiksi. Talojen kattoja ja esineitä on lennellyt ympäriinsä. Pystyyn jääneet talot ovat täyttyneet mudasta ja sähköt ovat monin paikoin katki.

Kuolleiden määräksi on vahvistettu yli 500, ja lisää uhreja pelätään vielä löytyvän. Lähes 200 000 on menettänyt kotinsa. YK:n mukaan noin 1,4 miljoonaa haitilaista tarvitsee humanitaarista apua. Pääsy tuhoalueille on vaikeaa, mikä vaikeuttaa hätäavun jakelua.

Maailman köyhimpiin maihin lukeutuvaa Haitia ovat koetelleet viime vuosina rajut luonnonkatastrofit. Haiti sijaitsee hurrikaanialueella ja viimeisin suuri luonnonkatastrofi, voimakas suurmaanjäristys, iski saarelle vuonna 2010.

Maanjäristyksen vuoksi kuoli neljännesmiljoona ihmistä. Henkiin jääneiltä puuttuu edelleen koteja ja tuhansia ihmisiä asuu teltoissa. Nyt kymmeniä tuhansia ihmisiä on joutunut jättämään kotinsa, mikä tarkoittaa, että kodittomia ja kaikkensa menettäneiden ihmisten määrä on vain kasvanut.

Haitin kolmanneksi suurimmassa kaupungissa Les Cayesissa erityisenä vaarana on tartuntatautien leviäminen, koleraan kuolleita on jo ilmoitettu. Uusia koleratapauksia pyritään ehkäisemään rokotuksilla, saniteettitilojen pikaisella korjaamisella ja väestön informoimisella.

Haitilla sijaitsee kolme SOS-lapsikylää. Erityisen kovia on kokenut saaren eteläosassa oleva Las Cayesin SOS-lapsikylä, joka on kärsinyt hirmumyrkyn aiheuttamia tuhoja. Las Cayesin kylän koulu on vahingoittunut ja mudassa. Korjaustöiden ajan lapsille järjestetään aktiviteetteja SOS-lapsikylässä.